Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Има ли разлика в заплатите на мъжете и жените у нас?

Снимка: Радио Видин

Дружествата от Европейския съюз ще са длъжни вече да оповестяват информация, позволяваща на служителите да сравняват заплатите си. Те ще могат и да съобщават за разлики в заплащането на жените и мъжете. Оказва се, че жените в Европейския съюз печелят средно с 13% по-малко от мъжете за един и същ труд. Съгласно правилата, приети преди дни, структурите на заплащане за сравнение на равнищата на заплащане ще трябва да се основават на неутрални по отношение на пола критерии и да включват неутрални по отношение на пола системи за оценка и класификация на работните места. Обявите за свободните работни места и длъжностите ще трябва да бъдат неутрални по отношение на пола, а процесите на набиране на персонал да се провеждат по недискриминационен начин. Съществува ли разлика в заплащането на труда на мъжете и жените у нас и ще сработят ли новите мерки? Ако отчитането на заплащането показва разлика в заплатите на жените и мъжете от най-малко 5%, работодателите ще трябва да извършат съвместна оценка на заплащането в сътрудничество с представителите на работниците си. Държавите членки ще трябва да въведат ефективни, пропорционални и възпиращи санкции, например глоби, за работодателите, които нарушават правилата. Работник, който е претърпял щети в резултат на нарушение, има право да поиска обезщетение. Дискусията бе открита от Кира Мари Петер-Хансен, датски политик, член на Социалистическата народна партия (част от групата на Зелените- Европейски свободен алианс). Петер- Хансен е най-младият евродепутат.

"Ние сме тук, защото сме загрижени. Изключително съм щастлива, че най-накрая гласуваме това споразумение и че напредваме с този важен законодателен акт. Представям си бъдеще, в което служителите са ценени заради работата си, независимо от техния пол. Бъдеще, в което служителите знаят правата си и не се страхуват да ги упражняват, защото знаят, че са защитени от европейското законодателство. Бъдещето е тук. Постигнахме това и най-накрая имаме патентовани инструменти за борба с дискриминацията при заплащане, неравенството в доходите между половете и за овластяване на работниците. Така че очаквам с нетърпение гласуването"- уточни Кира Мари Петер-Хансен.

Интересна бе позицията на Самира Рафаела, холандски политик от “Демократи 66”, която е член на Европейския парламент от 2019 година.

"Аз съм изключително горда да бъда в тази зала. Няма да губя повече време, за да обяснявам, че имаме неравенство между половете в Европа. Просто няма да го правя повече. Ще го поправя, защото се нуждае от внимание, има нужда от време, за да се коригира неравенството между половете. Административната тежест за компаниите, чувам. Наистина ли? В Холандия има добре известен доклад, който казва, че холандската икономика губи милиарди поради липсата на равенство между половете. Статистиката показва 13% разлика в заплащането на жените и мъжете в Европа. Това е статистиката тук и тя е значима. Какво е вашето решение? Допринесете за решението. Тогава оправете проблема. Защото все още е 13% и ние все още говорим. Сега наистина правим нещо. Това е първата стъпка за премахване на разликата в заплащането на жените и мъжете. И това е право. Това е европейско право. В нашите договори е да третираме мъжете и жените еднакво. Не разбирам проблема тук. Аз съм много горда, защото това законодателство е прогресивно, то е модерно, то е феминистко, то е либерално и междусекторно. Така че днес е добър ден. И ще празнувам, защото отсега имаме действащо законодателство, което да даде на жените правата им да бъдат заплащани на равна основа"- каза Самира Рафаела.

Попитахме видинчани съществува ли разлика в заплащането на труда на мъжете и жените у нас и ще сработят ли новите мерки?

"Не мога да ви кажа, защото едва от няколко месеца съм в България... Не съм запозната и не знам, но не трябва да има такава разлика. Не мисля, че има някаква разлика. Който си е способен и има хубава позиция, се справя добре. Не би трябвало да има подобно разграничаване, това си е дискриминация... По принцип не би трябвало да има такава разлика, но всеки частник си решава, тази ми е приятелка и аз ще ѝ давам повече и това си е строго индивидуално"- коментираха видинчани.

Новите правила предвиждат работниците и техните представители да имат правото да получават ясна и пълна информация за индивидуалните и средните равнища на заплащане, групирани по пол. Поверителността при заплащането да бъде забранена - не следва да има договорни условия, които да ограничават работниците да оповестяват възнаграждението си или да търсят информация за същата или други категории възнаграждения на работниците. Потърсихме за коментар Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

"От години се говори за разлика в заплащането на мъжете и жените, което не е задължително целенасочено негативно отношение от страна на работодателите, а има обективни причини това да е така. Това не означава, че жената работи по-малко или е по-малко ефективна. Напротив, жените много често са много по-всеотдайни на работното си място, но поради факта, че излизат в майчинство или гледат възрастни близки и болни хора, те се откъсват от работния процес за немалко време, поради което тяхното кариерно развитие, а съответно и заплащане, се забавят. Именно затова е много важно да се вземат такива мерки, че заплащането между двата пола да се изравни, като се облекчат задълженията, които понастоящем се смята, че са изцяло в ръцете на жените."

Съгласно гласуваните промени се предвиждат сериозни наказания за работодателите, които ги нарушават, което ще помогне допълнително за намаляването на разликата в заплащането на труда между мъжете и жените в ЕС, подчерта още Ваня Григорова.

Какво казват работодателите? Разговаряхме с Диана Върганова, управител на дружество във Враца за производство на електронни изделия.

"В нашето предприятие такава разлика никога не е съществувала. Това е практика, която съществува в целия свят и целият свят протестира против различното заплащане за мъже и жени на една и съща длъжност. При нас това никога не е било разделение. При нас за един и същ труд се получава една и съща ставка. Това касае само норми на работа и няма нищо общо с това дали работникът е мъж ли е или е жена"- обясни Диана Върганова.

Европейският съвет ще трябва официално да одобри споразумението, преди текстът да бъде подписан и публикуван в Официален вестник на ЕС. Новите правила ще влязат в сила двадесет дни след публикуването им. Към момента на територията на Европейския съюз в заплащането на жените и мъжете продължава да съществува разлика от около 13%, със значителни различия между държавите членки, тя е намаляла само минимално през последните десет години.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Вижте още

Кошава - селото, където е хваната 270-килограмова моруна

Днес в рубриката "Добро утро, кмете" се отправяме към брега на Дунав, за да посетим видинското село Кошава, където навремето е хваната най-голямата моруна в региона. Според местните това не е било изключение и твърдят, че преди години в този район не само рибата е била много повече, но и видовото ѝ разнообразие.  С тъга за това отминало време..

публикувано на 08.12.23 в 16:08

Трябва ли да сме пестеливи?

Да умеем да спестяваме е просто човешко качество, което отнема известно планиране и бюджетиране, дори може да се каже, че изисква и малко креативност. Всеки уважаващ себе си човек, трябва да пести най-важните потребности за съществуването си, защото не се знае, какво ще бъде утре или вдругиден. Дори и малките жестове са от голямо значение...

публикувано на 06.12.23 в 10:45

Петър Петров, "Възраждане": Северозападът продължава да не е приоритет на държавата

"В държавния бюджет за следващата година не виждам политики, които да водят до догонващо развитие на Северозападна България ", каза в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН народният представител от Монтана от партия "Възраждане" Петър Петров": "Причините са комплексни. На първо място, че се продължава досегашната политика единствено на..

публикувано на 05.12.23 в 14:41

Росица Кирова: Бюджет 2024 е с фокус върху Северозапада

Над 400 млн. лв. са включени в проекта за държавен бюджет за следващата година за изграждането скоростния път „Видин - Ботевград“. Очакваното завършване на строителството е през 2025 г. Други 2.8 млн. лв. са предвидени за 2024 година за проектиране на скоростно трасе София - Монтана с тунел под Петрохан с дължина 82 км. Това каза в "Посоките на..

публикувано на 05.12.23 в 14:05

Промените в климата са сериозна заплаха и влияят на много аспекти от живота ни

България участва в международната конференция на ООН за промените в климата COP 28, която тази година се провежда в Дубай. Като член на Европейския съюз, позицията на страната ни е такава, каквато е общата позиция на 27-те членки на Евросъюза.  Всички знаем, че изменението на климата е много сериозна заплаха и последиците от нея оказват..

публикувано на 04.12.23 в 16:18

Бърдарски геран - село за пример

Екипът на Радио ВИДИН гостува на белослатинското село Бърдарски геран.  В селото живеят банатски българи. Повечето заселници на Бърдарски геран произхождат от най-голямото село на българи в Банат, Румъния - Стар Бешенов. Първите 14 семейства оттам идват в България през есента на 1887 г.  Най-характерната особеност на банатските..

публикувано на 01.12.23 в 12:00

Кристиян Шкварек: Консерватизмът е състояние, не идеология

Възможно ли е да бъдат развивани консервативните каузи в рамките на демокрацията, на съвременна Европа и на гражданското общество?  Възможни ли са в България консервативни решения на проблемите, възникващи от глобализацията, индустриализацията и урбанизацията?  Потърсихме за коментар Кристиян Шкварек , организатор на кръгла маса на тема..

публикувано на 30.11.23 в 10:00