Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Данчева: Правилно хранене, спорт и качествен сън е най-добрата формула за всеки

"Най-хубавият спорт е този, който ни харесва", посочва инструкторът.

2
Снимка: личен архив



С идването на първите топли дни изведнъж се сещаме, че лятото се задава и искаме бързо да се отървем от килограмите, натрупани през зимата. Но дали бързото отслабване е полезно за тялото ни? Кой е най-ефикасният и бърз начин да отслабнем и същевременно да изваем тялото си? Съществува ли перфектният хранителен режим? 

Всъщност е невъзможно да се определи точно откъде е най-добре да започне човек, който иска да се храни по-здравословно, без индивидуална консултация със съответния специалист. Точно поради тази причина ви срещаме с Ина Данчева от Видин, която е нутриционист и хранителен специалист, работила е в немска компания, а от 2019 година е главен хранителен експерт в една от водещите фирми по здравословно хранене в България. Тя е сертифицирана към световната програма "Steel programs" като инструктор по "steel training" (силова тренировка с движения от бойните изкуства). Треньор е по табата от 2015 година. Също така Ина провежда и кондиционни тренировки


В последните години гладуването стана много популярно. Има редица доказателства за ползите от това да се подлагаме на периодично гладуване, но при всеки човек работи различно, казва Ина.


"Това, което аз препоръчвам на хората, е - има едно разпространено твърдение "яжте често и по малко", когато приемаме храна постоянно, ние вдигаме инсулина си с нея. И когато инсулинът е висок, ние блокираме производството на много хормони от тялото, а когато инсулинът спадне под ниски нива, ние позволяване на тези хормони да работят, да се произвеждат, да функционират правилно... А когато инсулинът е висок, ние пък стимулираме производството на мазнини. Затова е хубаво да имаме три основни хранения през деня, от три до четири и между тях да има интервал от три, четири часа. Защото самото смилане на храната е около два часа, два часа и половина, после оставяме инсулина да падне. Когато инсулинът падне, се случват тези процеси в тялото." 


Според Ина е хубаво да оставяме веднъж или два пъти седмично тялото на 14-16-часов интервал, в който да се случват тези промени.


"Хубаво е да бъде нощният интервал. Много често хората, да кажем в петък, вечерят в 7 часа. В събота стават малко по-късно, вместо да закусват рано, излежават се в леглото и първото им хранене в деня идва към 10-11 часа и ето го този интервал, в който ние напълно позволяваме на тялото и организма да има това гладуване и да се случват тези процеси."


Най-разпространените режими на хранене са фастингът, кето и житната диети.


"Със сигурност имат техните ползи, има и минуси. Кето диетата не знам колко е позната на хората, но тя е измислена, може би, преди повече от сто години от лекар, който иска да излекува деца с епилепсия, т.е. тя е лечебна диета и не би трябвало всеки да я спазва. Има хора, които им понася, но все пак при кето диетата ние махаме голямо количество от въглехидратите и съответно много хора не ядат плодове и зеленчуци, а те са в основата на всяко хранене. Те съдържат много витамини и минерали, от които организмът ни има нужда. В основата на кето диетата знам, че е високо мазнинното хранене... Със сигурност едно високо мазнинно хранене, с ниско съдържание на всякакви въглехидрати, не би било полезно. Всичко трябва да е в баланс."


Комбинацията от правилно хранене и спорт, съчетано с качествен сън е най-добрата формула за всеки, казва Ина.


"Най-хубавия спорт е този, който ни харесва, т.е. няма тренировка, спорт, движение, което да е най-добре. Всичко е, може би, като маркетингов трик, ако видим някъде: "С тази тренировка горите 500 калории", с друга пък - 1000, това са си маркетингови трикове. А спортът трябва да е част от ежедневието ни, от начина ни на живот и не бива да бъде задължение. Ако не обичаме да ходим на фитнес, трябва да си намерим друго занимание, което ни доставя удоволствие. Разходки в планина, групови тренировки, групови спортове, разходка с куче - каквото и да е, всяко едно движение, всеки един вид спорт е полезен спорт, няма по-добър, няма по-лош. Движението е в основата на всичко."


Вижте активностите на Ина тук


Чуйте цялото интервю в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00