Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводители излизат на протест във Видин

Снимка: Радио Видин, Архив

Национален тридневен протест организират зърнопроизводители от цялата страна на 29, 30 и 31 март. Една от точките е Видин. 

Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете, каза председателят на видинския съюз Жечко Андрейнски. 

"Протестът ще бъде в четири пункта в страната- Видин, Русе, Кардам и Силистра. Едновременно с това по магистралите и главните пътища ще присъства само селскостопанска техника, без да се блокира движението. Искаме да бъде ограничен безконтролният внос на селскостопанска продукция от Украйна. Ние не знаем произхода на продукцията, с какви продукти за растителна защита са третирани посевите..." 

Допреди месец в страната ни са внесени огромни количества зърно, добитото зърно е по складовете, а сделки няма, допълни Андрейнски:

"Вносът на пшеница е по-малък, в сравнение със слънчогледа. Слънчогледът, който влезе, беше над 1 милион и 500 хиляди тона. При слънчогледа може би над 60 % от зърното остава в складовете на земеделските производители, при пшеницата от добитото около 6,5 млн. тона зърно, в момента над 4 млн тона залежава в складовете... Сега сделки няма, и да искаш да продадеш, няма кой да купи. Цените на пшеницата се смъкнаха на 38-40 стотинки, няма пазар, на слънчогледа- 65-70 стотинки- също няма пазар... Ние искаме да защитим нашето право на труд, искаме да работим, искаме да реализираме продукцията си в България и да осигурим работа на нашите работници... Зърнопроизводството у нас реализира голяма част от БВП. Парите, които осигуряваме, са над 9 милиарда лева, от тях 3 милиарда лева отиват като ренти за земята, която ползваме. Българският земеделски производител трябва да продължи да работи... "

За националния протест са избрани четири града- Видин, Русе, Кардам и Силистра, това не е случайно, посочи зърнопроизводителят:

"Избрани са гранични пунктове, защото по презумпция зърното минава през тях... Най-потърпевши в момента сме България и Румъния..." 

На протеста във Видин ще присъстват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Сборният пункт е на входа на Видин при бившия "Химкобинат", на 29 март, сряда, в 9 часа, където ще има среща с медиите. Предвидено е пътят да бъде затворен за около час. Очаква се на срещата да присъстват министърът на земеделието Явор Гечев и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводители Костадин Костадинов. Протестът ще бъде подкрепен и от земеделци от Румъния, както и от фермери от всички сектори на селското стопанство, допълни Жечко Андрейнски.


Радио ВИДИН ще излъчи протеста на живо във Фейсбук страницата си.

Каква е ситуацията в сектора на прага на пролетната кампания - чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Йорданка Герасимова
Вижте още
Милен Митев, генерален директор на БНР

Милен Митев: Радио ВИДИН се утвърди в ефира

Радио ВИДИН се утвърди безспорно в ефира и доказа, че е близо до хората . Това каза генералният директор на Българското национално радио Милен Митев , който гостува в "Цветовете на деня" по случай 15-ия рожден ден на медията.  "Смятам, че за тези 15 години доказахте, че сте част от семейството на Българското национално радио и то една..

публикувано на 01.03.24 в 17:38
Валерий Тодоров

Валерий Тодоров: Радио ВИДИН беше изградено за рекордно кратък срок

На 1 март, през 2009 година, на честота 97.1 мегахерца, беше открита Регионалната радиостанция на БНР - Радио ВИДИН . "Дунав свързва Видин с Европа! Радио ВИДИН ще го свързва със света!" - това беше  написано тогава върху лист хартия и беше пуснато в бутилка във водите на река Дунав, за да върви "по вода" на новата радиостанция. Броени дни по-късно..

публикувано на 01.03.24 в 16:30
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Венцислав Боянов: Недостатъчни са услугите за резидентна грижа за пълнолетни в област Видин

Проектът на решение на Министерски съвет за Национална карта на социалните услуги е публикуван в портала за обществени консултации. По общини са посочени социалните услуги, финансирани напълно или  частично от държавата, които предстои да бъдат разкрити до 2035 години. Предложението за национална карта е направено след внимателен..

публикувано на 01.03.24 в 15:10
Огнян Първулов, директор на Радио ВИДИН

Огнян Първулов: Радио ВИДИН държи първенство по слушани минути на ден

Радио ВИДИН държи почти постоянно първенството по слушани минути на ден и никога не е падало под 15-о място по слушаемост в национален мащаб. Това каза в "Посоките на делника" директорът на регионалната радиостанция на БНР  Огнян Първулов по повод 15-ия рожден ден на медията.  "Изследванията, това което мен ме гордее, защото тези..

публикувано на 01.03.24 в 11:28

Защо подраниха щъркелите

Броени дни преди 1 март, когато всички се поздравяваме с първа пролет, щъркелите пристигнаха. Забелязани са в Бургас, но като прелетни птици, които имат гнезда из страната, няма да останат там.  В природата няма необмислени неща, всички знаем, че зимата е мека, така че е нормално те да са се появили по- рано и тази тенденция ще се запази и за в..

публикувано на 29.02.24 в 15:34

Как да полагаме грижи за дърветата в градска среда

Правилно ли се полагат необходимите грижи за декоративните дървета в градска среда. Отговор на този въпрос може да намери всеки в новия Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населени места. Автор е ландшафтният архитект от Пловдив Невена Цветкова. Първоначално авторът смята книгата да бъде само за резитби,..

публикувано на 29.02.24 в 15:31

Защо управлението на "Кастра Мартис" е важно за Община Кула

Министерският съвет взе решение, с което управлението на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула бе прехвърлено безвъзмездно на Община Кула. Процедурата за прехвърлянето на крепостните стени на "Баба Вида" към Община Видин е към своя край.  "Знаете, че това беше мой приоритет още като бях областен управител. Продължих да работя по него през тези..

публикувано на 29.02.24 в 15:24