Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Неделник" от 25 септември 2022 година

27
Снимка: Красимир Каменов

Хайде. "Неделник" брой 430- ти вече е на сайта. Говорим си за вино с Павлин Първулов, за фестивала "Нашенци у старо време" в Покрайна и за сватба. Каква сватба ли? Вместо букети на сватбата си семейство Антонови от Враца събраха средства, които дариха на социалното предприятие във врачанското село Челопек. Младежи от Център за настаняване от семеен тип "Дъга" във Видин се изявиха за първи път на сцена. На международния фестивал "Дунавци пее и танцува" миналата неделя те представиха драматизация по приказката "Чисто носи, сладко яде". И още какво? Ами рецептите на Дедо Скръц разбира се. А какви вкусни неща ще опитате от Покрайна преди това!!! Приятно слушане. 


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още
Рая Матейкова, ученичка от  ПГ

Видинска ученичка решава съдебен казус

Десетокласничката от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин Рая Матейкова се класира на първо място в областен конкурс за решаване на съдебен казус . Конкурсът беше обявен от Административен съд във Видин. Рая постига много висок резултат, въпреки трудността на задачата и по-особената правна терминология. Казусът е по действителен..

публикувано на 29.11.22 в 15:10

Ученици от Тишевица с първо място в конкурса "Зелена планета"

На първо място в Националния ученически конкурс "Зелена планета" на Фондация "Устойчиво развитие за България" се класираха учениците от Обединено училище "Свети Климент Охридски" във врачанското село Тишевица. Целта на надпреварата е съхраняването на природата чрез човешкото ни действие.  Учениците впечатляват журито със своите дрехи, изработени..

публикувано на 29.11.22 в 13:25

Сдружение „Книгини“ набира средства за филм за Северозапада

Сдружение „Книгини“ започва кампания за набиране на средства за създаване на филм във виртуална реалност, посветен на  културно-историческото наследство на Северозападна България . Организацията ще набира дарения чрез благотворителната кампания #ЩедриятВторник . Това става факт благодарение на Фондация BCause. Кампанията е наречена..

публикувано на 29.11.22 в 12:00

Има ли здрави зъби в устата на Устата

В последните няколко години единственото, за което ходя на зъболекар два пъти в годината, е премахването на зъбен камък. Това каза в "Час при зъболекаря" известният рапър и стендъп комеди артист Иван Динев - Устата. Той разказа и случай от ученическите си години, който се оказва много решаващ за бъдещите му срещи с лекарите по дентална медицина:..

публикувано на 29.11.22 в 09:25

Спомен за народната певица Мария Рангелова

В рубриката "Памет нашенска" си спомняме за бележити личности от Северозапада, оставили ярка следа в историята. Безспорно една от тях е народната певица Мария Рангелова . Тя е родена във видинското село Генерал Мариново на 25 октомври 1943 г. Мария Рангелова е първата солистка на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав" - Видин. При отбелязването..

публикувано на 28.11.22 в 16:00

Стотици видинчани са "за" контейнери за дрехи, сочи анкета

Да има във Видин контейнери за разделно събиране на дрехи , за това призова видинчанинът Николай Любенов. Преди дни той направи и анкета във Фейсбук, от която стана ясно, че стотици жители на града са съгласни да се поставят подобни съоръжения. Според Николай Любенов  липсва култура за изхвърляне на отпадъци, като боклуците се трупат..

публикувано на 28.11.22 в 15:00

Движение "Северозапазване" с номинация за "Човек на годината"

Гражданското движение "Северозапазване" е с номинация за наградите  "Човек на годината" . Предложенията за отличията са анонимни и се подават до Българския хелзинкски комитет, който връчва призовете. Като мотив за номинацията на гражданското движение е посочена правозащитната му дейност с потенциал за обединяване и развитие на обществото...

публикувано на 28.11.22 в 14:04