Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Подпомагат млади земеделски стопани

Снимка: Радио ВИДИН


Млади земеделци могат да кандидатстват за финансиране с проекти, чрез които ще могат да подобрят дейността си и да повишат конкурентоспособността на стопанствата си. 

В началото на ноември стартира прием на проектни предложения по подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от мярка 6 "Развитие на стопанства и предприятия" от Програмата за развитие на селските райони за периода за периода 2014-2020 г. Ще се подпомагат земеделски стопани на възраст от 18 навършени до 40 навършени години, които трябва да са регистрирани за първи път като земеделски стопани или да са започнали земеделска дейност с цел производство на земеделска и животинска продукция, преди не повече от 24 месеца от датата на кандидатстване, каза Емил Балкански, началник на Служба за съвети в земеделието-Видин:

"Лицата трябва да са регистрирани като земеделски стопани по Наредба 3 от 1998 г., да са на възраст до 40 години и да имат стопанства на не повече от две години. Второто условие е да имат стопанства от 8 000 до 16 000 СПО. Има промени в мярката - могат да кандидатстват и лица, които отглеждат зърнено-житни и пролетни култури, има по-голям обхват при разпределението на кандидатите". 

Кандидатите трябва да имат документ за собственост на земята или животновъдните обекти или договори за наем за не по-малко от 5 стопански години. 

Към мярката проявяват интерес предимно пчелари и зърнопроизводители, посочи Емил Балкански:

"При тях проблемът е, че трудно сключват договори със собствениците за пет години, при тях договорите са едногодишни..."

Бюджетът, определен по процедурата, е в размер на близо 30 млн. лева, като около 49 хил. лева е помощта, определена за подпомагане на един млад фермер. Финансирането ще се осъществява на два транша. При одобрение кандидатите получават 25 000 евро, а след две години- останалите. 

Експертите от службите за съвети в земеделието ще съдействат при подготовката на документите. Документи могат да се изпращат и по електронен път, чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020). Електронно ще се извършва и оценката на проектните предложения.

Срокът за кандидатстване по процедурата е 06 януари 2023 г. 

Липсата на влага в почвата може да спре развитието на есенниците. Очакват се валежи, но без стопанско значение, казват агрометеоролозите. Още от агропрогнозата за ноември чуйте от Леночка Ангелова, директор на хидрометеорологичната станция в Монтана.

Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00