Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Михалчева, БЧК: "Благодарим на хората, които виждат човека до себе си и помагат"

Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВИДИН

На 8 май всяка година международно червенокръстко движение отбелязва своя празник. По този повод БЧК- Враца уважи и събра на тържество своите приятели, съмишленици, доброволци, връчи награди и благодари на всички институции за доброто сътрудничество. Отличени са шестима млади доброволци, двама доброволци получиха званието "Отличник на БЧК", един стана "Заслужил деятел на БЧК", а трима бяха отличени със златен медал за заслуги. Най- високото отличие получиха д-р Ирена Виденова- председател на Областния съвет на БЧК- Враца, Наталия Христова-Горанова- председател на БЧК в Мездра и заместник председател на Областния съвет на организацията и Красимир Костов- дългогодишен служител на БЧК във Враца.

"Български червен кръст в своя мандат трябва да отговаря на много предизвикателства и може би, трябва да подчертая, въпреки че сме неправителствена организация, ние не сме като останалите неправителствени организации. За Български червен кръст има закон, който действа, в който държавата ни вменява ангажименти, които ние сме длъжни да изпълним. Един от тези ангажименти е подготовката и помощ при бедствия. Такова е и кръводаряването, такава и социално- помощната дейност. Т.е. ние сме заявили пред държавата, че ще изпълняваме тези ангажименти и се стараем по най- добрия начин да извършваме тази своя мисия. За съжаление не само бедствията, но социалната уязвимост излиза много на преден план, особено в нашия регион, какъвто е Северозападния и област Враца като част от най- бедния регион в Европа", каза Гергана Михалчева- директор на БЧК във Враца.

Българският червен кръст има пълната подкрепа на всички институции. При различните случаи работи с различни организации, но винаги заедно в полза на хората в нужда. На всички Гергана Михалчева- директор на БЧК във Враца, благодари за сътрудничеството.

Сред носителите на златен медал е Наталия Христова- Горанова, председател на БЧК в Мездра:

"За благодарим на хората от Българска хранителна банка. Защото ние като доброволци стигаме до домовете на слепите хора, на пенсионерите, на инвалидите благодарение на продуктите, които те ни дават. Да благодаря на всички хора, които подкрепят Българския червен кръст, на Общината, на доброволците ми, които сме рамо до рамо във всеки момент и наистина вършат подвизи и чудеса в това трудно време. Честит празник на всички!"

Грамота "Млад отличник на БЧК" получи Пламена Литова от село Игнатица, на 18 години, доброволец от 7 години към БМЧК- село Зверино, община Мездра. 

"Миналата година бях координатор на Червения кръст в Зверино. Цяла една година. За съжаление тази година завършвам и няма възможност да продължи моя мандат повече. Отговорността на един координатор е голяма. Като гледах други, по- големи от мен, как се справяха, всичко се случваше по- лесно", споделя за работата си като доброволец младата дама.

Илиян Илиев е ученик в 11 клас, доброволец към БМЧК- Монтана. Към организацията се присъединява в 5 клас и след като се включва в различните прояви и опознава средата, разбира че това е неговото място:

"Голяма част от това дължа на хората, които ме въведоха в самата организация. В това как протичат нещата там, в дейностите и най- важното нещо, което осъзнах като част от организация е целта и мисията като участници в нея, което ме задържа. Помощта, колкото и тривиално да звучи, винаги човек е имал нужда от помощ от другите и тази безвъзмездна помощ е още по- облагородяваща не само за другите, но и самия себе си."

Председател на БЧК в град Кула от 4 години е Веселка Дочева. По професия е фелдшер, работи във видинската болница и в Спешния център в град Кула, познава трудния живот на хората по селата. Като председател е ангажирана с организацията по раздаване на хранителни продукти и дарения. Миналия месец дрехи от БЧК са получили хора от клуба на инвалидите, на слепите и клуба на пенсионера. В Кула работи с четирима доброволци. Казва, че човек за да стане доброволец, трябва е благороден, трудолюбив, с хъс за работа.

"Основната ми работа е в Бърза помощ- Кула, по селата обикалям и ми е ясно за какво става въпрос. Просто, нещата са по- сложни при тях, по трудни. Радвам се, че съм помогнала. Всеки различно приема съдбата си, индивидуално. Отчаяни, по принцип."

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05