Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Асенов: Не продавайте гласа си, защото последствията след това са за всички

Снимка: Областна администрация Видин

В края на седмицата отново сме призовани да отидем до урните, за да дадем своя глас за състава на следващото Народно събрание. Предизборната кампания е към своя край, вероятно повечето от избирателите са решили дали и за кого да гласуват. Остава държавата и институциите да гарантират честността на вота. Как тече подготовката за парламентарните избори на 2 октомври в област Видин?

 "Към настоящия момент обстановката в област Видин е спокойна. Организационно-техническата подготовка на предстоящите избори в област Видин се извършва в определените срокове, съгласно приетата от Централната избирателна комисия хронограма, и без съществени затруднения" каза за Радио Видин областният управител Огнян Асенов:

"Създадена е необходимата организация по доставянето и приемането на изборните книжа и материали. Получени са предварителните избирателни списъци от Главна дирекция ГРАО, както и печатите на секционните комисии. Със заповеди на кметовете на общини са формирани 255 избирателни секции на територията на област Видин, в т.ч. 14 подвижни секционни избирателни комисии. Няма обжалвани заповеди пред областен управител към момента. Очаква се до края на седмицата да се получат протоколите и останалите изборни книжа за област Видин. На територията на областта в периода 13-23 септември се проведе и демонстрационно гласуване с машини. Областна администрация Видин работи в добра координация с Районната избирателна комисия и екипите на Общините, отговорни за подготовката на изборите."

Преди изборите областният управител иниициира поредица от срещи с ръководители на институции и кметове на Общини.

"Срещите бяха продиктувани от необходимостта подготовката на изборния процес на територията на област Видин да протече в нормална и спокойна обстановка. Проведох редица срещи с административните ръководители на Прокуратурата, ръководителите на Областната дирекция на МВР, Териториална дирекция "Национална сигурност", кметовете на Общини и други териториални звена на територията на областта. Основните акценти на срещите бяха методите за противодействие срещу нарушения на изборното законодателство, своевременното координиране на действията между правоприлагащите и правоохранителните органи с оглед осигуряване на нормална и спокойна обстановка за произвеждането на честни и прозрачни избори на 2 октомври, предприети действия за ограничаване на негативните практики, свързани с контролирания вот и другите незаконни въздействия върху избирателното право на гражданите. Основният ми призив към кметовете на общините и териториалните звена беше да не се допуска и своевременно да се противодейства на нерегламентирана предизборна агитация в държавните и общинските институции и публичните предприятия, служителите в администрацията следва да изпълняват законосъобразно и професионално своите задължения, да предоставят своевременно административните услуги и да работят изцяло в полза на гражданите. Стоящите на дневен ред проблеми са от организационно естество и са свързани основно с подобряване на действията на институциите за подготовката на изборния процес. Обсъдена бе логистиката за осигуряване на изборните книжа и материали и бяха набелязани мерки, целящи нейното подобряване. Трябва да се отбележи, че има и неща, които не могат да бъдат предвидени към настоящия момент, например евентуално развитие на ситуацията с COVID пандемията, въпреки че бяха набелязани действия и при усложнена COVID обстановка. Комуникацията между институциите е на много добро ниво."

Освен за логистиката на изборния процес, са предприети мерки и за противодействие на купения и корпоративен вот в област Видин.

"Отговорните институции по прилагане на изборния кодекс, както и служителите на ОД на МВР Видин и Териториална дирекция "Национална сигурност" под надзора на Прокуратурата, ще предприемат всички необходими мерки, за да осигурят и гарантират честен вот на гражданите от Видинска област. На проведените от мен срещи ръководителите на институции обсъдиха и предприетите действия за ограничаване на негативните практики, свързани с контролирания вот и другите незаконни въздействия върху избирателното право на гражданите. Със съответните структури на територията на областта предприемаме всички необходими мерки, така че изборите да протекат спокойно и да няма нарушения. Всички институции работят в синхрон, за което е създадена добра организация."

Проведени са и няколко полицейски операции срещу купуването на гласове.

"На територията на област Видин към момента са проведени две специализирани полицейски операции в тази връзка. Проверени са 305 МПС, две заложни къщи, два пункта за черни и цветни метали, три юридически лица. Областната дирекция на МВР предприема всички необходими мерки, за да гарантира спокойния и честен вот. Всички сигнали, които са получени в Областната администрация, са изпратени на Областната дирекция на МВР. Работата ни изцяло е насочена към провеждане на спокойни и честни избори, както и недопускане на контролирания, корпоративния и купен вот, т.е. гражданите да гласуват според своята воля и съвест."

"Апелирам към гласоподавателите да не се поддават на нерегламентирани практики и влияния, да не продават гласа си, защото последствията след това са за всички. Нека на 2 октомври всеки гражданин, който има право да гласува, да отиде до урните и да направи своя избор осъзнато, независимо и съобразно волята си", призова областният управител Огнян Асенов.

Какви други задачи изпълнява в момента Областна администрация Видин, чуйте в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Общинските съветници в Кула разгледаха на заседание 15 точки

Общинските съветници в Кула се събраха на поредното си редовно заседание . Сред по-важните точки, които разгледаха, са докладна записка, внесена от кмета на общината Владимир Владимиров, относно задание за изработване на проект за частично изменение на общия устройствен план на община Кула.  Включено бе разглеждане и на докладна записка относно..

публикувано на 27.03.24 в 08:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00