Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Илиян Найденов: Обръщайте повече внимание на децата си

Илиян Найденов и неговият син Давид
Снимка: Илиян Найденов

На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на бащата. Двоен празник днес празнуват Илиян Найденов и неговият син Давид. Найденов е добре познат на повечето хора като фитнес инструктор и собственик на бранд, насочен към здравословния начин на живот. Днес обаче той е просто Илиян от Монтана, баща, за когото детето му е на първо място. Едно от най-важните неща, към което се стреми спортистът е синът му да е здрав и да води здравословен начин на живот. Споделя, че главният фактор за това е балансираното хранене, което е напълно възможна мисия дори при малчуганите.


"Аз спазвам една интересна, собствена стратегия, която гласи "Ако не го е опитало-няма да знае какво е и няма да му липсва". Давид има периоди, например уикенда, в които не е с мен и тогава нямам особен контрол над нещата. Колкото и да ми е неприятно, че понякога му се позволяват някои забранени неща, съм наясно, че той е дете и това е неизбежно. Просто аз, без да изпадам в крайности, отлагам. Колкото по-късно, толкова по-добре. Слава Богу, Давид е доста разбран- аз лавирам със стратегията и ако нещо вече го е опитвал, започвам да му разказвам, че не е за всеки ден... Аз го възпитавам така, че сам да може да отсява нещата и да не превръща вредната храна в основно меню." 


На въпрос на Радио ВИДИН, не се ли страхува той, като баща, да бъде обявен за свръх амбициозен родител, имайки предвид собствената си кариера, инструкторът категорично заяви:


"Всеки има своята истина и всеки гледа от своята камбанария. Аз пък бих казал, защо хората си мъчат децата, тъпчейки ги с вредни храни, превръщайки ги, колкото и неприятно да прозвучи в бъдещи пациенти някога. Защото няма какво да се лъжем-индустрията е така устроена, и фармацевтичната, и хранителната, че те ни превръщат в пациенти откакто се родим. Аз се опитвам максимално да го намаля. То не може да се избегне това нещо, дори аз самият консумирам вредни храни, разбира се не постоянно и не ежедневно, но просто е невъзможно това нещо да го избегнеш-например да изядеш едни пуканки в киното, това са нормални неща. Но съм далеч от болната амбиция, аз по-скоро се опитвам да възпитам детето си и това д му хареса. Затова и спортуваме заедно-аз превръщам за него спорта в игра, обяснявам му, че някои неща се правят само на тренировка и слава Богу Давид е доста разбран."- коментира за Радио ВИДИН Илиян Найденов.


Според Илиян връзката между бащите и децата е също толкова важна, каквато е и тази с майките. Той е на мнение, че в контакта баща-дете са от изключителна важност постоянната комуникацията и обясненията. Самият той казва, че един от най-важните отговори, който всеки баща трябва да дава на детето си е на въпросът „Защо“. А този въпрос може да бъде зададен по много начини и във връзка с много теми. Да говорим с децата си и да намерим най-близкия път към тях, това съветва Найденов да правим постоянно с децата си.


"Да обръщат повече внимание на децата си. Аз виждам потенциално умни, интелигентни и то природно интелигентни деца, любопитни и отворени към всичко и към света. Трябва просто малко повече внимание за да им се обяснява. Проблемът на родителите или поне това, което аз виждам е, че не обясняват нищо на децата си. Трябва да им се говори на тези деца. На мен не ми ли обясниш "защо", не бих приел един гол съвет, хвърлен в пространството. ние не възпитаваме някакви машини и ботове, ние възпитаваме интелигентни хора, които трябва да са наясно къде се намират във вселената и да си отстояват своята позиция в живота утре, като им се наложи."


Освен всички татковци, днес празнуват и всички, носещи имената Дарина, Давид, Дацо, Дачо, Жозеф, Йосиф. 

Вижте още

Фестивал на занаятите предстои в Козлодуй

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември в Козлодуй. Тази година ще е петото издание на събитието, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма, каза Величка Нейчева , директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация.  "Надявам се и тази година това, което..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Видинчанинът Мартин Петров и дъщеря му Кристина покориха планинския масив Кения

Изкачването е с благотворителна цел - събиране на средства за обновяване и разширяване на капацитета на приют за бедни деца и деца без родители в Моши (Танзания). Инициативата е продължение на проекта на Лайънс Интернешънъл Kili4Kids, в рамките на който през миналата година експедиция отново с участието на Мартин Петров изкачи най-високия връх в..

публикувано на 21.09.23 в 15:23

Богомил Петров, еколог: Да почистим Видин за един месец

Почистване на кварталите на Видин да се проведе в рамките на един месец предлага видинският еколог и фотограф Богомил Петров. Последните години по-често сам, а понякога и с приятели, събира отпадъци и премахва растителност в квартала, в който живее -  "Химик". Казва, че вече районът е по-чист и затова предлага видинчани да се организират и през..

публикувано на 21.09.23 в 15:19

Как да адаптираме към климатичните промени най-уязвимите гори у нас

Климатичните промени оказват все по-силно влияние върху нашето ежедневие. Това се усеща ясно и в горскостопанския сектор, който се грижи за втория най-голям склад на въглероден диоксид на планетата - горите . В тази връзка тяхното адекватно управление е от съществено значение както за природата, така и за всички нас. Именно това е целта на WWF -..

публикувано на 21.09.23 в 15:16

Сигнализираме онлайн за пътни нередности край учебни заведения

На интернет страницата "Безопасност за децата" могат да се подават анонимни сигнали за нередности в пътната инфраструктура в близост до училища и детски градини. Хубаво е да се прилагат и снимки, обясниха в интервю за БНР от Българската браншова асоциация "Пътна безопасност". "Много от общините сами се инициират, даже има и такива кампании..

публикувано на 21.09.23 в 15:00

Цените на горивата отново се покачват

През последните месеци цените на горивата у нас отново се покачват. След известен период на спад и застой, стойността на масовия бензин А-95 и обикновения дизел плавно се увеличава и приближава психологическата граница от 3 лева. В България цените на горивата се влияят от международните, изключено е в борсова търговска среда да има спекула,..

публикувано на 21.09.23 в 14:00

Децата от Детска градина "Арабела" във Видин отбелязаха Седмицата на мобилността

Децата от втора и трета възрастова група на Детска градина "Арабела"  във Видин раздаваха флаери на участниците в движението с призив за алтернативно и умно придвижване. Инициативата се провежда за втора година съвместно с полицията, каза директорът на детското заведение Станислава Иличова :  "Идеята ни е да формираме екологично възпитание в..

публикувано на 21.09.23 в 13:09