Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Теди от Видин е единственото момиче-пехотинец във военното училище във Велико Търново

Момиче- пехотинец- защо не?

Курсант Иванова: Колектив се гради, когато забравиш една част от себе си и я отдаваш за общото благо

Снимка: Личен архив


Изборът на професия- често от него зависи как ще протече целия ни живот. Понякога младите хора избират бъдещата професия по престиж, други- с идеята, че животът им ще е интересен, а има и такива, които следват мечтите си. 

Именно мечтата си е последвала и Теодора Иванова. Тя е на 20 години, от Видин е, и е курсант - второкурсник във военното училище във Велико Търново. Не само това, ами е избрала чисто мъжка по нашите представи специалност- пехотинец. Теди е и единственото момиче в специалността "Мотопехотни и танкови войски". 

"Това ми беше мечта от малка, когато разбрах, че няма други момичета в тази специалност, реших- това е... Има, но много рядко, веднъж на пет години... Доволна съм от избора си... "

В рода на Теди няма военни, единствено прадядо й е бил шивач на армията. Вероятно затова родителите й в началото са гледали с насмешка на решението. После естествено, са приели избора й и са я подкрепили:

"Бях много малка, когато им казах, че ще ставам военна, те казваха: "Добре, и ще полетим, и астронавти ще станем", но в крайна сметка, винаги са ме подкрепяли. Приеха ме, казаха, че се гордеят, и аз се гордея..." Курсант Иванова определя като плюс фактът, че е сред мъже и щом има поставена задача, тя се изпълнява. Казва, че това, че си жена, не те привилегирова, но пък е изключително важно чувството за екипност на групата, в която всеки индивидуалист работи за общото благо. 

"Тук се стремиш да си максимално в колектива. Има място и за индивидуалисти, защото ние учим за офицери- да командваме, да бъдем лидери, но преди да водиш- трябва да те водят... Това е много трудно, да се работи в екип, всеки човек е с различен характер, особено тук всеки иска да дава заповеди, сработването е трудно, но единственото правило тук е "Един за всички, всички за един!" и когато един сгафи, всички го отнасяме... Иначе при нас няма женска злоба, няма съревнование, гледаш да си изпълниш максимално добре работата, за да улесниш живота на всички, всеки е готов да помогне..." 

Като завърши обучението си във военното училище, Теди ще има две дипломи- от военна и от гражданска специалност. Изучава и общообразователни, и специални предмети, а лекциите й са продължителни и уморителни. "Не сме в училище за балет", казва Теди и признава, че ученето е толкова важно, колкото и  физическата подготовка: 

"Тук просто нямаш време да спиш... Ученето го поставят на първо място, след физическата подготовка, разбира се, но се набляга много и на цивилните предмети, защото един офицер трябва да е начетен, за да може да води хора. Нашият дълг е по-скоро към себе си- да дадеш най-много от себе си, да вземеш най-много докато завършиш и станеш офицер, за да можеш да го предаваш после на войниците. Това го правиш за Родината. Сега сме в мирно време, но трябва винаги да има готови хора, които дано да не се налага да показват своята подготовка, но трябва да ги има... Трябва у всеки да го има това родолюбие, да искаш да си част от България- да се събуждаш и да лягаш докато слушаш химна..." 

Какъв е съветът на Теодора към младите, на които сега им предстои да изберат професията си, как се възприема с униформата, кои са най-трудните моменти в обучението и имало ли е моменти, в които й се е искало да се откаже- чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Вижте още

Книжни пътеки между Видин, Враца и Осло

През изминалата седмица библиотечни специалисти от регионалните библиотеки във Видин и Враца посетиха пет библиотеки в норвежката столица Осло. Сред посетените културни институции са Националната библиотека, най-голямата обществена библиотека "Дайхман Бьорвика", избраната за най-зелена библиотека "Грюнелока" и номинираната през миналата година за..

публикувано на 07.12.22 в 16:15

Комисия заседава по проблема с недостига и високите цени на дървата за огрев

Втори ден временната комисия по въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев заседава в парламента, за да подготви предложения за решения, включително и законодателни, с които да се решат проблемите с цените и достъпа до дърва за огрев в страната. Търсенето на дърва в последната година се е увеличило около 3 пъти, цената също е скочила..

публикувано на 07.12.22 в 13:24

Читалището в село Войводово зарадва децата с два конкурса

Народно читалище "Христо Ботев" във врачанското село Войводово организира конкурс за най-красива коледна украса у дома. Надпреварата е адресирана към децата от селата в община Мизия, разказва секретарят на културното средище Валентина Борисова :   "Нашето селце е малко и нямаме много дечица, но малкото, които са останали, се опитваме да ги..

публикувано на 07.12.22 в 12:30

Видински ученик с награда от престижна универсиада

Дванадесетокласникът Радослав Попов от Видин спечели първо място в Junior универсиадата, която беше част от програмата от VI Международен Биомедицински конгрес - София. За първи път ученик от ППМГ "Екзарх Антим Първи"  се представя с такова високо постижение на подобно събитие. Съревнование  е било оспорвано, разказва Радослав: "Универсиадата..

публикувано на 06.12.22 в 15:55

Никулден - празник и на банкерите

На 6 декември - Никулден празнуват и банкерите. Денят е обявен за патронен празник на българските банки с решение на БНБ от 1992 година.  Всеки българин използва в различна степен банковите услуги, а хората се влияят от лихвите по кредите, от стабилността и рентабилността на дадена банка.  За днешното състояние на банките и за празника..

обновено на 06.12.22 в 13:20

Видински ученици с успешна практика в завод

Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин са на учебна практика в местен завод за технически компоненти. Те учат в 11. клас, специалност "Промишлена електроника" и посещават завода  вече трети месец.  Работният им ден започва в 6:00 часа и завършва в 14:00. Сътрудничеството на видинската професионална гимназия със завода продължава повече от 8..

публикувано на 06.12.22 в 13:00

Даниел Спасов: Оценяваме колко важни са зъбите, когато се стигне до проблем

Когато човек не ходи на зъболекар и се стигне до някакъв по-сериозен проблем, оценява колко важни са зъбите и колко неща може да си спести, като редовно се грижи за тях. Това каза в "Час при зъболекаря" народният певец, водещ на предаването "Иде нашенската музика" по БНТ и продуцент в медията Даниел Спасов . Той си спомни, че първите му срещи със..

публикувано на 05.12.22 в 17:35