Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриотични спектакли на сцената в Белоградчишката крепост

| обновено на 27.08.22 в 11:47
Снимка: Фондация "Нашият дом е България"

Четири концерт-спектакъла, посветени на бележити годишнини, ще бъдат представени в края на тази и следващата седмица в Белоградчишката крепост "Калето". Над 300 изпълнители ще участват в събитието "Крепост на вярност", което ще се състои на сцената на летния фестивал "Опера на върховете" в Белоградчик. 

Със специално подбрани исторически, литературни и библейски текстове, музикални, хореографски и танцови произведения, театрални елементи и исторически възстановки, организаторите от фондация "Нашият дом е България" ще отправят своите послания към публиката, обясни председателят на организацията Пламен Мирянов: 

"Идеята дойде от там, че когато застанем на това място, което е крепост на българщината, крепост, която е съхранявала нашия дух, нашата идентичност през вековете, не можем да мислим за нищо друго, освен за нашата славна история, за нашия фолклор, за всички моменти, които са значими за нас, българите... Аз лично проявих малко ревност, тези стени да звучат не само с различни чуждоезични послания от оперите, но да представим там и нашите слова, и нашите песни... Благодарен съм на маестро Пламен Карталов, който позволи на тази сцена да направим четири спектакъла, които са в прослава на Паисиевата история- 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, прослава на нашата вяра, на Христос, и в прослава на нашия фолклор... Тези спектакли дори са закъснели на това място, защото то предполага да има такова звучене... Ще направим възстановка на славни събития и въстания от времето на нашето освобождение, много сложни сцени, богати на звукове и музика, на актьорска игра. В спектаклите участват актьори от Народен театър "Иван Вазов", от киното, от "Багатур", участва Врачанската филхармония, Хор на Българското национално радио, Деси Добрева, Невена Цонева, Женски хор "Ваня Монева", Женски хор "Нуша", Софийски свещенически хор, рецитатори, Ансамбъл "Българе"..."   

Спектаклите оставят много послания, които да достигнат до публиката:

"Основното е- любов към Господа, към ближния, към нашето Отечество, към семейството и дома- това искаме да внушим. Това се случва заради голямата ни обич към България, ние останахме, не сме заминали... Това е и посланието на фондацията- тук да останем, нашият дом си остава България..."  

Първият спектакъл "Пазителите", ще се състои тази събота, когато е и официалното откриване на тетралогията "Крепост на вярност". На 1 септември ще бъде представен спектакъла "С нами Бог",  на 2 септември е "Моя древна земя", а на 3 септември- "Химн на любовта". Всички концерти са от 19:00 часа. 


Фестивалът “Опера на върховете”, който по-рано този месец се проведе за 7-ми път, е новаторска идея на режисьора и директор на Софийската опера и балет Пламен Карталов. Фондация "Нашият дом е България" за първи път се включва в програмата на фестивала с християнски и патриотични концерт-спектакли.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05

В "Музикална зона" на 03 октомври 2024 слушаме Светозар Русинов

Светозар Русинов е български творец – композитор, изпълнител и преподавател. Автор е на музиката на редица български поп песни, изпълнени от големи имена в родната музика. Сред най-известните са "Сребърни ята" и "Яворова пролет" – многократно кавърирани и пренаписвани. Като оркестрант в Биг бенда на БНР създава джаз пиеси за състава. През 90-те..

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Млади актьори попълниха състава на драматичния театър във Видин

Двама млади актьори се присъединиха към състава на драматичния театър във Видин . Калина Савова и Симеон Георгиев са студенти на Калин Сърменов от Театрален колеж „Любен Гройс”. Завършили са през тази година неговия клас по актьорско майсторство.  Първата голяма роля на Калина на театралната сцена е именно във Видин. Ще дебютира в главната..

публикувано на 02.10.24 в 17:45

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на семействата във всякакви предвидени и непредвидени ситуации. Те разказаха повече за този иновативен проект:..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също фантастика и книги за деца. "Вземи, прочети и върни" - този надпис подсеща посетителите, че  книгите могат..

публикувано на 02.10.24 в 15:43