Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденската трапеза - колко ще ни струва

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН



Наближава Великден и няма как да не си зададем въпроса колко ще ни струват подготовката за празника и традиционните за трапезата на този ден храни - яйца, козунак, агнешко и зелена салата.


От Съюза на птицевъдите в България не се ангажираха с точна прогноза дали ще има поскъпване на яйцата преди Великден. Един брой към момента струва 40 стотинки. Пазарът е напълно задоволен, обясни изпълнителният директор на съюза Петя Петкова:


"Независимо от трудностите и предизвикателствата, българските птицевъди ежедневно работят, за да гарантират, че на пазара за Великден ще има достатъчно количество качествени български яйца и птичи продукти. Пазарът ще бъде задоволен с необходимите количества яйца, защото през 2022 година птицевъдният сектор остана стабилен, тази тенденция продължава и в началото на тази година."


Цената на козунаците във видинските магазини варира в зависимост от вида на печивата. Обикновените могат да се намерят във веригите на цена от 3 до 5 лева. Служители в магазини посочват, че преди около седмица цената на козунаците значително се е вдигнала, което, по думите им, предполага, че с наближаването на Великден не би трябвало да се покачва допълнително.


За разлика от яйцата и козунаците, при зелената салата и зеленчуците особени промени на цените няма, казват местни производители. Елена Маринова е търговец от 20 години и продава продукцията си на общинския пазар в града. Казва, че тя и колегите ѝ не смеят да повишават цените, защото по този начин ще изгонят клиентите си.


"При нас, производителите, увеличение няма. Същото си е, както и през миналата година. Инфлацията не се отразява, защото ако увеличим, няма съвсем кой да купува. То и така е слаб пазарът, защото в града няма много хора, няма много работещи и повечето са пенсионери. Едва ли някой ще може да си позволи да си купи скъпа салата например" - коментира Елена Маринова.


С наближаването на Великденските празници традиционно се засилва и търсенето на агнешко месо. По информация на Националната овцевъдна асоциация цената за килограм българско месо в търговската мрежа ще бъде между 25 и 29 лева, в зависимост от разфасовката. По-евтино се очаква да се търгува вносното агнешко, но там рискът е да си купим замразено месо, без гаранция за годината на производство. За да си гарантират прясно, качествено и вкусно месо, много хора предпочитат да купят директно от производител. 

Ромел Гаврилов и Диана Димитрова от години отглеждат животни във видинското село Гомотарци. Стадото им е от 260 овце-майки. Те казват, че няма да вдигат драстично цените за празника.


"С едно левче. Горе-долу така излиза в сравнение с миналата година. Тогава беше между 8 и 9 лева за килограм живо тегло. Сега е 10 лева. Не може да вдигнем много, защото ще остане непродаваемо" - посочва Ромел.


Диана знае цената на всяка минута от ежедневния труд, който полага във фермата, но прави всичко с любов, без да мисли за печалба.


"Не мога да кажа, че имаме кой знае каква печалба. Имаме четирима работници, даже петима и те казват така, щом ние сме добре и те са добре. Това ме радва. Печалба, какво ще рече печалба? Да ми извират пари от джобовете ли?"


В анкета на Радио ВИДИН повечето от запитаните казват, че по-скоро не биха се лишили от нещо за трапезата, колкото и скъпо да струва:


"Не, няма. Ще си купя... Ограничаваме се от всичко. И за Великден няма да си купя всичко. С една пенсия от 400 лева какво да взема? Поне яйца си имам от село, това ме спасява... Сигурно ще се наложи да се лишим, предвид високите цени на яйцата и месото, като се има предвид, че за едно четиричленно семейство няма как да купиш половин килограм месо за празника и не можеш да боядисаш 10 яйца. От кое да се лишиш? Краставиците и доматите са над 5 лева. Просто се усеща инфлацията... Ще излезе доста по-скъпичко този Великден, може би двойно по-скъп от предишния. Предвид, че е веднъж в годината и си е традиционен празник за българите, ще се лишиш от нещо друго за сметка на трапезата за Великден... Не бих се лишила от абсолютно нищо. Всичко вкъщи ни е домашно производство, салатите си ги взимаме от градината, а агнешко така или иначе не консумирам, но ще си намерим все от някъде. Всичко се надявам да си мине тази година по конец..."


Великденската трапеза за едно четиричленно семейство възлиза на около 120 лева. В сметката влизат козунакът, яйцата, агнешкото и зелената салата. 


Всичко по темата може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Виктория Топалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00