Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психолог: Домашният любимец носи много ползи на детето

Преди да вземете животно у дома, направете си алергенни изследвания, съветва специалист

Снимка: Ани Петрова


Темата за домашните любимци винаги е актуална, но сега, в предколедните седмици, нашумява още повече. Много деца и родители, в стремежа си да изберат най-желания подарък, се спират именно на домашен любимец. 

Всеки, отглеждащ животно у дома, съжителства с него в особено близък контакт и не е тайна, че едни от най-честите алергени са отделяни именно от четириноги приятели. Някои хора смятат, че децата са по-уязвимата и податлива на алергии възрастова група, но това не е точно така, обясни за Радио ВИДИН алергологът Албена Бъчварова:

"Голям процент от децата и възрастните имат алергии към домашните любимци-това включва котките, кучетата, хамстерите, морските свинчета, декоративните зайчета. Алергенът от котката специално е доста агресивен и най-често се среща това, хората да имат алергии именно към него. Съществува една заблуда, че има породи и котки, и кучета, които са с по-малък алергенен потенциал и даже някои хора смятат, че не предизвикват алергии, но пак казвам, това е една заблуда, защото алергенът от тези домашни любимци не се съдържа толкова в козината. Много родители казват, че са избрали куче, което като козина, като косъм е много близък до човешкия, но тук не е въпрос на структура и състав на косъма, а проблемът е, че козината се явява един резервоар на алергените, които се отделят със слюнката най-често, с урината или пък се образуват едни люспички върху кожата на домашните любимци, наподобяващи пърхота при човека и те действат алергизиращо."
 
Надали има някой, който да не е чувал за този мит, че ако си вземем домашен любимец докато детето ни е малко, това значи, че когато порасне ще бъде много по-устойчиво на алергии. Всъщност се оказа, че това не е мит, а самата реалност, каза още д-р Бъчварова. И все пак тя съветва всеки, който иска да вземе животно у дома си, предварително да си направи нужните алергенни изследвания. По този начин ще разбере има ли алергии към дадено животно и ако да-към какво. В случай на положителен резултат има процедура, която може да се направи с цел имуностимулиране и притъпяване на дадената алергия.

"Съвременното лечение на алергичните болести, включително и за домашните любимци е провеждането на така наречената специфична имунотерапия. Тя представлява разтвор на алерген, може да бъде сублингвална, т.е. с накапване под езика на капчици, съдържащи разтвор на алергена, може да бъде и инжекционна. И подавайки на имунната система от алергена в минимално количество, дозирано, но дълго време, по този начин караме имунната система да свикне с този дразнител. Терапията се провежда дълго време-минимумът, който се провежда е 3 години, максимумът- 5 години. За съжаление, може да провеждаме само за котка и за куче. Засега това има разработено"-обясни алергологът.

Без страх от алергии, през месец юни тази година семейството на малката Рая се сдобива с още един член. Това е малкият Ръсти, който е куче от породата джак ръсел териер. Днес Ръсти е вече на 6 месеца и доста от грижите за него полага 9-годишното момиче.

"За него трябва да се полагат много грижи и да се извежда постоянно. Най-редовните бели, които прави, са да гризе разни неща и да си обръща купичката с вода. Пожелах си куче, защото рибките, например, просто си седят в аквариума, а и не харесвам много котки. Не мога изцяло да се грижа за него, трябва да се полагат грижи и от родителите ми, но бих казала на всички, които искат домашен любимец, да си вземат. По-забавно е с още един член на семейството, особено, ако нямаш брат или сестра и ти е скучно."


Много от възрастните се двоумят дали да вземат така мечтания от детето домашен любимец, като предимно обръщат внимание на минусите в отглеждането на животно у дома. Трябва обаче да се имат предвид ползите за детето, за неговото емоционално и психично здраве и благополучие, каза детският психолог Ирина Дамянова.

"Отглеждането на домашен любимец в семейството е източник на много позитивни емоции за всяко дете, дава поводи за много игра, за много смях, наред с това спомага за развитието на редица качества и способности у детето, като например една положителна самооценка, също така има много благотворно влияние и върху повишаване на емоционалната интелигентност на едно дете. Отношенията на детето с домашния любимец могат да помогнат детето да развие отношения на доверие, да развие способностите си за вербална, за невербална комуникация, да развива способности да чувства и да изразява състрадание, емпатия, обич, грижа. Много често домашните любимци са едни от най-доверените приятели на детето. Тук трябва да се отбележи, че родителите са тези, които следва да зададат модела на грижа и на отговорност към домашния любимец и посредством своя личен пример да придадат този модел на детето. Това трябва да е съобразено с възрастовите възможности на конкретното дете. Не на последно място искам да спомена, че в световен мащаб, в последните години, използването на животни за подпомагането на терапевтични процеси на деца с разстройства в развитието, на деца с различни заболявания-физически или ментални, при деца с поведенчески проблеми, при деца, които преминават съдебни процедури, при деца, които са преживели тежки травматични събития все повече се използват животни, които или в съответните терапевтични институции помагат за това, или тези животни са в семействата на децата."


Ана-Мария Ангелова е логопед, налага ѝ се ежедневно да работи индивидуално с деца от различни възрасти, със специални образователни потребности. Според нея идеята за домашен любимец в определени случаи е не само препоръчителна, но и належаща.

"Искам да наблегнем на една важна тема, а именно- на децата с аутизъм и каква е ползата за тях, ако у дома си вземат домашен любимец. Знаем, тези деца имат нужда от сензорна и тактилна стимулация, която доста често ги успокоява и ако вкъщи, например, имаме едно кученце, самите сетива на децата доста се успокояват."

Катрин Каменова е ресурсен учител към същия център и от опита си като специалист знае, че най-добрата терапия за децата със специални потребности е тази с животните. 

"Много добро и благотворно влияние върху децата с аутизъм и като цяло на тези със специални потребности има контактът с домашни любимци. Огромно влияние оказва взаимодействието с всякакви животни под формата на терапия. Имам предвид конкретно терапиите, които се провеждат с коне, конната езда. Също така много благоприятно въздействат и делфинотерапиите. По този начин децата успокояват сетивата си, изграждат едно чувство на привързаност, което е много важно за тях, особено при децата с аутизъм. Тези усещания, тези чувства на връзка и на споделяне са доста засегнати и животните наистина благоприятстват за развитието им."

Според специалистите децата, които израстват със семейни домашни любимци, обикновено имат по-голямо самочувствие, по-малко самота и повишени социални умения. Досегът с животните намалява самотата сред хора в домове за грижи, както и предоставя социална подкрепа след загуба на съпрузи. 


Всичко по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00