Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напредва реставрацията на Синагогата във Видин

2
Снимка: Радио ВИДИН

Днес, 30 ноември, изтича първоначално определеният краен срок за завършване на проекта за реставрация и адаптация на видинската Синагога в туристически обект Културен център "Жул Паскин". В интервю за Радио ВИДИН през юли кметът Цветан Ценков обясни, че изпълнителите са стриктни и срокът за завършване, който е до месец ноември, е съвсем реалистично да бъде спазен. През октомври обаче стана ясно, че заради конструктивни проблеми с укрепването на покрива, с решение на Националния институт за недвижимо културно наследство е дадена отсрочка с три месеца и проектът трябва да бъде завършен до март догодина. 

Въпреки забавянето, видинчани виждат напредъка по проекта и вярват, че след реставрацията Синагогата ще привлече още повече туристи. По-младите пък са нетърпеливи да могат да я разгледат и отвътре.

"Да, бих казала, че е идеално, ремонтът е в добро състояние... Често минавам оттук, напредват. Но не знам кога ще стане, нали казаха, че напролет, малко ще има закъснение... Малко бавно върви, засега изглежда добре. Преди беше руина и сега като се реновира ще бъде хубаво... Добре, че се започна ремонтът, защото преди пустееше тази хубава сграда и я ползваха само преди баловете за снимки и доколкото знам наркомани е имало вътре. Засега на пръв поглед изглежда добре... Аз самата не съм влизала вътре, надявам се скоро да я пуснат, за да може да се види и евентуално мои колеги от университета в София да привлека и да им покажа и други места в града... Радвам се, че най-накрая решиха да я реставрират и е много по-добре, отколкото беше преди. Предполагам, че първоначално ще бъде по-голяма атракция от самата "Баба Вида". Доволен съм, чакам с нетърпение да я пуснат, никога не съм влизал вътре..."

В отговор на Радио ВИДИН от Община Видин обясниха, че работата напредва, в момента се извършват довършителни работи по двете сгради в обекта. Правят се вътрешни и външни мазилки, поставя се дограма, работи се по покрива, по електрическите и отоплителни инсталации. Предстои полагането на настилки в сградите и боядисване, оформяне на околното пространство с алеи, озеленяване и изграждане на външно осветление, монтиране на окачени фасади на обслужващата сграда. Ще се довърши оградата с метални платна. Сключени са договорите за оборудване и обзавеждане за обекта. В момента се изработва концепция и за визията на Синагогата като културен център „Жул Паскин“ и превръщането му в атрактивен и привлекателен за туристите обект.

Във връзка с финансирането на проекта от администрацията поясняват, че изпълнителят е подал искане до Община Видин за индексация на стойността на сключения договор. Средствата ще бъдат осигурени съгласно приетата методика на Министерството на регионалното развитие и благоустрояването, след като изпълнителят докаже необходимостта от индексиране във връзка с повишаване на цената на строителните материали. 

"Всички дейности по консервацията и реставрацията на сградата на Синагогата, която е недвижима културна ценност, са предизвикателство. Тя беше в много лошо състояние, от години без покрив, изложена на атмосферните влияния. Така че конструктивното ѝ укрепване представлява изключителна трудност. Ключов момент за строителния процес на този тип сгради е извършването на първи етап конструктивно укрепване, за да се осигури безопасността на работниците и след това продължават и другите строителни процеси. Използват се специфични реставрационни похвати, които трябва да се изпълняват от квалифицирани специалисти с опит.

Всички дейности се извършват в срокове съгласно линейния график, представен от изпълнителя. Община Видин от своя страна спазва сроковете в договора за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Крайният срок за изпълнение на строително-монтажните дейности е 29 март 2023 г., а за приключване на целия проект - 29 април 2023 година", поясниха от Общината. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41