Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за актьора и човека Божидар Даков

Автор:
Снимка: Личен архив

В рубриката "Памет нашенска" си спомняме за видни личности, свързани със Северозапада. Този понеделник ще си спомним за актьора Божидар Траянов Даков, който трябваше след няколко дни да навърши 66 години. Роден е в София на 29 декември 1956 година. Средното си образование завършва в Техникума по енергетика "Вилхелм Пик", специалност "Топлоенергетика". През 1979 г. е назначен за стажант актьор в Силистренския драматичен театър. На 16 септември 1981 г. получава назначение в Драматичен театър "Владимир Трандафилов" - Видин, в който преминава целият му творчески път. 

Божидар Даков напусна земния свят на 28 септември тази година. Известни за всички са стотиците му роли, театралните му постижения, безбройни са участията му като водещ на регионални, градски, местни и юбилейни тържества и чествания във Видин и Видинска област. Днес ще се обърнем към човека и бащата Божидар Даков. Какъв човек и какъв баща беше той  разказаха за Радио Видин неговата дъщеря и синът му Мина Дакова-Костова и Богомил Даков:


"Трудно може да се говори за него като баща изолирано от изкуството и от театъра, защото той гореше за това, което прави и във всяко едно отношение с нас той се е стремял да ни възпитава така, че да обичаме изкуството, да го разбираме. Например ние вкъщи имаме от едно време актуалните видеокасети, стотици плочи, дискове. Той държеше тези неща да се съхранят... За него архивът беше важен - това, което може да остави и да се помни и да остане за нас, за нашите деца и за поколенията след нас. Освен всички тези касети и дискове, както и афиши, които остави, той се стремеше да запазва и техника, която може да ги възпроизведе. Машини, прожекционни апарати, може би от 50-те години. Даже в една от последните ми срещи с него държеше много да ми покаже как се работи с апарата, за да мога и аз да го ползвам, въпреки че е нещо, което вече е отживелица, но някак си пази в себе си идеята за театъра и за изкуството, за самите филми... Повечето ни спомени с него, няма как, всичко е свързано с изкуството... До последния му ден имахме ритуал всяка вечер да се чуваме, а той разпитваше за целия ден. Малко така подхождаше като към малко дете-как си, яде ли, наспа ли се, как мина на работа, всичко наред ли е у вас. След което преминаваше към това как е минал неговият ден, говореше за театъра най-вече, даже в последния ни разговор спомена отново за театъра, не пропусна. Всеки един разговор беше насочен към изкуството... Ние нямаме нито една Коледа или Бъдни вечер, прекарани с него като баща ни, а с Дядо Коледа, който е идвал годишно по 2-3 пъти вкъщи. Наистина нашата вяра в Дядо Коледа беше до доста дълго - той ставаше неузнаваем в този си образ. И към момента за мен истинският Дядо Коледа е на небето и непрестанно сменя роли на белобрад старец и на Ангел и той си ми остава завинаги в сърцето."


Богомил Даков и Мина Дакова-КостоваНа въпроса как ще го запомнят, Мина отговаря- баща и творец, а синът му Богомил - уникален. 


Човек не може да бъде забравен, когато е оставил толкова много след себе си. Животът е преходен, но изкуството вечно - една от сентенциите, които актьорът Божидар Даков обичаше да казва.


Чуйте повече в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Малките добринки на дядо Пешо от Ослен Криводол

Кът за отдих за своите съселяни създава собственоръчно 70-годишният Пешо Петков от Ослен Криводол . Пейките са  поставени по пътя от гарата до врачанското село.  По своя инициатива възстановява в училището детската пързалка, люлките и изработва нова въртележка. Освен това се включва във всички дейности, които са свързани с облагородяването на..

публикувано на 07.05.24 в 16:00

Петокласник от Видин подреди самостоятелна изложба

Никалъс Венелинов  от Школа "Дъга" при Народно читалище "Цвят 1870" във Видин  подреди самостоятелна изложба с рисунки .  Единайсетгодишният Никалъс учи в СУ "Петко Рачов Славейков". Интересът му към рисуването се проявява от ранна детска възраст. Всъщност това е втората изложба с негови авторски творби, като първата е била в СУ..

публикувано на 07.05.24 в 15:00

Ученик от Лом с първо място в Национална ученическа конференция

Дванайсетокласникът Стоян Антов от СУ "Димитър Маринов" в град Лом спечели първо място  със своя разказ в десетото издание на Националната ученическа конференция по гражданско образование на тема "Семейство-училище-общество", провела се в Добрич. Във форума се състезаваха и ученици с есета, презентации и филми. Стоян Антов вече е издал две..

публикувано на 07.05.24 в 14:00

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

"Неделник" от 5 май 2024 година

Христос Воскресе. На Великден, като на Великден. Всъщност всеки път на Великден има „Неделник“, защото е неделя. И днес ни има. Започвам с това, че в понеделник при голям успех в София се състоя премиерната прожекция на филма „Гераците“ на роденият във Видин режисьор Максим Генчев. Филма тръгна по кината от 3 май, а идеята на Максим Генчев..

публикувано на 05.05.24 в 14:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00