Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Есен е - да се погрижим за овошките и градините

Снимка: Радио ВИДИН


Сравнително добра бе годината за зърнените култури, но заради сушата добивите са по-ниски. При овошките най-неблагоприятни са били условията за ябълковите дръвчета. Това каза в "Земята, която ни храни" агрономът Иван Попов. 

"Пролетта точно по време на цъфтежа имаше превалявания и ниски температури- това повлия нормалното опрашване и оплождане на цветовете, съответно лиши от плод по-голяма част от ябълковите насаждения... По-устойчиви са по-старите сортове..."

Регионът не е подходящ за отглеждане на кайсии, а който иска да си засади, трябва да се ориентира към възможно най-късноцъфтящите сортове. Неблагоприятни са условията и за прасковите, които често страдат от къдравост, каза Иван Попов: 

"Прасковите имат характер, доближаващ се до лозичките и растението опитва да се изтегли нагоре. Когато се "изпусне" растежа, това се отразява на нормалното обгрижване- не може нито да се реже нормално, нито да се третира, когато има нужда, нито да се бере... При тях се появява и протичане на смола и бързо загиват.... Затова е добре да се държи по-ниско, да не им се дава възможност да избяга нагоре... Една стопански значима болест е къдравостта- за нея трябва и зимни пръскания, и през вегетацията- с медсъдържащи препарати. Най-познатият е бордолезов разтвор... "

С всяка изминала година зеленчуковите култури се нападат от редица болести, с които се води трудна борба, влияние оказва и използването на непроверени семена или разсади, както и промяната в климатичните условия. Киселинността на почвата е предпоставка за развитието на гъбни болести, затова е добре да се вземат мерки: . 

"Най-добре е първо да проверят киселинността на почвата. За развитието на гъбни болести, които са основният проблем, е много важно киселинността на средата, в която ще се отгледат  Вкислена ли е средата, това е предпоставка за развитието на гъбни болести... Трябва да направим всичко възможно да нормализираме, да алкализираме почвата... От практиката е потвърдено, че там, където се полива повече, а при зеленчуковите култури няма как да не се полива, отива към вкисляване... За да се нормализира, се прилага варуване- внасяне на вар или на раздробена скална маса... Но трябва да се замери... Дори и да не се замери, при дълго ползване на една и съща площ, отива към кисела следа... Добре е на няколко години да се направи варуване- сега е моментът..."

В разгара си е есенната сеитба, а липсата на нормален сеитбооборот крие опасност и за почвата, и растенията. Проблеми създават и инвазивни видове, с които борбата е трудна: 

"Често вече се среща в слънчогледовите посеви амброзия- плевел, който е напаст... Особено в землищата на Новоселци, Слана бара, Видин, се проявява много... Дано да се спре нашествието му, защото допреди няколко години е било карантинен плевел, а сега започва да навлиза..."

Земеделие без много обработки- каквото е земеделието с използване на ноу-тил технология, това е начин да се щади земята, казва Иван Попов, защото проблемът с необходимостта от опазване на плодородния слой на почвите тепърва ще излиза на дневен ред. 

Сега е моментът стопаните да се погрижат за овошките. Пръскане с карбамид докато все още има листа по дърветата, ще помогне срещу струпясване при семковите видове. След листопада се пръска с медсъдържащи препарати, а пръскането със зелен камък ще премахне лишеите по дърветата, ще помогне и при черното гниене. Народни рецепти със зехтин помагат при нашествие на кръвна въшка, с която борбата е трудна, препарати няма и се прибягва единствено до механичното й премахване, казва Иван Попов. Иначе есента не е времето за резитба: 

"Не е желателно да се прави резитба, освен ако няма счупен клон по някаква причина да се отреже, но резитбата за плододаване не е желателно да се прави по време на вегетация и докато има още листа..."
 
Всичко в природата следва своя ход, а ние трябва да се научим да наблюдаваме и разбираме това, което ни казва и подсказва, убеден е агрономът Иван Попов, който дава още полезни земеделски съвети- чуйте ги в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 2 ноември 2025 година

Здравейте приятели! Зима идва… време за топли чорапи, усмивки и добри новини! „Неделник“ е добра новина и вече е на сайта. За начало отново прелистваме старите вестници и с усмивка си припомняме онези хубави новини от близкото минало - защото хубавите истории никога не остаряват! Първата ни спирка е Бяла Слатина , където..

публикувано на 02.11.25 в 14:35

Да бъдем милостиви с надежда за вечния живот

Днес е Пета неделя след Неделя подир Въздвижение "Аврам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар – злото;  сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш."  /Лук.16:25/ Разказът на Господ Иисус Христос за богаташа и бедния Лазар има непреходна стойност. Ако миналото време преведем в сегашно и единственото число..

публикувано на 02.11.25 в 08:00

Търсите изход? Това е смехът.

Когато се казваш Грозьо Грозев и всички ти викат Грозния – колкото заради името, толкова и поради факта, че наистина не си измил зорите, – имаш два избора: да пораснеш смачкан до обезличаване комплексиран човечец, или да обърнеш негативите в позитиви по най-нахалния, но безотказно работещ начин – чрез хумор и демонстративен индивидуализъм,..

публикувано на 31.10.25 в 17:05

"Едно" на 31 октомври 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" организираха през месеца.  В Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни към фондацията отбелязаха Международния ден на готвача с кулинарно състезание. П роведоха и отборно спортно състезание по дартс. Използваха едни от топлите и слънчеви дни на..

публикувано на 31.10.25 в 16:49

Когато радостта се шие с любов – историята на Илиана Кънчева

Днес в рубриката "Професия-хоби" ще ви запознаем с Илиана Кънчева. Илиана от дете обича да шие и някак си съдбата цял живот я води към това да стане шивач. От десет години тя вече има и собствено ателие в град Видин и описва своята професия като удоволствие. Обича да шие народни носии и официални рокли, а най-голямата награда за труда и е..

публикувано на 31.10.25 в 16:10

Маска и тиква или буквар- кое да изберем?

Всяка година в края на октомври се изправяме пред вечната "битка" - тикви срещу буквари! От едната страна е Хелоуин, с костюми, маски и лакомства. От другата - Денят на народните будители, когато свеждаме глава пред делото на духовниците, книжовниците и възрожденците, които са събудили българския дух и го държат жив вече векове!  В последните..

публикувано на 31.10.25 в 16:00

Където е Хера, има усмивки!

Кучетата - най-добрите приятели на човека!  Знаете ли, че те са били опитомени още преди трийсет и три хиляди години? Представяте ли си! Толкова време рамо до рамо с нас, хората - и през всичките тези хилядолетия, ние заедно сме се променяли, ставали сме си все по-близки, почти като семейство. И днес, няма спор - кучето е не просто домашен..

публикувано на 31.10.25 в 15:05