Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гроздоберът в Ново село- проблеми и очаквания

Снимка: Радио ВИДИН

В най-лозарската видинска община - община Ново село откриха гроздобера. Първи в масивите влязоха лозарите, които имат повече насаждения. В общината е традиция лозовите масиви да се охраняват, охраната ще остане до 3 октомври. 

Земеделските производители в Ново село, които се занимават само с лозарство, вече имат поглед върху добивите и цените на гроздето. Ще имат ли печалба гроздопроизводителите при увеличените цени на горива и препарати? 

Старите лозари твърдят, че 300 кг грозде от декар досега са покривали тези разходи. Тази година добивите са по-ниски- между 500 и 700 кг при сорта Ркацители. Цените за винените сортове грозде на видинския пазар се движат около 1,20 лв. Никой, обаче не е пресмятал ръчния труд, който целогодишно се влага в лозята. Защото само най-големите стопанства си позволяват да наемат временни работници в две кампании -  резитба и гроздобер, а надницата се движи от 30 до 40 лв. Останалото вършат стопаните с децата си – полагане на леторасли за възстановяване на изгубени лози, изкореняване на храсти и диви лози, филизене и др.

Венелин Якимов Ангелов е лозар на пенсионна възраст и заедно със семейството си е обработвал до 40-50 дка лозя, но се налага да продаде близо половината от тях, защото  вече не може да осигури работна ръка за трудоемкия ръчен труд в лозарството.


"Тази година беше много сушава, горещо лято, без капка дъжд. На едно лозе му трябва не само топлина, а и вода, за да узрее, както трябва, да добие и захарност... В сравнение с миналата година тази година добивът е с 1/3 по-нисък. М