Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масово българите са притеснени от покачването на цените, сочи проучване

Снимка: Радио Видин

Нарастващите разходи за живот са най-неотложната тревога за 93% от европейците, сочи проучване на Евробарометър за Европейския парламент. Междувременно подкрепата за Европейския съюз /ЕС/ остава стабилна и на високо ниво, като гражданите очакват ЕС да продължи да работи по решения за смекчаване на последиците от кризите. В България делът на хората, които са притеснени от нарастващите разходи за живот, се доближава до най-високите нива с 96%. Повишаването на цените, включително на енергията и храните, се усеща във всички социално-демографски категории като пол и възраст, както и във всички образователни и социално-професионални групи, сочи още допитването сред европейците. Към момента на проучването гражданите не са доволни от предприетите действия нито на национално, нито на европейско ниво. Само една трета от европейците изразяват задоволство от мерките, предприети от техните национални правителства или от ЕС за справяне с нарастващите разходи за живот.


"Притеснени сме с тия цени. Най-вече храните, много са скъпи. Държавата трябва да реши този въпрос... Много ясно, че сме притеснени, ние сме пенсионери хора. Най ни притесняват данъците, че ги увеличиха два пъти. Нали беше целта да влезем в Европейския съюз... Храни, ток, бензин, гориво, инфлацията е голяма. Всичко поскъпна, а заплатите си седят на едно и също място... Притеснени сме, кой не е притеснен? Ние сме граждани на държавата, първо държавата би трябвало да се погрижи за хората си. Ние плащаме данъци на тази държава, а вече Европейския съюз, ако има политики...", коментираха видинчани.


Анкетираните не са наясно каква конкретно подкрепа да очакват от Европейския съюз.


Социални проекти изпълняват Общините, с които подпомагат хората в нужда и най-уязвимите групи, като "Топъл обяд", патронажните грижи, асистентските грижи по домовете. От европейските политики за подпомагане трябва първо държавата да се възползва, за да се възползват и кметовете на Общини, каза кметът на Мездра Иван Аспарухов. 


"Те са помощи, които се отпускат на държавата и тя надолу. Ние не може да кандидатстваме директно в Европейския съюз за нещо, което да е изключително. Така че ако може да се възползва държавата, ще се възползваме и ние. Ако не се възползва държавата, не може да се възползваме и ние- Общините. Понеже гражданите са в общините, значи не могат да се възползват и гражданите, ама държавата не знае, че гражданите са в общините", заяви Иван Аспарухов.



Това, че в момента няма редовно правителство, допълнително утежнява нещата, защото няма дългосрочна политика и дългосрочни мерки. Тревожната тенденция, отчетена в изследването от Евробарометър не изненадва никой, при тези цени и инфлация е нормално да се повишат социалните разходи, допълни кметът на Община Мездра:



"Нали уж от такава гледна точка направиха някакви опити за повишаване на доходите, на пенсиите. Когато е закъсняло като мярка, то е изядено от инфлацията. Откъслечни действия няма да доведат до някаква стабилност или трайно решаване на определени проблеми."


Няма как да получим други резултати при положение, че нарастват базови сегменти на потребителската кошница. Тенденцията е налице. В края на миналата година енергията скочи с 39% на годишна база, а храните- с 18%, коментира икономистът доц. Григор Сарийски.


"Което означава, че стоки, които са с най-еластично търсене, т.е. които не може да си позволите да намалите кой знае колко независимо от това каква им е цената, са с изключително интензивен растеж и това по никакъв начин не се отразява в официалната инфлация. Както знаете, в Европейския съюз тя е около 10 и вече малко под 10%, но всъщност, това, което заема основен дял в потребителската кошница- енергийната компонента и храните се увеличават с много над това, с което се увеличава заплатата. За третото тримесечие бяха отчетени данни, че България е рекордьор по увеличение на заплатата, пак с двуцифрени темпове, но дори в България увеличението на заплатите не може да компенсира скока на енергията и на храните. И всъщност оттук вече получаваме и големия проблем при формирането на тази извадка, а именно това, че когато се правят такива анкети обикновено се взема някаква осреднена стойност. Докато, ако срещнете десет души и попитате какъв е техният стандарт на живот, масовият отговор ще бъде негативен. Защото тук по- скоро трябва да говорим за това какъв е медианният разполагаем доход, т.е. какъв е бюджетът на средното домакинство, а не осредненото. Всичко това обяснява и данните, които получаваме“, обясни доц. Григор Сарийски.


По отношение на финансовото състояние на гражданите проучването показва, че последиците от поликризата се усещат все по-отчетливо. Почти половината от населението на ЕС (46%) заявява, че жизненият им стандарт вече е понижен поради последиците от пандемията от COVID-19, последиците от агресивната война на Русия срещу Украйна и кризата с разходите за живот. Други 39% все още не са усетили понижаване на жизнения си стандарт, но очакват това да се случи през следващата година, което представлява мрачна перспектива за 2023 г. Данните за България по тези показатели сочат, че според 53% от респондентите жизненият им стандарт вече е понижен, а други 28% очакват това да се случи през 2023 г.


Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45