Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Подпомагат млади земеделски стопани

Снимка: Радио ВИДИН


Млади земеделци могат да кандидатстват за финансиране с проекти, чрез които ще могат да подобрят дейността си и да повишат конкурентоспособността на стопанствата си. 

В началото на ноември стартира прием на проектни предложения по подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от мярка 6 "Развитие на стопанства и предприятия" от Програмата за развитие на селските райони за периода за периода 2014-2020 г. Ще се подпомагат земеделски стопани на възраст от 18 навършени до 40 навършени години, които трябва да са регистрирани за първи път като земеделски стопани или да са започнали земеделска дейност с цел производство на земеделска и животинска продукция, преди не повече от 24 месеца от датата на кандидатстване, каза Емил Балкански, началник на Служба за съвети в земеделието-Видин:

"Лицата трябва да са регистрирани като земеделски стопани по Наредба 3 от 1998 г., да са на възраст до 40 години и да имат стопанства на не повече от две години. Второто условие е да имат стопанства от 8 000 до 16 000 СПО. Има промени в мярката - могат да кандидатстват и лица, които отглеждат зърнено-житни и пролетни култури, има по-голям обхват при разпределението на кандидатите". 

Кандидатите трябва да имат документ за собственост на земята или животновъдните обекти или договори за наем за не по-малко от 5 стопански години. 

Към мярката проявяват интерес предимно пчелари и зърнопроизводители, посочи Емил Балкански:

"При тях проблемът е, че трудно сключват договори със собствениците за пет години, при тях договорите са едногодишни..."

Бюджетът, определен по процедурата, е в размер на близо 30 млн. лева, като около 49 хил. лева е помощта, определена за подпомагане на един млад фермер. Финансирането ще се осъществява на два транша. При одобрение кандидатите получават 25 000 евро, а след две години- останалите. 

Експертите от службите за съвети в земеделието ще съдействат при подготовката на документите. Документи могат да се изпращат и по електронен път, чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020). Електронно ще се извършва и оценката на проектните предложения.

Срокът за кандидатстване по процедурата е 06 януари 2023 г. 

Липсата на влага в почвата може да спре развитието на есенниците. Очакват се валежи, но без стопанско значение, казват агрометеоролозите. Още от агропрогнозата за ноември чуйте от Леночка Ангелова, директор на хидрометеорологичната станция в Монтана.

Вижте още

Самороден талант от Белоградчик се изявява в световното кино

22-годишният  Николай Николов от Белоградчик е самороден талант, който пробива в киноиндустрията както в български, така и в чуждестранни продукции. Той е един от малкото български актьори, които на тази възраст вече се радва на роли в киното извън България.  Първата му роля е във филма "The Invasion of Red-Coke City" . Има епизодична роля в..

публикувано на 06.02.23 в 17:00

Деян Каменов - Дидо: Ходете навреме на зъболекар

Ходете на зъболекар, мийте зъбите си и не пушете. Този съвет даде в "Час при зъболекаря" музикантът и основател на групата DeeStoned Деян Каменов - Дидо . Той си спомни за първия път, когато е посетил зъболекарския кабинет, и разказа: "Първия път, когато бях на зъболекар, сериозно, който помня, имах едно зъбче, което беше тръгнало да израства..

публикувано на 06.02.23 в 16:09

Превозвачи определят нови цени заради отстъпките за учащи и пенсионери

Картите за градски и междуселищен транспорт в цялата страна поевтинияха от 1 февруари тази година. Увеличават се отстъпките за пенсионерите от 20 на 40 процента, а за учениците - от 20 на 70 на сто. Деца до 10-годишна възраст ще се возят безплатно. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира общественият транспорт и да се..

публикувано на 06.02.23 в 15:54

Организации отправиха призив срещу насилието над жени

Българска платформа към Европейско женско лоби в последния ден на 48-то Народно събрание (НС) отправи отворено писмо до политически партии и коалиции и персонално до депутати. Поводът е убийството на 62-годишна жена във Враца, а писмото е адресирано до всички, които на 27 януари не приеха предложението за Закон за изменение и допълнение на..

публикувано на 06.02.23 в 15:34

Анна, Александър и Кристиян са сред предпочитаните имена във Видин

В последните години българската именна система доста се модернизира и много бъдещи майки и бащи предпочитат да кръстят детето си с някое известно чудждестранно име, отколкото с традиционно българско. Не е тайна и това, че от години се наблюдава сблъсък между родители, опитващи се да съхранят националните традиции и тези, които се придържат..

публикувано на 06.02.23 в 13:31
Георги Чайковски

Враца почита паметта на Георги Чайковски с изложба

Художествена галерия "Иван Фунев"-Враца открива и зложба по случай 100 години от рождението на Георги Чайковски.  Художникът и културен деец е роден на 5 февруари 1923 година в Мездра. Завършва художествената академия в София със специалност "Живопис".  Юбилейната изложба ще бъде открита днес, 6 февруари, от 17:30 часа и ще остане в галерията..

публикувано на 06.02.23 в 12:52

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55