Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поклон пред доброволците

Снимка: Радио ВИДИН

В Международния ден на доброволеца ви срещаме с хора от Северозапада, които помагат, правят добрини на тези, които не могат да се справят сами в живота

За пета поредна година доброволци от Кула ще зарадват за празниците възрастни и самотно живеещи хора. Един от доброволците, които организират акцията, е Ива Методиева:

"Ние  гледаме да зарадваме най- вече социално слабите възрастни хора, включваме вече и дечица, деца от семейства в неравностойно положение. Да, наистина, много ги радваме... Те имат нужда от нас и ние също имаме нужда от тях. Знаете, ние сме останали много малка община, повечето от населението е застаряващо. Просто искаме да им покажем, че все пак ние си ги уважаваме и си ги обичаме и се радваме, че те са все още сред нас, за да им покажем, че има светлинка."

Освен в Кула доброволците ще зарадват за празниците и хора в съседната община Бойница. Хранителните продукти ще се събират в помещение на бивша банка до читалището в Кула, от 9 до 20 декември. Преди Коледа доброволците ще ги занесат на нуждаещите се. 

Да дарява добро прави щастлива Ива Йорданова. Тя учи в ППМГ "Екзарх Антим I", доброволец е в Българския младежки Червен кръст във Видин от почти 6 години. 

"Ние предимно участваме на Цветница, Димитровден, Йордановден, за 1 декември- раздаваме брошури, събираме парични средства за деца в неравностойно положение или за възрастни хора за топъл обяд. Имаме различни акции", каза Ива Йорданова.

За тези 6 години, участието в дарителските акции и кампании носи на младото момиче запознанства с нови хора, разширяване на кръгозора.

Яна Кръстева и Пламена Литова са доброволци от младежката организация на Червения кръст в мездренското село Зверино. Ученички са в СУ "Св. Климент Охридски". Местната организация на БЧК направи благотворителна акция в подкрепа на младо семейство от с. Габровница, община Своге, помагат на възрастни хора, участват при ремонтни дейности в Черепишкия манастир, помагат на детското отделение на болницата в Мездра. 

Снимка: Петя ИлиеваОбичат да даряват радост и да помагат на хората, затова и се присъединяват към БЧК.

"Искам да помагам и се надявам да успявам да го правя. И аз много обичам да помагам и да радвам хората... Клубът е на 8 години и аз една година след като започна дейността се включих точно заради това, защото виждах по- големи момичета и момчета от нас как помагат и как радват хората... Като гледаме хората как ни се радват и хората, които ни благодарят за това, че сме им помогнали, това ни надъхва още повече и ни кара да продължаваме да вършим дейности още по- големи от предишните...", казаха Яна и Пламена и си пожелаха на днешния ден да бъдем хора и да си помагаме.

До края на годината планират благотворителен коледен базар в Зверино, предстои да определят датата. Ще има кратка програма, а събраните пари ще бъдат дарени на хора в нужда.

Председател на Общинския съвет на БЧК в Мездра е Наталия Христова- Горанова. Когато човек прави добрини, никога не се замисля и не брои, но заради годишния отчет се оказва, че доброволците от Мездра имат над 25 доброволчески инициативи. Няма нещо, с което да сме се сблъскали и да не сме намерили начин да помогнем на хората, каза Наталия Христова- Горанова:

"В общината работим колегите, които сме в социалната сфера и не само. И граждани, и пенсионери се включват. Когато сме имали възможност да организираме мероприятие, винаги сме подкрепяни от Общината и гражданите. Благотворителните базари са пред входа на Общината и хората дори да нямат нужда от нещо, те пазаруват, за да могат да дадат средства."

БЧК в Мездра работи с Българска хранителна банка. За три години са получили продукти на стойност 170 хиляди лева, които са раздали на хората от общината. Днес децата от Комплекса за социални услуги ще празнуват в заведение, а на 7 декември ще отбележат 30 години от основаването на Съюза на инвалидите. И на двете събития БЧК ще раздаде пакети с продукти на присъстващите.

Още за акциите и кампаниите на доброволците може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30