Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите във Видинско са готови за зимата

Снимка: Радио ВИДИН

Готовността за предстоящи зимен сезон обсъдиха представители на организации, учреждения, фирми и на общините от област Видин на редовно заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. Областното пътно управление във Видин е готово за работа при зимни условия, каза Пламка Радославова- директор на Областна пътно управление- Видин:

"От всичко, което е изпълнено мога да кажа, че всичко е готово." 

ОПУ- Видин има сключен договор със сдружение ДЗЗД Видин от 6 октомври за поддържане на републиканската пътна мрежа. Налични са 5 хиляди тона пясък, при необходимост от 13 хиляди тона, мата разполага със 750 тона сол, необходими са 3 300. 


Район Видин експлоатира 7 електрически подстанции на територията на областта. Всичките са с приключили дейности по отношение на профилактиката, каза Петър Крумов от отдела  на Електроенергийния системен оператор във Видин.

От представен доклад на "Електроразпределителни мрежи Запад"- Регион Монтана-Видин стана ясно, че се поддържа денонощно дежурство, както и резерв от материали в четири централни склада и 37 аварийни склада на територията на всяко регионално звено. Разпределени са аварийни групи по райони с наличната техника. Констатацията е, че са в състояние да обезпечат нормално електрозахранване при по- тежък зимен сезон. 

Управителят на ВиК - Видин Илко Илиев представи информация за готовността на дружеството за работа при зимни условия. От доклада стана ясно, че ведомството е изпълнило 95% от предвидените подготвителни действия, като в момента се уточнява снегопочистването на пътищата до помпените станции и съоръженията съвместно с общинските администрации. Извършен е обход, аварии и течове се отстраняват своевременно.

"В град Видин и град Белоградчик са доставени липсващите капаци по ревизионните шахти по улиците с интензивно движение на автомобили", каза Илко Илиев.

Директорът на РЗИ- Видин е изготвил указания към лечебните заведения, каза на заседанието Ангел Тосев от РЗИ- Видин:

"Комисия от РЗИ е извършила проверка относно готовността на диализния център "Омега", МБАЛ "Света Петка"- Видин, МБАЛ "Проф. д-р Георги Златарски"- Белоградчик, както и ЦСМП- Видин. В хода на проверката е установено, че визираните лечебни здравни заведения са актуализирали плановете си за работа."

Актуализираните списъци на хората на диализно лечение са изпратени на директорите на Областно пътно управление и пожарната служба за приоритетно почистване на маршрутите при усложнена зимна обстановка.



Директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Стилиян Пешев съобщи, че в оперативния център на дирекцията има актуални телефонни номера на членовете на оперативния щаб на дирекцията, на областния щаб за защита при бедствия, дежурните при общинските съвети за сигурност, както и списък с рисковите участъци от републиканската пътна мрежа, където най- често стават катастрофи.

"Към настоящия момент се извършва подготовка на пожарната и спасителната техника за работа при есенно-зимни условия. Трите районни служби в областта разполагат с по два автомобила с висока проходимост."

"Във всички училища и детски градини на територията на област Видин са приети актуализации на училищните планове за защита при бедствия", заяви Цветанка Червенкова- старши експерт в РУО-Видин.

От Регионалното управление на образованието във Видин представиха информация за докладваните проблеми през предходния зимен сезон, включително и за предприетите действия за разрешаването им. 

"Ще се следи стриктно за почистването на пътя. При констатиране на неизпълнение на задълженията от страна на стопаните и ангажираните лица и фирмите ще бъдат взети мерки", заяви на заседанието на щаба Владимир Герасимов- началник сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Видин. 

Владимир Герасимов информира присъстващите, че очакваните затруднения на пътя са свързани предимно с тежкотоварния трафик, но от страна на ОДМВР- Видин се предприемат необходимите мерки.

Директорът на Областен отдел "Автомобилна администрация"- Видин Иван Иванов докладва, че отделът има готовност за дежурства и реагиране при зимни условия и попита:

"Сещам се за нещо, за което не стана дума тук. Когато има колона и непредвидени обстоятелства, колите отиват в паркинги. Има ли готовност и знае ли се кой ще почиства тези паркинги, които са около града?"

Областният управител Огнян Асенов отговори, че паркингите са частна собственост и ангажимент за почистването им има собственикът.

"Призовавам всеки един от вас за по-голяма ангажираност към този проблем свързан със зимното почистване и с подготовката за зимния период", каза Огнян Асенов.

Някои от общините в областта имат сключени договори за извършване на зимното поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа, а други използват собствена техника. Представителите на общините не докладваха за трудности при планирането на зимната поддръжка и изразиха мнение, че са в готовност за предстоящия зимен сезон.

До 4 ноември ще бъде докладвано на Министерския съвет за изпълнението на задачите във връзка с подготовката на зимния период.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42