Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов, "Галъп": "Въпросът е дали печелившите не стават губещи и обратно"

Първан Симеонов
Снимка: Борислава Борисова

Резултатът на „Възраждане“ не е изненада, коментира Първан Симеонов - изпълнителен директор "Галъп интернешънъл".


„Нищо не ни е изненадало при „Възраждане“. Ясно беше, че те ще бъдат в битка за третото място с ДПС. Що се отнася до „Има такъв народ“, да, това действително е изненада. И ние тепърва трябва да анализираме дали е толкова изненадващ този вот. Днес ще направим анализите и най-вероятно, ако съумея да намеря достатъчно  време, ще пуснем и подробните демографски анализи и оттам ще се види. Според мен трябва да се анализира по-внимателно какъв точно тип подкрепа е това. Измежду трите субекта – „Левицата“, „Български възход“ и „Има такъв народ“, именно „Има такъв народ“ бяха с най-неблагоприятна стартова позиция. Много любопитно е това, което се случи“, каза Първан Симеонов.


Резултатът на „БСП за България“ влиза в нормалните очаквания. Вероятно ще финишира с малко над 200 хиляди гласа, което е по-малко от предходните избори.


„Вчера, в хода на екзитпол при много агенции, БСП излезе високо. Това тепърва ще бъде анализирано. По-скоро част от този вот не е бил точно за БСП, но вероятно такива са били декларациите на респондентите. Това, което прави впечатление, разбира се е, че БСП не претърпя голям проблем от появата на вътрешнонишовия конкурент в лицето на „Левицата“. „Левицата“ има резултат под, струва ми се, далеч под собствените си очаквания и под възможностите, които финалните проучвания на агенциите бяха очертали“, заяви политологът.


Българите по-скоро още материализират раздразнението си към политическата прослойка в апатия към изборния процес. При гласувалите за „Възраждане“ 60% от гласовете идват от гласувалите за партията, 10% са дошли от хора, които предния път са гласували за „Продължаваме промяната“, смята  Първан Симеонов.


„Това, което ми прави впечатление при „Възраждане“ е, че това е една от партиите, които успяват да вземат от различни места. Например, 4 на сто от вота за „Възраждане“ сега е от хора, които предния път са гласували за БСП, 5 на сто от вота за „Възраждане“ сега е от хора, които предния път са гласували за ГЕРБ-СДС, т.е. от мното места идва този вот, но като че ли най-вече идва от такива хора, които са гласували или преди това пак за „Възраждане“, или за друг тип наказание за статуквото.“


Хартиената бюлетина не повлия на избирателната активност и не се оказа тя ключът към каквото и да било, смята Първан Симеонов. Всичко това, което се случи на тези избори, отдавна беше казано, че ще се случи така:


„Има два блока в българското общество, те не могат да се понасят, но имат право на съществуване. Никой не може да победи и ще трябва вероятно или да се редуват във властта, или да се разберат нещо. Сега идва и трети. Борбата на две яростни алтернативи предизвика трета яростна алтернатива. Честито!“


Още от разговора с Първан Симеонов може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05