Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкрито е цялото трасе от западната крепостна стена на антична Бонония

3
Снимка: Радио Видин

Приключва осмият сезон на археологическите разкопки в антична Бонония във Видин. Работи се на общински терен. Разкрито е цялото трасе на западната крепостна стена на Бонония, което не само ще бъде проучено, но ще се рeставрира и експонира, каза ръководителят на екипа доцент Здравко Димитров от Археологическия институт с музей при БАН:


"Направена е една дългосрочна работна програма, която до две, три години да доведе до пълното проучване на обекта, след което във Видин да има реални останки от римската крепост. В момента във Видин има, знаете средновековната крепост "Баба Вида", османското кале, но от римския град, който е бил един от най-големите в Северозапада, втори по големина след Рациария, няма никакви видими останки, които туристите могат да посетят. В момента ние разкриваме почти цялото трасе на западната крепостна стена, западната порта на града и две кули- кула №8 и кула №10, които са до голяма степен вече проучени и най-ценното в тези проучвания е, че вече запазеността на автентичния крепостен зид е на места 4, дори 5 метра при влизане в дълбочина и до 5 метра височина. Когато тази част от западната крепостна стена бъде превърната в туристически обект, туристите, които ще дойдат да го разгледат, ще видят нещо, а няма само да си го представят. Това е изключително важно във всеки един археологически парк, тъй като, знаете сега има много напъни, не само в България, а и в цяла Европа, да се създават такива туристически атракциони на археологическа основа, но много от тях изглеждат бутафорно. Тук имаме автентична крепостна стена, най-голямата в България от всички епохи- 4 метра широчина на крепостния зид, кули с десетоъгълна форма и с диаметър от над 20 метра, нещо, което туристите няма да си представят, просто ще видят и ще го посещават, за да го разглеждат. Това е най-ценният резултат от тазгодишните разкопки, тъй като се вижда, че дори новият сектор, който проучваме, има една много добра автентична запазеност на останките от римския град".

 

През настоящия археологически сезон разкопките са финансирани от Община Видин. Историята трябва да бъде видима както за туристите, така и за жителите на Видин, каза кметът Цветан Ценков:


"Това, което Общината се опитва да направи и тази година, догодина най-вероятно ще е апогеят, това е създаването на единен туристически продукт, да покажем на България и на Европа, и на всички наши гости, туристи, които влизат в България, че Видин е един от значимите градове с четирипластова история."


Канидатурата на Бонония за включване в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКСО е факт от 2020 година, припомни археологът Ваня Ставрева от  Регионалния исторически музей във Видин:


"Всичко, което се случва, е в подкрепа на тази кандидатура и мисля, че това значително ще облекчи реализирането на тези намерения. Музеят във Видин доколкото може помага. Предстои до края на годината Бонония да бъде включена в едно европейско мобилно приложение, в което туристите ще имат достъп до информация с локации, със съпътстващи атракции. Това е още един начин да привлечем вниманието към нашия град".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55