Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо 80-те години са най-благодатни за много българи?

Снимка: Архив

Осемдесетте години на миналия век изпъкват като най-доброто десетилетие в представите на много българи, показват резултатите от изследване на "Галъп интернешънъл Болкан". В проучването са търсени отговорите на въпросите "Кога като общество се чувствахме най-добре и има ли десетилетие, което ни обединява в общото усещане за по-щастливо време?". Агенцията е задала сред пълнолетните българи въпроса "Кое е най-доброто десетилетие?". Абстрактният въпрос е оставил поле на запитаните за максимално широки асоциации. Една четвърт от всички участвали - 25,1%, са посочили именно осемдесетте години на миналия век като най-доброто десетилетие. Седемдесетте са най-хубавото време според 13,9% от запитаните, следват деветдесетте (13,6%), първото десетилетие на този век (13.3%) и второто десетилетие на този век - 12,2%. 

Защо повечето българи харесват най-много 80-те години? Както може да се очаква, възрастта в сериозна степен е определяща за възприятията, обясняват авторите на проучването. Осемдесетте години сякаш обединяват в най-голяма степен обществото ни в усещанията за най-доброто десетилетие. Хората на възраст между 46 и 65 години обаче възприемат осемдесетте като най-доброто време в много по-голяма степен в сравнение с по-младите или пък с най-старите. При до 35-годишните, отговорите „осемдесетте“ са около една десета. При най-възрастните (тези над 66 г.) усещанията, че 80-те години са най-доброто време също намаляват. С данните от изследването ни запозна Яница Петкова от социологическа агенция "Галъп интернешънъл".

"Няколко неща ни казва това проучване. На първо място до голяма степен е валидно нашето очакване, че всеки обича годините, в които е бил млад. Така най-възрастните хора казват, че най-добри са били 70-те, тези които са на възраст между 45 и 65 години пък предпочитат 80-те и казват, че това е било най-доброто десетилетие. Тези, които са около 30-те години в по-голяма част казват 90-те, но са по-скоро раздвоени и поляризирани и най-младите в най-голяма степен не могат да определят, защото най-вероятно твърде малко десетилетия са изживели, а може би очакват и че най-доброто им тепърва предстои... Младите хора приемат днес това, че могат да пътуват свободно като даденост. Правя това заключение във връзка с едно наше друго проучване, което наскоро публикувахме, което касае нагласите на младите хора за миграция."

Попитахме видинчани каква е тяхната преценка за качеството на живот през 80-те години на миналия век:

"Най-хубавото беше, че имаше работа за всички. Хората успяваха да си купят и жилища, за колите знаете имаше ред, проблеми, кой с връзки, кой с друго, и за телевизори, и за печки, обаче имаше работа за всички и това е най-важното. Не можеше да се пътува по държавите така свободно, но това не е толкова важно за мен. Може би сега за младите това е от значение, но за мен онези години бяха добри... Има и предимства, има и недостатъци. Сега времената станаха малко по-неспокойни. Дори сегашните детски филмчета нямат възпитателна цел. Тогава си спомням, че водих сестра ми да гледаме "Том и Джери“ или руското "Ну, погоди!" и бяха интересни и поучителни.“

Кой е определящият фактор, за да бъде харесвано времето, в което живее един човек? Този въпрос зададохме на Ирена Бокова, доцент по културна антропология, доктор, преподавател в департамент "Антропология" в Нов български университет, която направи няколко важни уточнения:

"Всяко едно изследване предполага някаква хипотеза, особено когато се прави анкета по телефона и се задават въпроси, които са предварително изработени. Това означава, че до голяма степен изследователят определя накъде ще върви разговорът. Съвсем друга е ситуацията, когато правим интервю и разговаряме с хората. Тогава ние формулираме нашите въпроси въз основа на техните идеи и нещата, които са важни за тях. Второто уточнение, че винаги, когато създаваме една картина за миналото, ние я създаваме от съвременна гледна точка, тоест ние днес проектираме това, което мислим, че е било времето през 80-те години на миналия век. Затова не винаги можем да говорим за носталгия, защото самото понятие "носталгия" не означава винаги тъга или мъка по нещо изгубено. Носталгията много често е нашата преценка за миналите времена с оглед на това, което е важно и ценно за днес" – поясни доцент Ирена Бокова и допълни, че въпреки хубавите страни на времето през 80-те години, е имало своите недостатъци.

Известният телевизионен водещ и диджей от Видин Васко Громков е отявлен почитател на музиката на 80-те години. Една от неговите запазени марки е появата му на участия и публични събития с фланелка с надпис “Аз живея в 80-те”. 

"Специалисти са доказали, че песните, които са създадени в средата на 80-те години впоследствие са претърпели най-много кавъри през годините. Освен това, тези години са пиков период на модата в света, на киното и на всичко, което може да се свърже по някакъв начин с културата и този лайфстайл, който вече остана в 20 век, за съжаление. Осемдесетте остават емблема и все повече хора осъзнават това. Ако погледнем холивудските продукции от последните години, почти няма популярен филм, в който да няма поне една песен от 80-те години. Другото нещо, което свързва онези години с наши дни е един популярен фестивал, който се провежда всяка година в Шотландия и Англия, а отскоро и в Бразилия. Той събира оцелелите звезди от 80-те години от света на музиката и огромно количество хора, които го очакват цяла година с нетърпение“- обясни Васко Громков.

Вероятно и занапред базата за сравнение чрез натрупания от нас житейски опит ще остане един от основните фактори, които ни дават възможност да преценим кое е най-доброто за нас. Очакванията сред младите, обаче остават, че най-доброто десетилетие за тях тепърва предстои.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37