Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България остава извън еврозоната - какви са реакциите в обществото?

България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г. Това  съобщи миналата седмица министърът на финансите Росица Велкова. На заседанието на Еврогрупата страната ни не е била изслушана за готовността ѝ, макар точката да е била в дневния ред. Причината е, че България не изпълнява инфлационния критерий по Маастрихт и не е приела необходимото законодателство, за да поиска оценка за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2024 година. 48-то Народно събрание одобри бързото присъединяване на България към еврозоната, но така и не успя да гласува ключови законопроекти по пътя към еврото. В момента се водят разговори със Съюза за стопанска инициатива заради промените при "Зелената карта", които сериозно ги тревожат. Необходими са промени и в Закона срещу изпирането на пари. Всички те отново ще бъдат одобрени от кабинета и внесени в следващото Народно събрание, уточни още министър Велкова. Освен приемането на четирите законопроекта, свързани с членството ни в еврозоната, трябва да постигнем и критерия за инфлацията, както и да бъде поддържана перспектива в периода 2023-2026 г. на ниво планиране на дефицита по консолидираната фискална програма в размер на три процента. Как българите приемат отлагането и какви са реакциите в обществото? Министърът на финансите Росица Велкова обясни, че са водени преговори с партньорите от Брюксел, когато страната изпълни критериите, да поиска необходимата оценка, като няма задължение новата валута да бъде въведена задължително от 1 януари, а може да е първото число на всеки месец. Новата целева дата е 1 януари 2025 г., но може оценката да бъде поискана още тази година, каза в интервю за БНР Росица Велкова


"Причината, поради която няма да подадем конвергентен доклад до края на февруари е първо, че ние не сме си изпълнили ангажиментите, които произтичат от присъединяването ни във валутния механизъм две. Това е законодателството, което не е прието. Това са 4 закона, които трябва да бъдат приети, за да може когато извършва конвергентния доклад, Европейската комисия, да отметне, че тези ангажименти са спазени от България. Другата причина е инфлацията, като ние не покриваме критерия за инфлация. Тъй като се прави аналогия с Хърватия, Хърватия също не е покривала на 100% критерия за инфлация, но там са извадили три страни, които са били с най-ниската инфлация и вече тогава Хърватия е покрила този критерий"- обясни министър Велкова.


Какво означава за българите неприемането на страната ни в еврозоната от началото на 2024 година? Това попитахме Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ): 


"За обикновения човек не мисля, че има кой знае каква разлика с изключение на това, че няма защо да се готвим за 1-ви януари да сменяме валутата, тъй като на практика пътят е ясен и остава в посока подготовка и изчакване на момент, в който ще бъдем готови за членство в еврозоната. Към момента се вижда, че това не може да случи на 1-ви януари, най- малкото заради политическата нестабилност у нас, която доведе до това, че не бяха гласувани някои закони и заради по-високата инфлация, която отдавна усещаме.”


Ако няма ясен целеви период за замяната на лева с евро, кредитният рейтинг на страната ни ще се влоши, което ще има негативно отношение и по лихвите по дълга, поясни още служебният министър на финансите Росица Велкова. Какво означава това, попитахме Петър Ганев, икономист от ИПИ: 


"Когато агенциите дават кредитния рейтинг на страната и го оценяват, те отдавна отделят внимание на пътя ни към еврозоната и всъщност това, че влязохме в чакалнята, че предстои приемането на еврото е нещото, което поддържаше и дори повиши кредитния ни рейтинг с обещанието, че влезем ли в еврозоната той ще бъде допълнително повишен. Нормално е, ако има отлагане, това да бъде отбелязано в докладите. Не знаем дали ще повлияе макар и минимално на оценката, на перспективата на кредитния рейтинг, но едва дали ще има драматична промяна"- обясни Петър Ганев.


Как обикновените българи приемат удължаването на срока в чакалнята на еврозоната за страната ни? Видинчани изказаха разнопосочни мнения по темата: 


"Всички се страхуват от инфлацията, истината е това. Корупция до небесата, никой с нищо не е запознат. Аз съм тук от едно съседно село и никой нищо не знае. Мисля, че по-добре е с българския лев, отколкото в еврозоната. Аз не знам за къде бързаме толкова … Губим, както казват. На българите май не им е много ясно какво губим, но на някои, както и на мен ми е ясно. Всеки има мнение и както хората казват, че губим идентичността си още преди 20 години с обвързването си към валутния борд."


Притеснени ли са представителите на бизнеса от отлагането на присъединяването на страната ни към еврозоната? Разговаряхме с Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България: 


"В малкия бизнес тези, които от нас изнасят много се надяваха това да се случи от 1 януари, но, за съжаление, се оказва, че нито 1 юли е сигурна дата, нито някоя друга, защото тази наша стратегическа цел стана жертва на политическата ситуация. Всъщност сега цената ще я плати не само бизнеса, а и цялото българско общество. Ние, много се надявам, че след като има взето решение на Народното събрание, ще се търсят варианти това да се случи. За тези колеги, които разчитат на вътрешния пазар, това не е толкова фатално, но за експортно ориентираните компании това щеше да бъде наистина много добре"- уточни Елеонора Негулова.


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00