Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общо събрание на болницата във Видин ще обсъди ползването на кредит

Снимка: Радио ВИДИН

Извънредно Общо събрание на акционерите на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка" във Видин ще се проведе на 10 април. На заседанието ще се обсъжда ползването на кредитна линия от 2 300 000 лева. Причините обясни икономическият директор на лечебното заведение Людмил Цветанов:


"Болницата винаги е ползвала кредит - първият е от 2015 година, в размер на 2 милиона лева, през 2019-а - отново 2 млн., сега се ползва кредит в същия размер. Това е част от икономическия живот на дружеството, като всяко едно търговско дружество изпитва временен недостиг на финансов ресурс и по този начин успява да развива своята дейност. В конкретния случай е малко по-различно, защото основната част- около 1 200 000 лева ще бъдат за погасяване на насрещни искове срещу лечебното заведение... Болницата сама не можеше да осигури този ресурс, а не е редно да чакаме да бъдат запорирани сметките на дружеството и да не може да осъществява никаква дейност... Около 800 000 лева ще са за рефинансиране на остатъчния дълг... Исковете са породени от заведени шест съдебни дела заради един нещастен случай от 2014 година. След като е преминал през всички инстанции, едно по едно делата започват да се решават в ущърб на лечебното заведение - това е основната причина да се иска този кредит... Няма да се усвоява изцяло, а на части - когато излезе решение по делото, тогава банката ще ми отпусне съответната сума за погасяване на това задължение..."  


В средата на март Общинският съвет във Видин трябваше да избере свой представител в Общото събрание на акционерите на болницата и това предизвика дискусия за съдбата на лечебното заведение. 


Според Людмил Цветанов задълженията на болницата са стандартните за едно търговско дружество. Те са към доставчиците и персонала.


"... Около 900 000 са, редовни задължения и се обслужват нормално, другите са към персонала, които се изплащат през следващия месец... Ако трябва да сме точни, към 31 декември към 1 400 000 лева беше задължението за заплати, осигуровки и данъчни задължения... Това, че голяма част от пациентите от видински общини се лекуват в болниците в Монтана и Лом, се отразява на приходната част на лечебното заведение, търпим негативи, но то е свързано най-вече с транспортната близост.  Когато има някой по-спешен случай, той идва при нас, но плановите лечебни дейности и действия реално се правят в друго лечебно заведение... Ние сме публично предприятие, получаваме и разходваме публични средства, затова всяка есен се прави бизнес план за срок от три години - едната част е свързана с този кредит. Ние разчитаме на него (бизнес плана б.р.), да го погасяваме ритмично, с малки вноски и същевременно да не бъдат изваждани средства от оборота на лечебното заведение. Другата част е свързана с възможността да се повиши броят на лекуваните пациенти..."


Людмил Цветанов посочи, че кризата, свързана с коронавирусната инфекция, се е отразила негативно на лечебното заведение, но постепенно ситуацията се нормализира:


"През 2021 година са лекувани около 7 700 пациенти, 2022-ра са около 9 800, искаме да възстановим тази дейност, която е била преди - средно около 1000 пациенти на месец... Със средствата, които се планират от РЗОК (Районната здравноосигурителна каса - б.р.), ще успеем да вържем бюджета на лечебното заведение. Това е залегнало и в бизнес плана - да увеличим приема..."


Наталия Милкова ще е представител на Общинския съвет на извънредното Общо събрание на акционерите на видинската болница.


Чуйте повече в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03