Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Офталмолог: Правилото 20-20-20 намалява натоварването на очите

3
Снимка: Радио Видин


Необходимо е да се говори и да се провеждат инициативи, с които да се обърне внимание на значението на профилактичните прегледи на очите. Това каза офталмологът д-р Нинко Дилов по повод Световния ден на зрението, който тази година се отбелязва на 13 октомври. Лекарят цитира резултатите от анкета, според която 34 % от участниците обръщат внимание на очите си при появата на проблем, а 39% от хората не полагат никакви по-специални грижи за зрението си. 

"Първият преглед при очен лекар се извършва още при раждането, още в неонатологията. Там се вижда най-общо състоянието на очите. Следващият се препоръчва между 6 месеца и 1 година на детето. Следващият е най-добре да бъде извършен на 3-годишна възраст, след това на 5-годишна и преди започване на училище, на 7-годишна възраст. Целта е да могат да се открият известни проблеми при децата още в самото начало и по този начин, с ранното им диагностициране да се вземат мерки.  При възрастните до 40-45 годишна възраст профилактичните прегледи се препоръчват на 2 години, тъй като при тях все още не са започнали възрастовите дегенеративни промени. След тази възраст, особено с наближаването на 60-годишнината на човека, вече е добре профилактичните прегледи да бъдат осъществявани веднъж на година. След 60-годишна възраст във връзка с появата на дегенеративни възрастови заболявания се препоръчва задължително профилактичните прегледи да са на 1 година", каза д-р Дилов. 
Д-р Нинко Дилов, офталмолог. Снимка: Радио Видин
Офталмологът даде и някои препоръки за грижа за очното здраве. На работещите продължително време с компютър и други електронни устройства препоръча да си оставят време за почивка. 

"Световното правило е 20- 20- 20. Това означава на всеки 20 минути за 20 секунди погледът да е на 20 фута, или на 6 метра, тоест за това време трябва да се оставя почивка на очите. Много важно е също така на всеки 1 час работата с компютър и особено с телефон, поне 10 минути да има зрителна почивка. При наличието на оплаквания, трябва да се вземат мерки. Безспорно най-доброто е да се извърши консултация с офталмолог. При работа с компютър много често срещан е синдромът на "сухото око". Изразява се като чувство на сухота в очите, парене, дразнене, зачервяване, чувство като на пясък в очите. Затова хората трябва да знаят няколко прости правила. При работа с тези устройства по-често трябва да се извършва мигане, тъй като когато се гледа в монитора, се забавя мигането, оттам слъзният филм се нарушава и се наблюдават всички тези последици, за които говорихме. Добре е да се знае, че мониторът трябва да е разположен под нивото на очите. По този начин да не се открива изцяло роговицата и самото око и оттам да се намали възможността за предизвикване на сухота в очите. Много добър вариант са капките "изкуствена сълза"..." 
Чуйте повече в звуковия файл. 

Галерия

Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00