Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доброволци почистиха минерален извор във Врачанско

4
Снимка: Ивайло Симеонов

Доброволци почистиха минералния извор между община Хайредин и село Ботево. В инициативата участие взимат около 20 жители от близки населени места, сред които и деца. В близост до извора доброволците засаждат и дръвчета гинкобилоба. Близо 50 чувала са събраните отпадъци, обясни за Радио ВИДИН врачанският каменоделец Ивайло Симеонов, който е организатор на акцията. 


"Изворът е минерален, 37 градуса температура, това го научих от местните... Скоро не бях минавал от там, забелязах минералната вода, с жена ми бяхме. И ни направи лошо впечатление около извора боклуците, там имаше много отпадъци изхвърлени. И направих едно клипче, като споменах, че ако се съберем и направим една оборка, ще светне и го споделих във Фейсбук. От там ми писаха желаещи, които искат да се включат в почистването. От Крушовица едно семейство, от Хайредин една жена с едно дете, нейна приятелка от Козлодуй пак с едно дете. Един човек от Монтана докара дръвчета гинкобилоба, децата засадиха дърветата, две деца, малки, на по 5, 6 години. И изчистихме. Дойдоха от Община Хайредин, бяха разбрали, че искаме да го изчистим. Дойдоха с камион за сметоизвозване. Около 45 чувала бяхме събрали с отпадъци, боклуци. Говорих с Община Хайредин да ми предоставят за какви болести помага тази вода, да го изпиша на един камък. Дарение от моята фирма."


Заради лечебните си свойства, минералният извор е посещаван от много хора, а след акцията по почистването мястото изглежда далеч по-добре, допълва Ивайло Симеонов.


Галерия

Вижте още

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Днес ви запознаваме с историята на 4-годишния Симеон от Видин. Той се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането на много тежки метали в неговия организъм, разказва майката на момчето Лора. След множество консултации със специалисти се установява, че детето..

публикувано на 20.03.23 в 14:02

Седем нови социални услуги ще разкриват в Ружинци

Законът за социалните услуги за първи път въведе планиране на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, като водещи ще са общинските администрации. Националната карта на социалните услуги е обвързана с преброяването на населението и трябва да бъде приета до 12 месеца от публикуването на резултатите. За да бъде изготвена тази карта,..

публикувано на 20.03.23 в 10:40

"Неделник" от 19 март 2023 година

Много вкусни и забавни неща има в този "Неделник".  "Животът е вкусен, когато е забавен!". Цитирам колежката от Радио България, Миглена Иванова, която ни срещта с "Готварска книга за големи деца" . В нея ще намерите 28 сладки и солени рецепти… в комикси. Необичайната книга е дело на Аля Маркова , обединила в нея двете си големи страсти –..

публикувано на 19.03.23 в 13:57

Да бъдем достойни кръстоносци

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Братя и сестри! Днес настъпи третата неделя на Великия пост. Този неделен ден се нарича Неделя Кръстопоклонна . Вие всички..

публикувано на 19.03.23 в 08:00