Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Председателят на Окръжния съд във Видин с номинация за "Съдия на годината"

Съдия Илия Илиев, председател на Окръжен съд- Видин
Снимка: Окръжен съд- ВидинНа 25 ноември ще се проведе десетият юбилеен благотворителен бал на юристите. Част от него са Националните награди за правосъдие, които се организират от Балканската медийна асоциация, с подкрепата на Международния адвокатски съюз, адвокатските колегии от цялата страната, Камарата на нотариусите, Българска съдийска асоциация, Професионалната асоциация на медиаторите, Асоциация на жените адвокати, Асоциация на синдиците в България. За тазгодишните награди в категорията "Съдия на годината" е номиниран председателят на Окръжния съд във Видин съдия Илия Илиев. По традиция номинирането се извършва от наградени вече от минали години, както и от журналисти, каза за Радио ВИДИН Нина Хамилтън- един от организаторите на конкурса. 


"Всеки един посочва кого номинира, какво е провокирало тази номинация, след което се свързваме с всеки един от номинираните и го питаме дали той все пак желае да бъде номиниран, защото живеем в демокрация и така е редно. Много малко хора са отказвали досега и то не защото не желаят, а поради различни причини. След като се съберат абсолютно всички номинирани, които са потвърдили, а те са между трима и шестима във всяка една категория, тогава журналистите от сектор "Правосъдие", които са медийни партньори на събитието, гласуват, както гласува и професионалното жури. То е в състав- съдията от общия ни съд в Европейския съюз Марияна Кънчева, професорите Огнян Герджиков, Атанас Семов и адвокат Владимир Дончев, който е един от инициаторите за създаване на тези награди през 2013 година."


Номинацията на съдия Илия Илиев в категорията "Съдия на годината" е изненадваща за него и близките му, каза той и подчерта, че тя сама по себе си е достатъчна причина да се чувства оценен трудът му през всичките тези години. Видински журналист е изпратилият номинацията за Илиев."Тук, с колегите, с които говорих, никой не може да повярва, че това е дошло от Видин, защото видинчанин за видинчанин, ако прави някога за някого добро, го прави много рядко. С когото и да съм говорил, все ми казва да проверя дали не е станала някаква грешка. Аз отначало се изненадах, а още повече се изненадах, че е някой от Видин. Изненадам съм до толкова, че досега никой не ми се е обаждал и като го получих като имейл и след това като говорихме как е станало, голяма част от хората още не могат да повярват, че е някой от Видин. Но факт е, факт е, да. Много хора ще има да се учудват, както и продължават да го правят. Изненадан съм, но дори и да не ме изберат, самият факт, че съм номиниран за мен е много. Аз съм вече 32-ра година съдия в региона, в момента съм един от съдиите с най-дълъг опит и стаж. Просто благодаря за номинацията" - каза съдия Илиев.


На награждаването утре ще присъстват над 200 гости от българския и международния правен свят. Във вечерта на церемонията се награждават 10 заслужили юристи в категориите – Адвокат, Съдия, Прокурор, Нотариус, Кантора, Медиатор, Синдик, Дело, Млад юрист, Правосъдие зад граница, Сделка, както и Гран при за цялостен принос в правосъдието.Всичко по темата може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Да вземем поука от евангелския митар

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за двете крайности на човешкото сърце – едното - закостеняло от лицемерие, показност и горделивост, а..

публикувано на 05.02.23 в 08:00

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски..

публикувано на 03.02.23 в 17:45

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става..

публикувано на 03.02.23 в 17:15

Експерти: Държавата бяга от отговорност за безопасността на пътищата

Конкретни решения, които да сложат край на войната по пътищата , предлагат от Института за пътна безопасност . Като част от гражданската инициатива " Мисия безопасни пътища " експертите ще посетят редица градове, за да се срещнат с местни жители.  Целта е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която..

публикувано на 03.02.23 в 15:10

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали..

публикувано на 03.02.23 в 10:00

Екоклуб „Детелини“ от Враца отбеляза Световния ден на влажните зони

Ученици от екоклуб „Детелини“ към СУ „Христо Ботев“ във Враца отбелязаха Световния ден на влажните зони с посещение в Регионалната инспекция по околната среда и водите в града. Мероприятието е част от програмата за работата на еко клуба и е в изпълнение на плана за дейност на Младежки воден парламент, на който екоклубът е член от 2015..

публикувано на 02.02.23 в 17:22

Изложба „Когато момчето става мъж…“ гостува на Видин

Казармата през социалистическия период на България е показана в изложба, открита днес във Видин . Автор на експозицията  „Когато момчето става мъж…“   е д-р Илия Вълев, главен асистент в Националния етнографски музей при Българската академия на науките.  Изложбата е подредена в една от залите на музей „Кръстатата казарма“ във Видин...

публикувано на 02.02.23 в 16:29