Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Школи в Белоградчик връщат интереса към миналото

Снимка: Светлана Антова личен архивИсторическият музей в Белоградчик, съвместно с Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките организират младежки школи по археология и история на България, клуб по етнология "Ловци на градски съкровища“ и арт хоби ателие за сухо и мокро плъстене. Намерението е да се предизвика интерес у младите хора. 


"Това беше много добра идея, за да покажем на нашата общественост тук, че музеят не е само културна и научна организация, тя е и обществена, така че искаме да заинтригуваме нашите деца, в нашия град, да участват в тези клубове и да придобиват знания относно тези специалности и науки" - каза Ивайло Крумов, археолог и директор на музея в Белоградчик, който ще води младежка школа по археология.
Клубовете по интереси ще се провеждат веднъж седмично. Младежите ще посещават археологически обекти в района на Белоградчик, ще има презентации и лекции. Ще бъдат канени и лектори от Регионалния исторически музей във Видин и от други градове в страната.


Клубът по история на България ще бъде ръководен от Екатерина Каменова, която е историк и уредник в музея в Белоградчик. А Клубът по етнология "Ловци на градски съкровища" е поверен на д-р Светлана Антова, етнолог и главен асистент в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките.

"Целта е да въвлечем децата в научната дейност и да им покажем как протича трудът на един учен, в какво се състои.