Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есен е - да се погрижим за овошките и градините

Снимка: Радио ВИДИН


Сравнително добра бе годината за зърнените култури, но заради сушата добивите са по-ниски. При овошките най-неблагоприятни са били условията за ябълковите дръвчета. Това каза в "Земята, която ни храни" агрономът Иван Попов. 

"Пролетта точно по време на цъфтежа имаше превалявания и ниски температури- това повлия нормалното опрашване и оплождане на цветовете, съответно лиши от плод по-голяма част от ябълковите насаждения... По-устойчиви са по-старите сортове..."

Регионът не е подходящ за отглеждане на кайсии, а който иска да си засади, трябва да се ориентира към възможно най-късноцъфтящите сортове. Неблагоприятни са условията и за прасковите, които често страдат от къдравост, каза Иван Попов: 

"Прасковите имат характер, доближаващ се до лозичките и растението опитва да се изтегли нагоре. Когато се "изпусне" растежа, това се отразява на нормалното обгрижване- не може нито да се реже нормално, нито да се третира, когато има нужда, нито да се бере... При тях се появява и протичане на смола и бързо загиват.... Затова е добре да се държи по-ниско, да не им се дава възможност да избяга нагоре... Една стопански значима болест е къдравостта- за нея трябва и зимни пръскания, и през вегетацията- с медсъдържащи препарати. Най-познатият е бордолезов разтвор... "

С всяка изминала година зеленчуковите култури се нападат от редица болести, с които се води трудна борба, влияние оказва и използването на непроверени семена или разсади, както и промяната в климатичните условия. Киселинността на почвата е предпоставка за развитието на гъбни болести, затова е добре да се вземат мерки: . 

"Най-добре е първо да проверят киселинността на почвата. За развитието на гъбни болести, които са основният проблем, е много важно киселинността на средата, в която ще се отгледат  Вкислена ли е средата, това е предпоставка за развитието на гъбни болести... Трябва да направим всичко възможно да нормализираме, да алкализираме почвата... От практиката е потвърдено, че там, където се полива повече, а при зеленчуковите култури няма как да не се полива, отива към вкисляване... За да се нормализира, се прилага варуване- внасяне на вар или на раздробена скална маса... Но трябва да се замери... Дори и да не се замери, при дълго ползване на една и съща площ, отива към кисела следа... Добре е на няколко години да се направи варуване- сега е моментът..."

В разгара си е есенната сеитба, а липсата на нормален сеитбооборот крие опасност и за почвата, и растенията. Проблеми създават и инвазивни видове, с които борбата е трудна: 

"Често вече се среща в слънчогледовите посеви амброзия- плевел, който е напаст... Особено в землищата на Новоселци, Слана бара, Видин, се проявява много... Дано да се спре нашествието му, защото допреди няколко години е било карантинен плевел, а сега започва да навлиза..."

Земеделие без много обработки- каквото е земеделието с използване на ноу-тил технология, това е начин да се щади земята, казва Иван Попов, защото проблемът с необходимостта от опазване на плодородния слой на почвите тепърва ще излиза на дневен ред. 

Сега е моментът стопаните да се погрижат за овошките. Пръскане с карбамид докато все още има листа по дърветата, ще помогне срещу струпясване при семковите видове. След листопада се пръска с медсъдържащи препарати, а пръскането със зелен камък ще премахне лишеите по дърветата, ще помогне и при черното гниене. Народни рецепти със зехтин помагат при нашествие на кръвна въшка, с която борбата е трудна, препарати няма и се прибягва единствено до механичното й премахване, казва Иван Попов. Иначе есента не е времето за резитба: 

"Не е желателно да се прави резитба, освен ако няма счупен клон по някаква причина да се отреже, но резитбата за плододаване не е желателно да се прави по време на вегетация и докато има още листа..."
 
Всичко в природата следва своя ход, а ние трябва да се научим да наблюдаваме и разбираме това, което ни казва и подсказва, убеден е агрономът Иван Попов, който дава още полезни земеделски съвети- чуйте ги в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15