Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Напредва реставрацията на Синагогата във Видин

2
Снимка: Радио ВИДИН

Днес, 30 ноември, изтича първоначално определеният краен срок за завършване на проекта за реставрация и адаптация на видинската Синагога в туристически обект Културен център "Жул Паскин". В интервю за Радио ВИДИН през юли кметът Цветан Ценков обясни, че изпълнителите са стриктни и срокът за завършване, който е до месец ноември, е съвсем реалистично да бъде спазен. През октомври обаче стана ясно, че заради конструктивни проблеми с укрепването на покрива, с решение на Националния институт за недвижимо културно наследство е дадена отсрочка с три месеца и проектът трябва да бъде завършен до март догодина. 

Въпреки забавянето, видинчани виждат напредъка по проекта и вярват, че след реставрацията Синагогата ще привлече още повече туристи. По-младите пък са нетърпеливи да могат да я разгледат и отвътре.

"Да, бих казала, че е идеално, ремонтът е в добро състояние... Често минавам оттук, напредват. Но не знам кога ще стане, нали казаха, че напролет, малко ще има закъснение... Малко бавно върви, засега изглежда добре. Преди беше руина и сега като се реновира ще бъде хубаво... Добре, че се започна ремонтът, защото преди пустееше тази хубава сграда и я ползваха само преди баловете за снимки и доколкото знам наркомани е имало вътре. Засега на пръв поглед изглежда добре... Аз самата не съм влизала вътре, надявам се скоро да я пуснат, за да може да се види и евентуално мои колеги от университета в София да привлека и да им покажа и други места в града... Радвам се, че най-накрая решиха да я реставрират и е много по-добре, отколкото беше преди. Предполагам, че първоначално ще бъде по-голяма атракция от самата "Баба Вида". Доволен съм, чакам с нетърпение да я пуснат, никога не съм влизал вътре..."

В отговор на Радио ВИДИН от Община Видин обясниха, че работата напредва, в момента се извършват довършителни работи по двете сгради в обекта. Правят се вътрешни и външни мазилки, поставя се дограма, работи се по покрива, по електрическите и отоплителни инсталации. Предстои полагането на настилки в сградите и боядисване, оформяне на околното пространство с алеи, озеленяване и изграждане на външно осветление, монтиране на окачени фасади на обслужващата сграда. Ще се довърши оградата с метални платна. Сключени са договорите за оборудване и обзавеждане за обекта. В момента се изработва концепция и за визията на Синагогата като културен център „Жул Паскин“ и превръщането му в атрактивен и привлекателен за туристите обект.

Във връзка с финансирането на проекта от администрацията поясняват, че изпълнителят е подал искане до Община Видин за индексация на стойността на сключения договор. Средствата ще бъдат осигурени съгласно приетата методика на Министерството на регионалното развитие и благоустрояването, след като изпълнителят докаже необходимостта от индексиране във връзка с повишаване на цената на строителните материали. 

"Всички дейности по консервацията и реставрацията на сградата на Синагогата, която е недвижима културна ценност, са предизвикателство. Тя беше в много лошо състояние, от години без покрив, изложена на атмосферните влияния. Така че конструктивното ѝ укрепване представлява изключителна трудност. Ключов момент за строителния процес на този тип сгради е извършването на първи етап конструктивно укрепване, за да се осигури безопасността на работниците и след това продължават и другите строителни процеси. Използват се специфични реставрационни похвати, които трябва да се изпълняват от квалифицирани специалисти с опит.

Всички дейности се извършват в срокове съгласно линейния график, представен от изпълнителя. Община Видин от своя страна спазва сроковете в договора за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Крайният срок за изпълнение на строително-монтажните дейности е 29 март 2023 г., а за приключване на целия проект - 29 април 2023 година", поясниха от Общината. 

Галерия

Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55

"Неделник" от 5 февруари 2023 година

Заповядайте снежният "Неделник" 447 брой . В него ще довършим разговора си с д-р Димитър Гюдуров , гл. ас. в Нов български университет за мащабното изследване “Българите и опиатите. Производство и търговия. 1879-1944” . Тръгваме и към Вълчедръм да се повеселим с "Вълчедръмска шарена трапеза" . След това в Кутово ще отбележим Йордановден и..

публикувано на 05.02.23 в 13:31

Да вземем поука от евангелския митар

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за двете крайности на човешкото сърце – едното - закостеняло от лицемерие, показност и горделивост, а..

публикувано на 05.02.23 в 08:00

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски..

публикувано на 03.02.23 в 17:45

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става..

публикувано на 03.02.23 в 17:15

Експерти: Държавата бяга от отговорност за безопасността на пътищата

Конкретни решения, които да сложат край на войната по пътищата , предлагат от Института за пътна безопасност . Като част от гражданската инициатива " Мисия безопасни пътища " експертите ще посетят редица градове, за да се срещнат с местни жители.  Целта е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която..

публикувано на 03.02.23 в 15:10

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали..

публикувано на 03.02.23 в 10:00