Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генади Велков: Вярвам в доброто бъдеще на Видин

Снимка: Община Видин

Какви са приоритетите на общинското ръководство във Видин за последните месеци от мандата? Как се отразява липсата на редовно правителство и актуализиран бюджет на работата на Общините? Надделяват ли партийните страсти в Общинския съвет? Отговорите- от председателя на Общинския съвет във Видин Генади Велков, който гостува в сутрешния блок на Радио Видин „Посоките на делника“.


Радио ВИДИН: Вчера се състоя редовно заседание на Общински съвет Видин, кои решения бихте откроили?

-  Най-важното, което се направи вчера, е, че се прие Програмата за управление на общинската собственост, приеха се разчетите и се прие едно дарение за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия в размер на 10 000 лева. Бих искал да поясня, че тъй като тази година не бе приет държавен бюджет, това се отрази изключително зле на общините. Тази година общините работят без бюджети и това е един много труден момент в тяхната дейност, защото се работи с 1/12 от миналогодишния бюджет, а знаете- инфлация, увеличаване на цените, което изключително много затруднява работата, а в някои сектори дори е невъзможно да се работи. Така че това, което разгледа Общинският съвет, са разчети, които включват капиталовите разходи и двата календара- спортен и културен.

Как се компенсира този проблем с липсата на бюджет?

-  Беше ми много „забавно“ и тъжно да гледам какво се случва в държавата последните месеци. Народното събрание така промени миналогодишния бюджет, че той в крайна сметка няма нищо общо с него. Общините си получиха капиталовите разходи, които са от държавата, това се прави всяка година. Останалата дейност на общините е изключително много затруднена, отделни общински предприятия много трудно работят, защото в началото на годината сключват договори, имат разходи и с 1/12 няма как да го направят. Заради това се надявам след 2 април да бъде внесен бюджет в Народното събрание и дори да няма правителство все пак да имаме бюджет.

Как гледате на тази политическа криза в страната- пети поредни парламентарни избори за две години?

-  Инатът, злобата и опитът да си отмъстиш на този срещу теб никога не е било добра политика, имам чувството, че повечето от партиите се интересуваха не какво ще се случи в държавата, а от надделяване, да си го върнат на опонента. Като гледам началото на предизборната кампания, имам лошото предчувствие, че това ще се повтори. Когато беше предложено правителство, начело с проф. Габровски и всички казваха колко е добър той като човек, като личност и като специалист, но щом бил предложен от еди кой си няма да го подкрепят, което е изумително. В тези институции- Народно събрание, Общински съвети и пр., хората се събират, не за да се обичат или да станат приятели, а за да свършат някаква работа.

Изтичат последните месеци от настоящия мандат на местната власт, как оценявате работата на Общинския съвет във Видин?

-  Това беше един добър Общински съвет. Аз съм доволен от работата му. Хубавото е, че през голяма част от този Общински съвет имаше добре организирана опозиция. В последствие настъпиха някои промени- тези хора, които бяха от БСП, я напуснаха и сякаш по-малко започнаха да се интересуват какво се случва в Общинския съвет. Но съм доволен, че имахме опозиция, която ме заставяше да бъда всеки път по-внимателен, по-добър в работата си и да се съобразявам с това, което искат. Задължително е да има опозиция.

14 решения на Общинския съвет във Видин от миналата година са върнати от Областния управител, на какво го отдавате?

-  Това е осмата ми година като председател на Общинския съвет. През тези осем години съм работил с четирима областни управители. При трима от тях за седем години бяха върнати три решения, а при един за няколко месеца ми бяха върнати 14 решения. Всеки може сам да си направи извод. Този областен управител, който ми върна толкова решения, беше от нашата група в Общинския съвет и бях изумен от тези му действия. Проведохме една среща, обясни ми колко много ме уважава, но въпреки това продължихме да работим по този начин, който беше неприемлив. Бях си обещал преди осем години, че няма да водя дела срещу Областната управа, но сега ми се наложи. Хора, които заемат определени постове, смятат, че ги назначават за царе и могат да правят каквото искат. Злобата, отмъстителността и преднамерените действия никога не са били добър показател в политиката.

Необходимо зло ли беше повишението на местните данъци и такси, можеше ли да се избегне?

-  От 2008 година не бяха увеличавани данъците, а всички знаят какво се случи в държавата. Искам да поясня, че наистина такса смет, например, беше увеличена със 100%, както се твърди, но когато е била 86 стотинки за година. Най-голямата такса, която се плащаше в селата, е в село Градец, където едни англичани, които имат хубава къща, плащаха 3,60 лева такса смет на година. И когато от 3,60 е станала 7 лева, ясно, че увеличението е 100% обаче като стойност е незначително. Искам да поясня на юридическите лица, на фирмите, че за тях повишение няма от страна на Общината и на Общинския съвет. Повишението идва от това, че преди е можело да се избира дали на балансова стойност на имота или на данъчната оценка да се плаща данък. Но сега с промяна в Закона се избира автоматично по-високата стойност.

За какво ще се използват допълнителните приходи от местни данъци и такси?

-  Вече се вижда къде отиват. Тази година трябва да се довършват доста неща, най-вече в инфраструктурата. Няма да забравя миналото лято, когато обикаляхме кварталите, видяхме, че има улици, които никога не са асфалтирани. Една възрастна жена в „Кумбаир“ ми каза, че цял живот чака да асфалтират нейната улица. Имаме квартали, каквито са „Звездите“, където нямаше проект, а това е почти в центъра на града и едно от най-хубавите места, всеки си е прекарвал улици към гаражите както е намерил за добре. Тази година ще се завърши неговото облагородяване. От години асфалтовата настилка в изключително красивия ни парк беше в изключително лошо състояние. Селата, където от години нищо не беше правено, сега за всички села ще бъдат отделени средства за инфраструктура. На по-големите ще им бъдат асфалтирани улици, в по-малките ще бъдат изкърпвани, насипвани с трошен камък. По-миналата година получихме 3,7 млн. лева, които вкарахме в инфраструктурата, тази година има предвидени 3,5 млн. за булевард „Панония“, там обаче текат едни дела и се надявам лятото най-късно да приключат, за да може да се ремонтира булевардът, защото той е в лошо състояние.

Свикнали сме в последната година от мандата предизборно да се правят най-много, често неоправдани, разходи, така ли ще бъде и тази година?

-  Няма да бъде така. През цялото време, през целия период на това управление се работеше според възможностите и какви средства има. Тази година имаме около 2,6 млн. лева плюс собствени средства, които ще бъдат вкарани в инфраструктурата и ще се завършат повечето от обектите, които са започнали по проекти. За мен много важен е обектът „Синагогата“; сградата на Общината, която е в изключително тежко състояние, от 1972 година, когато е построена, нищо не е правено в нея, тя не е и функционална, но това е съвсем друга тема; последният етап от пешеходната зона- от Младежкия дом до пазара; трябва да бъдат завършени социалните жилища в бившата детска ясла до блок „Лебед“. Има редица проекти, които ще останат за другия мандат, защото програмата така е направена, че този мандат трябва да се заложи всичко, което ще се прави в другия мандат и благодаря на администрацията, че го прави, справя се добре и си върши работата.

В началото на мандата имаше повече очаквания за инвестиции и разкриване на нови работни места, защо това не се случва?

-  Случва се, но не в този мащаб, в който ни се иска на всички. Не си спомням друг път в рамките на един мандат да са се построили три фабрики във Видин, както е сега, както благодарение на общинската управа, така и благодарение на това, че хората са предпочели този регион. Но просто и там се отрази това, което всички виждаме- война, криза... Малко преди Нова година имахме среща със собствениците на фабриката, която е изградена на мястото на бившата бирена фабрика. Хората казаха, че просто машините им са се забавили заради ситуацията с COVID в Китай, където се произвеждат повечето от частите, и очакват април месец да пуснат фабриката, прави се разширението и на фабриката, която е зад митницата, вече се пусна и новата фабрика на Команд. Освен това за мен е изключително радостно, че Видин беше посочен като една от индустриалните зони, което несъмнено ще даде своя резултат. Имахме срещи с управителя на Свободна икономическа зона „Тракия“ до Пловдив. Той ни съдейства по всякакъв начин. Има запитвания от изключително много фирми. Но стечението на обстоятелствата- война, инфлация и COVID, се отрази много на икономиката, но според мен Видин има изключително добро бъдеще и се надявам това да се случи. По-скоро ме притеснява дали ще успеем да върнем част от хората от Видин, които са в чужбина, защото ще имаме скоро, надявам се, липса на работна ръка.

Изграждането на новия път Видин-Ботевград също се забави, а той е свързан с оптимистичните очаквания за развитието на града и региона.

-  Това е изключително важно. Винаги давам за пример Ямбол, който изпревари много град като Сливен, което никога не се беше случвало в историята, точно защото магистралата сега минава до Ямбол, а Сливен остава встрани. Без път няма как да има свободно движение на хора, товари и капитали. Надявам се най-после да се случи този път, защото всички се надявахме много на моста, но в момента излиза, че не само че не ни носи някаква принадена стойност, а дори в някаква степен пречи заради задръстванията, честите катастрофи. Фактът, че минават, въпреки всичко, над 1000 тира на денонощие тук, означава, че това наистина е един хубав пряк път и трябва да бъде изградено подходящо трасе, за да може да се пътува спокойно и да не загиват хора. Доколкото знам има избрана нова фирма, която ще продължи отсечката от Видин до Димово, от Димово до Бела е направена 14-километровата отсечка, надявам се скоро да бъде завършена и от Бела до Ружинци и до Монтана, защото за нас е важно да се случи поне до Монтана. От Монтана до Враца е доста изостанала работата, но ако се направи до Монтана пътят, може да се ползва пътят през Петрохан, който е в добро състояние.

Когато говорим за икономиката на Видин и инвестициите, често пропускаме местния бизнес, какви са Вашите наблюдения, как се развива той, добра ли е комуникацията с Общината?

-  Познавам добре почти всички фирми, които работят във Видин. Имаме изключително добри фирми, имаме фирми, които са в ТОП 10 в България в своята сфера. Повече ме притеснява това, че някои от тях са регистрирани не във Видин, а в София. Имахме години, когато сякаш институциите тук бяха едва ли не задължени да работят така, че да изгонят някои от фирмите. Когато някой си регистрира фирмата в София, той го прави не защото там няма да плаща данъци, а защото там се е работело по-спокойно и няма това дребнаво отношение, което го имаше тук в един период от време към фирмите. Лошо е, че част от видинските фирми не са регистрирани във Видин, защото в цялостната статистика, която се води, това се отразява зле на областта. Бях неприятно изненадан да видя, че според статистиката фирмите във видинска област правят около 1 млрд годишен оборот и са на последно място в България, защото се отчитат само фирмите, регистрирани във Видин, а тези, които работят на територията на Видин, а са регистрирани на друго място няма как да бъдат отчетени. Това носи след себе си последствия.

Нерядко Ви виждам на спортни срещи във Видин, каква е визията Ви за развитието на видинския спорт?

-  Имам визия, която отдавна защитавам. Следващият Общински съвет явно ще решава. На първо място трябва да се опитаме да спрем това непрекъснато роене на клубове, защото в момента имаме 4 футболни клуба, 4 клуба по самбо и джудо, три клуба по кану-каяк, два боксови клуба и какво ли не друго. Иска ми се техните председатели да намират това, което ги обединява, а не това, което ги разделя. Иначе имаме наистина много хубав спорт. Последно бях на баскетболна среща- „Видабаскет“ победи „Чардафон“ Габрово, беше пълна залата, беше много приятно, накрая влязоха в нашия отбор деца, осмокласници, които наистина ме вдъхновиха много. Тук е моментът да прецизираме всичко, което се прави, защото всеки клуб получава някаква помощ от Общината. Общината за тази година ще отдели 280 000 лева за издръжка на клубовете, като добавим повече от 170 000 лева за ОП „Спортни имоти“, като добавим, че се заплащат ток, вода и т.н., се получава доста значима сума от над половин милион, което за община като Видин не е никак малко. Най-богатата Община- столичната, не дава нито една стотинка на спортните клубове. Наскоро имаше приятелска среща между „Бдин“ Видин и румънски отбор. Поинтересувах се от техния президент по какъв начин се финансират. Общината там не дава нито една стотинка на този клуб, имат голям спонсор пътностроителна фирма, която ги спонсорира с около 200 000 евро на година и сега се борят да влязат в тяхната „Б“ група.

„Бдин“ Видин също има такива амбиции, но стадионът не е в добро състояние. Какво е неговото бъдеще?

-  В момента имаме две съоръжения, които са в много добро състояние- лекоатлетическата писта, която се ремонтира, и колодрумът, където БФС изгради игрища. С решение на Общинския съвет тези игрища се ползват свободно, но за съжаление самият колодрум не се ползва. В България има само 6 колодрума, а видинският е един от най-добрите. Клубът по колоездене в момента не е в добро състояние, това ме притеснява и е единственият спортен обект, който не е изпълнен със съдържание. Всички останали дори поемат повече деца, отколкото са им възможностите. Стадионът не е в добро състояние. Това е задача, която трябва да решим. Трябва да бъде в добро състояние и това може да стане по някой проект, защото са необходими милиони, за да се ремонтира напълно стадионът. В спортната зала бяха направени някои подобрения, което е хубаво и виждаме, че се събират много хора на спортните състезания.

В по-дългосрочен план как виждате бъдещето на Видин предвид демографската криза, проблемите със здравеопазването и всички останали натрупани през годините проблеми?

-  Здравеопазването е изцяло приоритет на държавата. Изумително е как държавата не може да стимулира лекарите да работят в болниците. Разбрах, че във Видин имаме 8 невролога и от тях нямаше дори трима, които да искат да работят в болницата. Сега се върна д-р Ангел Петров, за което го поздравявам, и направи едно хубаво неврологично отделение. Но трябва по някакъв начин да се промени държавната политика, защото несъмнено имаме изключително добри лекари във Видин и се ядосвам, когато се налага хора от Видин да ходят в Лом или в Монтана, там лекарите не са по-добри от видинските, но може би се създава по-добра организация. Видинската болница е почти изцяло държавна, Общината има под 7% и всичко трябва да се промени от държавата, трябва да се промени държавната политика. В цялата страна не достигат лекари и медицински сестри. Тази липса трябва по някакъв начин да се преодолее с държавна политика. Ние помагаме като Община на болницата с каквото можем, на миналата сесия бяха платени от Общината 400 000 лева задължения на болницата, с което ѝ дадохме глътка въздух. Иначе Общината прави кабинети във всички села, което да даде възможност на лекарите да ходят там и да обслужват населението, да има къде да преглеждат. Дано следващият мандат да има и общинска линейка, която да помага за обслужването на пациентите.

Гледате ли вече към местните избори наесен?

-  Аз съм участвал във всички избори от 1990 година насам. Тези избори са ми много важни, защото ще бъдат последните, в които ще участвам активно. Много е важно какво ще се случи на следващите местни избори, както и какво ще се случи на парламентарните на 2 април, защото Видин е нашият град, той е страхотен град, това е най-хубавият град в страната. Цял живот се занимавам с бизнес, целият ми съзнателен живот и всичко, което съм спечелил, съм го инвестирал само във Видин. Това показва, че вярвам в неговото бъдеще и той има наистина изключително добро бъдеще. Що се отнася до обезлюдяването, това е проблем на цялата страна, но като гледам историята, което ми беше професия в минал етап от живота ми, е имало много такива периоди. България и Видин специално е най-хубавата територия в Европа, така че няма да остане ненаселена, въпросът е кои ще я населят.

Стана ли Видин по-хубаво място за живеене през този мандат?

-  Видин винаги е бил много хубаво място за живеене. Дразня се, че от много „акъл“ си създадохме лош имидж. Когато идват търговски представители във фирмата, ги наблюдавам с интерес. Обикновено тези, които не са идвали, са предубедени, но когато разгледат града, когато видят какво се случва, си тръгват с много по-различно настроение. Видин не е най-бедният град, вече и официално не е най-бедният град, той е страхотно място за живеене, трябва повече да го обичаме и повече да пазим това, което имаме. Много се дразня, когато видя запалени кофи, счупени пейки. Това е наше и трябва да се отнасяме с повече уважение към него.

Повече- в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00