Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напредва реставрацията на Синагогата във Видин

2
Снимка: Радио ВИДИН

Днес, 30 ноември, изтича първоначално определеният краен срок за завършване на проекта за реставрация и адаптация на видинската Синагога в туристически обект Културен център "Жул Паскин". В интервю за Радио ВИДИН през юли кметът Цветан Ценков обясни, че изпълнителите са стриктни и срокът за завършване, който е до месец ноември, е съвсем реалистично да бъде спазен. През октомври обаче стана ясно, че заради конструктивни проблеми с укрепването на покрива, с решение на Националния институт за недвижимо културно наследство е дадена отсрочка с три месеца и проектът трябва да бъде завършен до март догодина. 

Въпреки забавянето, видинчани виждат напредъка по проекта и вярват, че след реставрацията Синагогата ще привлече още повече туристи. По-младите пък са нетърпеливи да могат да я разгледат и отвътре.

"Да, бих казала, че е идеално, ремонтът е в добро състояние... Често минавам оттук, напредват. Но не знам кога ще стане, нали казаха, че напролет, малко ще има закъснение... Малко бавно върви, засега изглежда добре. Преди беше руина и сега като се реновира ще бъде хубаво... Добре, че се започна ремонтът, защото преди пустееше тази хубава сграда и я ползваха само преди баловете за снимки и доколкото знам наркомани е имало вътре. Засега на пръв поглед изглежда добре... Аз самата не съм влизала вътре, надявам се скоро да я пуснат, за да може да се види и евентуално мои колеги от университета в София да привлека и да им покажа и други места в града... Радвам се, че най-накрая решиха да я реставрират и е много по-добре, отколкото беше преди. Предполагам, че първоначално ще бъде по-голяма атракция от самата "Баба Вида". Доволен съм, чакам с нетърпение да я пуснат, никога не съм влизал вътре..."

В отговор на Радио ВИДИН от Община Видин обясниха, че работата напредва, в момента се извършват довършителни работи по двете сгради в обекта. Правят се вътрешни и външни мазилки, поставя се дограма, работи се по покрива, по електрическите и отоплителни инсталации. Предстои полагането на настилки в сградите и боядисване, оформяне на околното пространство с алеи, озеленяване и изграждане на външно осветление, монтиране на окачени фасади на обслужващата сграда. Ще се довърши оградата с метални платна. Сключени са договорите за оборудване и обзавеждане за обекта. В момента се изработва концепция и за визията на Синагогата като културен център „Жул Паскин“ и превръщането му в атрактивен и привлекателен за туристите обект.

Във връзка с финансирането на проекта от администрацията поясняват, че изпълнителят е подал искане до Община Видин за индексация на стойността на сключения договор. Средствата ще бъдат осигурени съгласно приетата методика на Министерството на регионалното развитие и благоустрояването, след като изпълнителят докаже необходимостта от индексиране във връзка с повишаване на цената на строителните материали. 

"Всички дейности по консервацията и реставрацията на сградата на Синагогата, която е недвижима културна ценност, са предизвикателство. Тя беше в много лошо състояние, от години без покрив, изложена на атмосферните влияния. Така че конструктивното ѝ укрепване представлява изключителна трудност. Ключов момент за строителния процес на този тип сгради е извършването на първи етап конструктивно укрепване, за да се осигури безопасността на работниците и след това продължават и другите строителни процеси. Използват се специфични реставрационни похвати, които трябва да се изпълняват от квалифицирани специалисти с опит.

Всички дейности се извършват в срокове съгласно линейния график, представен от изпълнителя. Община Видин от своя страна спазва сроковете в договора за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Крайният срок за изпълнение на строително-монтажните дейности е 29 март 2023 г., а за приключване на целия проект - 29 април 2023 година", поясниха от Общината. 

Галерия

Вижте още
Милен Митев, генерален директор на БНР

Милен Митев: Радио ВИДИН се утвърди в ефира

Радио ВИДИН се утвърди безспорно в ефира и доказа, че е близо до хората . Това каза генералният директор на Българското национално радио Милен Митев , който гостува в "Цветовете на деня" по случай 15-ия рожден ден на медията.  "Смятам, че за тези 15 години доказахте, че сте част от семейството на Българското национално радио и то една..

публикувано на 01.03.24 в 17:38
Валерий Тодоров

Валерий Тодоров: Радио ВИДИН беше изградено за рекордно кратък срок

На 1 март, през 2009 година, на честота 97.1 мегахерца, беше открита Регионалната радиостанция на БНР - Радио ВИДИН . "Дунав свързва Видин с Европа! Радио ВИДИН ще го свързва със света!" - това беше  написано тогава върху лист хартия и беше пуснато в бутилка във водите на река Дунав, за да върви "по вода" на новата радиостанция. Броени дни по-късно..

публикувано на 01.03.24 в 16:30
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Венцислав Боянов: Недостатъчни са услугите за резидентна грижа за пълнолетни в област Видин

Проектът на решение на Министерски съвет за Национална карта на социалните услуги е публикуван в портала за обществени консултации. По общини са посочени социалните услуги, финансирани напълно или  частично от държавата, които предстои да бъдат разкрити до 2035 години. Предложението за национална карта е направено след внимателен..

публикувано на 01.03.24 в 15:10
Огнян Първулов, директор на Радио ВИДИН

Огнян Първулов: Радио ВИДИН държи първенство по слушани минути на ден

Радио ВИДИН държи почти постоянно първенството по слушани минути на ден и никога не е падало под 15-о място по слушаемост в национален мащаб. Това каза в "Посоките на делника" директорът на регионалната радиостанция на БНР  Огнян Първулов по повод 15-ия рожден ден на медията.  "Изследванията, това което мен ме гордее, защото тези..

публикувано на 01.03.24 в 11:28

Защо подраниха щъркелите

Броени дни преди 1 март, когато всички се поздравяваме с първа пролет, щъркелите пристигнаха. Забелязани са в Бургас, но като прелетни птици, които имат гнезда из страната, няма да останат там.  В природата няма необмислени неща, всички знаем, че зимата е мека, така че е нормално те да са се появили по- рано и тази тенденция ще се запази и за в..

публикувано на 29.02.24 в 15:34

Как да полагаме грижи за дърветата в градска среда

Правилно ли се полагат необходимите грижи за декоративните дървета в градска среда. Отговор на този въпрос може да намери всеки в новия Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населени места. Автор е ландшафтният архитект от Пловдив Невена Цветкова. Първоначално авторът смята книгата да бъде само за резитби,..

публикувано на 29.02.24 в 15:31

Защо управлението на "Кастра Мартис" е важно за Община Кула

Министерският съвет взе решение, с което управлението на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула бе прехвърлено безвъзмездно на Община Кула. Процедурата за прехвърлянето на крепостните стени на "Баба Вида" към Община Видин е към своя край.  "Знаете, че това беше мой приоритет още като бях областен управител. Продължих да работя по него през тези..

публикувано на 29.02.24 в 15:24