Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да летиш с дрон - за свободата и предизвикателството на полета

3
Снимка: Ясен ДжабировЯсен Джабиров става любител на фотографията още в студентските си години, когато са пуснати на пазара дигиталните камери. От тогава се заражда любовта му към правенето на снимки. Заснемането на видео обаче се оказва по-голямата му страст. Така и успяваме да го открием- след като публикува във Фейсбук видеокадри на Видин, заснети над града с дрон


Снима от въздуха вече 10 години. Това за него не е просто хоби, а професия. Приема ангажименти за филми, сериали, реклами и музикални клипове. Завършил е "Анимационна режисура" в Националната академия за театрално и филмово изкуство. 


"Отначало си правехме дроновете ние и лека-полека се разви индустрията, и сега вече най-модерното е FPV дронове или тези дронове, които се управляват с очила на очите. В началото нямаше производители, които да правят серийно дронове и се налагаше да се сглобяват от различни части, с подръчни материали и т.н."

Ясен се включва и в екипа на сериала "С река на сърцето", като той има за задача да заснеме 35 обекта във Видин и околността. И остава впечатлен от града:

"Вечер се разхождах из центъра. Това, което най-много ме впечатли е всъщност пешеходната зона, която е като буквата "п" и е много приятна, и също се минава през парка и старите сгради. И реших, че искам да полетя там с такъв FPV дрон- спортен, просто ми се отвори една вечер възможност и го направих."

Ясен предпочита да снима с дрон на по-нетипични места. Той заснема с FPV дрон поредица от видеоклипове в различни градове, където е отивал по друг повод, но са го впечатлили с нещо. 

"Обикновено, когато имам време или остане на другия ден, изследвам града по този начин. То наистина наподобява на полет на птица и е доста приятно да се носиш из по-недостъпните точки от града."

Времето, което му отнема, за да заснема едно видео е около 1-2 часа. Когато обаче трябва да направи видеоклип по проект е необходим цял снимачен ден. Първото място, което снима е София. "В един момент имаше удобно време да го снимам, така по-празен, когато е градът, все пак заради риска, защото винаги гледам да няма риск или да е възможно най-малък."
 
Последно лети с дрона над Мелник. "Повечето от тези градове ги снимам по собствено желание, просто защото са красиви и са ме впечатлили с нещо, а и също да ги споделя с други хора в социалните мрежи. Но някои от тях са поръчки, така снимах Мелник, тази седмица. А преди това Царево, Общината ме нае да го заснема по този начин. Други места, които Ясен е снимал са Бургас, Хисаря, Русе, село Костенец, Несебър. А освен в България, той е летял и над Румъния, Гърция, Австрия, Малдивите, Америка и др. 

"Две са причините да го правя това нещо, главното е самата свобода на полета и предизвикателствата, които срещам по пътя на полета. В смисъл, търся разни интересни места, през които да мина, да кажем тесни или пък серия от различни колички и такива траектории, които да са по-интересни и това е предизвикателство, чисто пилотски."Другата причина, поради която Ясен снима видеа с дрон е, че притежава голям арсенал от техника.

"Мисля, че трябва да ги използвам и за другите хора, а не само заради мен. Тези клипчета, освен, за да си полетя и да разгледам града, все пак и за да могат хората да видят красотата на българските градове и да се гордеят с тях, защото имаме наистина страхотни места."

Чуйте цялото интервю в прикачения звук*

Галерия

Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55

"Неделник" от 5 февруари 2023 година

Заповядайте снежният "Неделник" 447 брой . В него ще довършим разговора си с д-р Димитър Гюдуров , гл. ас. в Нов български университет за мащабното изследване “Българите и опиатите. Производство и търговия. 1879-1944” . Тръгваме и към Вълчедръм да се повеселим с "Вълчедръмска шарена трапеза" . След това в Кутово ще отбележим Йордановден и..

публикувано на 05.02.23 в 13:31

Да вземем поука от евангелския митар

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за двете крайности на човешкото сърце – едното - закостеняло от лицемерие, показност и горделивост, а..

публикувано на 05.02.23 в 08:00

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски..

публикувано на 03.02.23 в 17:45

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става..

публикувано на 03.02.23 в 17:15

Експерти: Държавата бяга от отговорност за безопасността на пътищата

Конкретни решения, които да сложат край на войната по пътищата , предлагат от Института за пътна безопасност . Като част от гражданската инициатива " Мисия безопасни пътища " експертите ще посетят редица градове, за да се срещнат с местни жители.  Целта е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която..

публикувано на 03.02.23 в 15:10

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали..

публикувано на 03.02.23 в 10:00