Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Александър Миков: Гъмза и памид - това е марката на Видин

Младият технолог смята, че Видин може да се превърне в добра винена дестинация

Снимка: Личен Архив


Александър Миков е от Видин, завършил е  "Технология на виното, пивото,  безалкохолните и високо алкохолни напитки" в аграрния университет в Пловдив, второ поколение винопроизводител. Семейството му се занимава с отглеждане на лозя в землищата на новоселския регион и производство на вино. Отглеждат различни сортове, сред които и местните гъмза и памид, и произвеждат качествени и високо ценени от виненото общество напитки. Още като ученик разбира, че винарството е негово призвание:


"Преди една година завърших бакалавърска степен, започнах магистърска... Още докато бях в гимназията, докато ме водеха по време на гроздобера, когато е най-многото работа, намерих своето призвание в тази професия... Започнахме преди около 15 години с лозя, впоследствие дойде и избата и постепенно това се превърна в семеен бизнес..."


Александър рано е разбрал, че работата във "фабриката на открито" - на лозето, е тежка, затова и с усмивка казва, че се е ориентирал към работа на закрито. Технолог и собственик е на семейната изба "Видинска гъмза". Сега на лозята ходи само когато се измерват показателите на гроздето. Има си любими сортове- гъмза и ризлинг. Смята, че сега на мода са белите вина. Самият той обича червено вино, но предизвикателство за него е правенето на оранжево вино и розе. Според Сашо е нормално у нас да се развива бутиковото винопроизводство:


"Хората започнаха вече да разбират малко повече от вино и че е по-добре да си купиш нещо, което е качествено и хубаво, отколкото да задоволиш сетивата си с нещо безлично... Има прекрасни изби вече, които представят прекрасни вина... ".


Младият винопроизводител е убеден, че Видин може да стане добра винена дестинация. В момента изграждат нова сграда и се надява с времето да могат да приемат турсти както някои от избите в региона. Популяризирането на българското вино е важно, смята Сашо, самият той се стреми да доказва, че виното ни на  световния пазар има една от водещите позиции. На световния пазар има място и за видинското вино:


"Гъмзата и памида трябва да останат марката на Видинския регион, трябва да се гордеем с тях..."

Именно с гъмза, и с оранжево вино ркацители, собствена разработка, още в началото на  професионалната си кариера, Сашо печели първи места на престижното изложение The Balkans International Wine Competition and Festival. 

Както за всички, и за семейството на Сашо е трудно- инфлацията и високите цени правят виното трудно продаваемо, но пък младият производител не се отчайва и казва, че виното трябва да отлежи. 


Днес Александър ще празнува любовта към виното 


"Ще празнуваме любовта към виното. Пожелавам на всички колеги успешна реколта, да си запазим здрави лозята и да направим отново едни прекрасни вина!"  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враговете ни са нашите благодетели

Във Втора неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. Също така, в зависимост от нашето благоразположение към Бог и Неговите заповеди, ще се отнесе и Той към нас. Според нашата вяра и..

публикувано на 05.10.25 в 08:00

Румен Джагаров: Архитектурата като изкуство и мисия

Малко преди деня на архитекта ви представяме Румен Джагаров – млад човек, чиято съдба от ранна възраст е тясно свързана с къщите, строителството и занаятите. Роден е през 1997 година в София и детството му преминава в квартал "Горубляне". Лятото неизменно го отвежда при баба и дядо по майчина линия – от стария род Кайцанови – в село Ново село..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Японска философия за живота и любовта в романа „Преди кафето да изстине“

В тясна уличка в Токио има малко сумрачно кафене, в което се сервира специално кафе вече повече от сто години. Понякога обаче кафето става още по-специално, ако имаш късмета да седнеш на определен стол в дъното на заведението, където всъщност никак не е лесно да седнеш. Стол, който е свободен само по веднъж на ден за няколко минути. Онзи, който..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Светът е по-хубав, когато се усмихваме

Днес отбелязваме Международния ден на усмивката – ден, който ни напомня колко важен и силен е този малък жест. Усмивката е универсален език. Където и да отидеш по света, хората я разбират.  Знаете ли, че когато се усмихваме, в тялото ни се случва истинска магия? Мозъкът започва да отделя хормони на щастието – ендорфини, серотонин, допамин. Те..

публикувано на 03.10.25 в 16:10

Историята на камилите Аладин и Самир

Рядко в нашата рубрика "97 лапи и 1 опашка" посрещаме гости, различни от кучета и котки, и когато това се случи, вълнението е повече от осезаемо. Днес на гости не идват просто домашни любимци, а истински пустинни "аристократи" – камилите Аладин и Самир . Те принадлежат към азиатската порода двугърби камили , известни със своята невероятна..

публикувано на 03.10.25 в 15:30
Симеон Матев

Симеон Матев: Обстановката в момента е зимна

Облачно, драстично застудяло и със значителни валежи е времето в последните няколко дни. Оранжев код е обявен и за днес за Северозападна България заради интензивни валежи от дъжд, преминаващи в мокър сняг. Села във Врачанско и Монтанско останаха без ток, докато над 30 сантиметра е снегът на прохода Петрохан, който е затворен паднали клони от..

публикувано на 03.10.25 в 12:35

От Горни Лом до Манила: Мечтата на Венислав Антов, която стана реалност

Малка страна на картата, но голям дух на световната сцена. Това е урокът, който волейболните ни национали преподадоха на света, грабвайки сребърните медали и титлата световен вицешампион. Този успех не е просто спортно постижение, той е ярка светлина, която прониза всяко българско сърце и донесе една от най-силните и чисти форми на национална..

публикувано на 02.10.25 в 17:05