Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Найденов: Обръщайте повече внимание на децата си

Илиян Найденов и неговият син Давид
Снимка: Илиян Найденов

На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на бащата. Двоен празник днес празнуват Илиян Найденов и неговият син Давид. Найденов е добре познат на повечето хора като фитнес инструктор и собственик на бранд, насочен към здравословния начин на живот. Днес обаче той е просто Илиян от Монтана, баща, за когото детето му е на първо място. Едно от най-важните неща, към което се стреми спортистът е синът му да е здрав и да води здравословен начин на живот. Споделя, че главният фактор за това е балансираното хранене, което е напълно възможна мисия дори при малчуганите.


"Аз спазвам една интересна, собствена стратегия, която гласи "Ако не го е опитало-няма да знае какво е и няма да му липсва". Давид има периоди, например уикенда, в които не е с мен и тогава нямам особен контрол над нещата. Колкото и да ми е неприятно, че понякога му се позволяват някои забранени неща, съм наясно, че той е дете и това е неизбежно. Просто аз, без да изпадам в крайности, отлагам. Колкото по-късно, толкова по-добре. Слава Богу, Давид е доста разбран- аз лавирам със стратегията и ако нещо вече го е опитвал, започвам да му разказвам, че не е за всеки ден... Аз го възпитавам така, че сам да може да отсява нещата и да не превръща вредната храна в основно меню." 


На въпрос на Радио ВИДИН, не се ли страхува той, като баща, да бъде обявен за свръх амбициозен родител, имайки предвид собствената си кариера, инструкторът категорично заяви:


"Всеки има своята истина и всеки гледа от своята камбанария. Аз пък бих казал, защо хората си мъчат децата, тъпчейки ги с вредни храни, превръщайки ги, колкото и неприятно да прозвучи в бъдещи пациенти някога. Защото няма какво да се лъжем-индустрията е така устроена, и фармацевтичната, и хранителната, че те ни превръщат в пациенти откакто се родим. Аз се опитвам максимално да го намаля. То не може да се избегне това нещо, дори аз самият консумирам вредни храни, разбира се не постоянно и не ежедневно, но просто е невъзможно това нещо да го избегнеш-например да изядеш едни пуканки в киното, това са нормални неща. Но съм далеч от болната амбиция, аз по-скоро се опитвам да възпитам детето си и това д му хареса. Затова и спортуваме заедно-аз превръщам за него спорта в игра, обяснявам му, че някои неща се правят само на тренировка и слава Богу Давид е доста разбран."- коментира за Радио ВИДИН Илиян Найденов.


Според Илиян връзката между бащите и децата е също толкова важна, каквато е и тази с майките. Той е на мнение, че в контакта баща-дете са от изключителна важност постоянната комуникацията и обясненията. Самият той казва, че един от най-важните отговори, който всеки баща трябва да дава на детето си е на въпросът „Защо“. А този въпрос може да бъде зададен по много начини и във връзка с много теми. Да говорим с децата си и да намерим най-близкия път към тях, това съветва Найденов да правим постоянно с децата си.


"Да обръщат повече внимание на децата си. Аз виждам потенциално умни, интелигентни и то природно интелигентни деца, любопитни и отворени към всичко и към света. Трябва просто малко повече внимание за да им се обяснява. Проблемът на родителите или поне това, което аз виждам е, че не обясняват нищо на децата си. Трябва да им се говори на тези деца. На мен не ми ли обясниш "защо", не бих приел един гол съвет, хвърлен в пространството. ние не възпитаваме някакви машини и ботове, ние възпитаваме интелигентни хора, които трябва да са наясно къде се намират във вселената и да си отстояват своята позиция в живота утре, като им се наложи."


Освен всички татковци, днес празнуват и всички, носещи имената Дарина, Давид, Дацо, Дачо, Жозеф, Йосиф. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15