Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови инвестиции оформят Видин като търговска локация

Снимка: Радио ВИДИН

През последните години Видин все повече се утвърждава като търговска локация, привличаща граждани не само от областта, а и от съседни страни. Сърби и румънци често посещават съботния пазар и пазаруват в големите търговски вериги в крайдунавския град. И въпреки демографската картина в региона, инвеститорски интерес към откриването на още търгвоски площи не липсва. По отношение на търговския обмен потенциалът на Видин е голям, коментира кметът Цветан Ценков:


"Чисто исторически, това е бил градът, който е бил на кръстопът, с много големи възможности по отношение включително на търгвоския обмен. В полезрението на една голяма фирма от Турция стои възможността - те ще изграждат 5 такива комплекса, единият да бъде във Видин и заради огромния поток, който може да дойде от съседните страни... Относно идването на сърби и румънци да пазаруват тук, може би до някъде това е свързано и с разликата в цените и стандарта. Все пак не е приятно, че ние изоставаме и сме на последното, 27-мо място в Европейския съюз... Та, в този смисъл, може би ние изоставаме и стоките от първа необходимост са доста по-ниски, отколкото са в Румъния и Сърбия. Макар че гледах наше произведено олио в Германия, в Англия се продава на 1,5 евро, което е 3 лв. При нас е от 4,5 – 5 лв. нагоре... Първо чакаме да започне изграждането на комплекса, който е на бившия нов театър, в центъра, в сърцето на Видин, до гимназия "Цар Симеон Велики", тази огромна площ, която е няколко декара, която е пустееща. Тъй като тя е частна собственост, препродавана е няколко пъти, има вече инвестиционни намерения. Там включително ще се изгражда нещо като в Сърбия до този аутлет център, в който имаме много големи вериги, плюс хранителен магазин. И една друга голяма компания, които ще направят така наречения ритейл център в бившия ДИП "Вида". Общината помага на инвеститора с всички строителни книжа, които те изискват от Общината. Същото беше с изграждането на този завод, който е в пределите на бившата пивоварна. Така че ние подкрепяме по всякакъв начин всеки инвеститор."


Относно съботния пазар в района на стадион "Георги Бенковски" е изготвен идеен проект, с който да бъдат подобрени условията както за търговците, така и за посетителите, допълни кметът Цветан Ценков.


Ритейл паркът, който започва да се изгражда на мястото на бившето предприятие "Вида стил", ще е с обща търговска площ от 12 000 кв. м. Търговският парк ще е единствен по рода си в Северозапада, а в него ще се настанят международни модни марки, магазин за техника, дрогерии, като ще бъдат обособени и зони за хранене. Местоположението на Видин е особено подходящо за организирането на подобни търговски зони, обясни Борислав Борисов, представител на инвеститорите:


"Ние, като компания, която се занимава с развитието на такива паркове, правим това вече няколко години в София, Севлиево, Разград, Велинград, имаме доста проекти в България и Македония... Значи местоположението на Видин е много ключово, особено що се отнася до организирането на такива търговски зони. Нашето мнение е, че досега той е бил един подценяван град от гледна точка на търговска локация. Тъй като, освен че мостът е наблизо, надяваме се в следващите години да бъде изграден вече пътят, който е Видин-София. Близостта с Калафат и със Сърбия също е определящо. Така че местоположението му, когато ние направим една добра търговска среда, със сигурност ще концентрира доста клиенти и от Румъния, и от Сърбия. Този търговски парк ще бъде доста голям. Предвиждаме той да се разположи на 25 дка, от които близо 14 дка да са търговски обекти, което е доста сериозна търгвоска площ..."


Освен че пустеещото място в близост до булевард „Панония“ ще бъде облагородено, се очаква да бъдат разкрити и около 150 работни места, поясни Борислав Борисов:


"Разбира се, ще донесе работни места. Имайте предвид, че голяма част от фирмите, които влизат в този ритейл парк от операторите търговските, са международни компании, които със сигурност са желан работодател. Очакваме там да работят между 150 – 180 души... Съществуващата сграда на бившия завод, тя ще бъде преработена в търговски обекти, ще бъде запазена не малка част от дърветата. Между тях ще бъде изграден паркинг, който ще има директна връзка с улицата. В оставащата част предвиждаме да направим една приятна зона за деца, с различни игри..."


Видинчани смятат, че е добре за развитието на града да идват хора и от други страни да пазаруват, показа анкета на Радио ВИДИН:


"Според мен е добре, нека да има икономика, да се пазарува. Сърби и румънци избират нашия град, защото е по-евтино. Особено в Калафат, там е по-скъпо, повече съм виждал румънци, отколкото сърби... Идват тук да кажем, какво ще купуват - картофи, като сме на такава дестинация... Ние сме тук на кръстопът... По принцип е предимство, защото все пак има оборот на парични средства... Нека пазаруват хората, нашите как отиват по чужбина и пазаруват. Избират Видин, защото сме на две граници... Те, хората, имат пари, пълно е, явно храната е по-евтина тук..."


Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06