Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да летиш с дрон - за свободата и предизвикателството на полета

3
Снимка: Ясен Джабиров



Ясен Джабиров става любител на фотографията още в студентските си години, когато са пуснати на пазара дигиталните камери. От тогава се заражда любовта му към правенето на снимки. Заснемането на видео обаче се оказва по-голямата му страст. Така и успяваме да го открием- след като публикува във Фейсбук видеокадри на Видин, заснети над града с дрон


Снима от въздуха вече 10 години. Това за него не е просто хоби, а професия. Приема ангажименти за филми, сериали, реклами и музикални клипове. Завършил е "Анимационна режисура" в Националната академия за театрално и филмово изкуство. 


"Отначало си правехме дроновете ние и лека-полека се разви индустрията, и сега вече най-модерното е FPV дронове или тези дронове, които се управляват с очила на очите. В началото нямаше производители, които да правят серийно дронове и се налагаше да се сглобяват от различни части, с подръчни материали и т.н."

Ясен се включва и в екипа на сериала "С река на сърцето", като той има за задача да заснеме 35 обекта във Видин и околността. И остава впечатлен от града:

"Вечер се разхождах из центъра. Това, което най-много ме впечатли е всъщност пешеходната зона, която е като буквата "п" и е много приятна, и също се минава през парка и старите сгради. И реших, че искам да полетя там с такъв FPV дрон- спортен, просто ми се отвори една вечер възможност и го направих."

Ясен предпочита да снима с дрон на по-нетипични места. 



Той заснема с FPV дрон поредица от видеоклипове в различни градове, където е отивал по друг повод, но са го впечатлили с нещо. 

"Обикновено, когато имам време или остане на другия ден, изследвам града по този начин. То наистина наподобява на полет на птица и е доста приятно да се носиш из по-недостъпните точки от града."

Времето, което му отнема, за да заснема едно видео е около 1-2 часа. Когато обаче трябва да направи видеоклип по проект е необходим цял снимачен ден. Първото място, което снима е София. 



"В един момент имаше удобно време да го снимам, така по-празен, когато е градът, все пак заради риска, защото винаги гледам да няма риск или да е възможно най-малък."
 
Последно лети с дрона над Мелник. 



"Повечето от тези градове ги снимам по собствено желание, просто защото са красиви и са ме впечатлили с нещо, а и също да ги споделя с други хора в социалните мрежи. Но някои от тях са поръчки, така снимах Мелник, тази седмица. А преди това Царево, Общината ме нае да го заснема по този начин. 



Други места, които Ясен е снимал са Бургас, Хисаря, Русе, село Костенец, Несебър. А освен в България, той е летял и над Румъния, Гърция, Австрия, Малдивите, Америка и др. 

"Две са причините да го правя това нещо, главното е самата свобода на полета и предизвикателствата, които срещам по пътя на полета. В смисъл, търся разни интересни места, през които да мина, да кажем тесни или пък серия от различни колички и такива траектории, които да са по-интересни и това е предизвикателство, чисто пилотски."



Другата причина, поради която Ясен снима видеа с дрон е, че притежава голям арсенал от техника.

"Мисля, че трябва да ги използвам и за другите хора, а не само заради мен. Тези клипчета, освен, за да си полетя и да разгледам града, все пак и за да могат хората да видят красотата на българските градове и да се гордеят с тях, защото имаме наистина страхотни места."

Чуйте цялото интервю в прикачения звук*


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Фондация "Подкрепа за реализация" посрещна младежи от Сърбия, Северна Македония и Хърватия

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин през месец март.  Във фондацията посрещнаха партньори от Северна Македония, Сърбия и Хърватия, с които работят по съвместна инициатива "U korak sa inkluzijom", изпълнявана по програма "Еразъм +". Част от подготовката за събитието беше работилница, която..

публикувано на 29.03.24 в 16:34

Видински съюз на зърнопроизводителите- 15 години в защита на земеделците от региона

Видинският съюз на зърнопроизводителите навърши 15 години. Кои бяха проблемите тогава и кои от тях намериха решение през годините? Какви са пазарната ситуация и пролетните настроения сред земеделците? Какво е състоянието на есенниците и какви са очакванията на фермерите? В "Земята, която ни храни" гостува председателят на съюза Жечко..

обновено на 29.03.24 в 16:30

Отбелязваме 20 години от членството на България в НАТО

20 години от присъединяването на България в НАТО се навършват днес. Членството на България в Организацията на Северноатлантическия договор е резултат от 15-годишни усилия. За официално присъединяване към НАТО се счита датата 29 март 2004 г., когато лидерите на България и още шест източноевропейски държави са приветствани на церемония в Белия дом във..

публикувано на 29.03.24 в 14:30

С много любов за пекинезите Чери и Рори

Днес на гости ще ни бъдат пекинезите Чери и Рори. Симпатягите са баща и син. Чери е таткото, а Рори или Роримир - синът. Ако трябва да проследим родословното дърво на Рори, то майката се казва Барби. За тези прекрасни и мили домашни любимци ни разказва Десислава Цветкова , актриса във видинския театър. "Таткото го взехме преди вече 13..

публикувано на 29.03.24 в 14:00

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35