Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли интерес у нас към европейските средства за саниране

Последен шанс за безплатно саниране на жилищни сгради

Първоначалната инициатива е в ръцете на собствениците

Снимка: Радио Видин

От средата на ноември трябва да започне процесът на кандидатстване по първи етап от процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд". Средствата за енергийно обновяване на блоковете са предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост. Още през лятото стана ясно, че това ще е последвана възможност гражданите да санират блоковете със 100 % безвъзмездно финансиране. 

В процес на регистриране на Сдружение на собствениците са живущите блокове 12 и 13 в комплекс "Вида". От 148 собственици на апартаменти в двата блока, 144 са съгласни да се кандидатства за саниране на сградите.

"В  момента събираме подписи. Направили сме събранието. Избрали сме състава на членовете. Трябва председател, управител, касиер и седем члена. Сега остава да регистрираме сдружението, да изкараме БУЛСТАТ и да подадем документите", обясни Таня Борисова, която е сред инициаторите за регистриране на сдружението".

В началото притесненията на хората били, че трябва да платят за паспортизацията на сградите. По груби сметки за целта ще трябва да платят от 2,50 лв. до 4 лв. за квадратен метър площ. 

В блока, в който живее Иван Петков, не могат да постигнат съгласие и да кандидатстват за саниране.

"По тази новата програма, която е, трябва да се направи технически паспорт на сградата и енергийно обследване и ние трябва да си го платим. Вече оттук нататък нещата станаха трудни... Имахме разговори и в МРРБ се обаждахме, както и в Общината... Съдействаха ни за каквото сме имали нужда от помощ. От МРРБ ни казаха, че ако случайно бъдем одобрени, ще ни възстановят сумата за паспорта и за енергийното обследване, т.е. ние нямаше да загубим нищо, ако бяхме одобрени".

Кандидатстването по подмярка "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд" е разделено в два етапа. Първият етап е с кандидатстване до март 2023 г. с предвидена 100% безвъзмездна финансова помощ за обновителните дейности. Етап 2 е с предоставяне на 80% безвъзмездна финансова помощ за обновителните дейности и 20% самоучастие на сдруженията. 

"Най-важното за гражданите е очакваното отваряне за кандидатстване по следващия етап на програмата за саниране. Тук разликата с предходната програма е, че първоначалната инициатива вече е в ръцете на собствениците, т.е. не е достатъчно само да се инициира само сдружение на собствениците, а собствениците следва да поръчат и заплатят техническия проект и енергийното обследване, с които вече се подават документите в Общината. Това е едни разход, който при одобрение на проектите би следвало да бъде възстановен, но ако проектите, кандидатурите не са одобрени, разходът остава за сметка на собствениците и това е едно от решенията, което очакваме да възпрепятстват активността по програмата и има общини в България, които вече помагат на гражданите. Това не трябва да отказва собствениците, защото в крайна сметка шансът за одобрение е достатъчно голям, особено за по-големите блокове... Преди всичко трябва да сме наясно, че в другите европейски държави процесът е обърнат. Държавата, публичните средства подпомагат имено подготвителните дейности, така че сдруженията на собствениците, самите собственици да видят без предварително да инвестират свои средства, да видят какво ще спестят след изпълнението на мерките. Оттам нататък вече инвестиционните разходи се поделят между публичните финанси и средствата на собствениците, но собствениците са сигурни в качеството и очакваните спестявания. При нас нещата не стоят толкова добре и хората действително се притесняват. Това е отзвукът, който ние имаме от срещите, които провеждаме в различни градове", каза Драгомир Цанев- изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност, неправителствена нестопанска организация с мисия да подкрепя усилията на централната и местните власти да постигнат устойчиво развитие на страната чрез по-ефективно използване на енергията.


Евродепутатът Радан Кънев е докладчик в Европейския парламент по Директивата за енергийните характеристики на сградите от страна на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Докладът е приет в началото на октомври. Сега предстои разглеждането на доклада и директивата в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, която е водеща по темата. 


"Докладът първоначално беше приет като консенсусен в рамките на парламента, защото приоритетът за енергийна ефективност на сградите, изолиране на сградите, намаляване на разхода на енергия, съответно намаляване на сметките е всеобщ. Няма политическа група или национална делегация, която да се обявява против по-високата енергийна ефективност на сградния фонд. Оказа се обаче, че в конкретната работа се появиха много дълбоки противоречия. При нас в комисията по околна среда докладът мина с много малко мнозинство като имаше и "против", и "въздържали се" колеги, и от ляво, и от дясно. Разделението е много дълбоко и то е основно за това колко задължителни трябва да  бъдат следващите стъпки за реновиране на сгради. Колко висока трябва да бъде амбицията като се върти около едно предложение всяка година всяка държава да осъществява минимум 3% така наречената дълбока реновация, т.е. цялостно реновиране на сградния фонд, като под цялостно реновиране се разбира не само външна изолация, която познаваме добре в България, но и промяна на начина на отопление. Не можем да кажем предварително какъв ще е изходът от работата по това законодателно досие, но със сигурност държавите членки ще бъдат задължени да провеждат политики за много по-ускорено реновиране на сградите", каза евродепутатът Радан Кънев. 

Как България се възползва от европейското финансиране коментира и евродепутатът Андрей Новаков.

"Много често усещането в публичното пространство в България е, че европейските средства или се крадат, или не се използват по предназначение, или има лошо изпълнение. Това се дължи на две неща- първото е, че когато има някъде проблем, вниманието се изостря само там и никъде другаде в самата програма. Накрая това, което хората помнят е, че в село например с 50 души е построен стадион за 5000 или някакъв друг проблем- я детска градина е санирана не както трябва и капе примерно покривът...."

Още от разясненията по темата- в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анжела Каменова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00