Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Готови ли са за лятото туроператорите?

Снимка: Колаж Радио Видин

2023 година може да се окаже първата нормална година за българския туризъм от няколко години насам. Така накратко може да се опише предстоящия летен туристически сезон след времена на пандемия, рестрикции за пътуващите, отменени резервации и война от другата страна на морето. Цените това лято ще са с 15- 30% нагоре, но въпреки това хотелиерите не очакват инфлационните процеси да имат възпиращо въздействие върху търсенето на почивки. До достигане на нивата от 2019 г. все още, обаче има какво да се желае, като 2023 г. ще е поредната без руснаци и с вяло присъствие на украинци. Като цяло Европа и САЩ се готвят за туристически бум това лято, а авиокомпаниите отчитат рекордни резервации и наемат нов персонал. Според Европейската комисия по туризъм активността на туристическия пазар в Европа продължава да се възстановява въпреки негативните фактори, като прекъсвания в работата на британския транспорт и военния конфликт в Украйна. В последния доклад на Европейската комисия по туризъм за туристическата активност в Европа, европейският туризъм продължава да си възвръща загубените по време на пандемията позиции. Като цяло той посреща 2023 г. в доста стабилна позиция. Данните за пристигащите показват, че в почти една трета от страните този показател надвишава данните от 2019 г., а в една четвърт от страните остава само с 10 на сто по-нисък. Готови ли са за лятото родните туроператори и какъв сезон очакват от бранша? По темата разговаряхме с Павлина Илиева, председател на обединение "Бъдеще за туризма". 

"За възстановяване на нивата от преди пандемията все още не можем да говорим, като тук трябва да направим разделение между входящия туризъм, тоест чужденци в България и изходящия- българи в чужбина. В тази част, която очаква чужденците в България все още сме много далече от нивата в 2019 година. Надяваме се да достигнем поне 50% от тогава, но е доста сложно от гледна точка на политическата обстановка, която е не само при нас, а и войната в Украйна, събитията в съседна Турция. Сложна е ситуацията, но ние се надяваме горещо да имаме добър сезон. Икономическата криза, която настъпва както в Европа, така и при нас, си дава своето отражение." - коментира Павлина Илиева.

Някои видинчани вече са направили своята преценка за почивката си това лято, а други все още се колебаят. Разговаряхме с млади хора от крайдунавския град:

"Не съм правил такива планове лично аз, но бих избрал България, поради по- евтините цени. Сега има съотношение цена- качество и това няма как да се коментира по никакъв начин ... Майка ми е направила вече планове за Турция. Там не е по- евтино, реално е много по- скъпо, но хотелите са много по- хубави, храната е много по- богата и разнообразна, хората са по- мили ... Според мен в България ни е нужна повече вежливост, както и да си рекламираме услугите, защото наистина има какво да представим като държава, като забележителности и като туризъм ... Предпочитам може би малко повече в чужбина, защото хората са по- различни и морето или океана са по- чисти."- споделиха видинчани.

Родните туроператори имат известни опасения, свързани с по- малката конкурентоспособност на българския пазар на фона на други дестинации като Египет, Тунис, Йордания, които излязоха с атрактивни ценови оферти на фона на традиционните европейски курорти. Според туроператори, занимаващи се с изходящ туризъм в България силно се залага основно на ски и море, които траят по 2-3 месеца и са силно зависими от метеорологичните условия. Разговаряхме с Ина Тонина, родом от Чупрене, която е собственик на туроператорска компания предлагаща изключително изходящ туризъм:

"Изходящият туризъм бележи много сериозни темпове на възстановяване. Хората доста време стояха затворени и не пътуваха, горе долу две години изгубиха, а и с главоломно растящите цени се оказа една добра инвестиция в спомени и в пътуване, така че има много сериозен скок в интереса към пътувания в чужбина. Предполагам, че същото е и в България, но за навън основно се търсят екзотичните дестинации и почивки през всички почивни дни и през май и на Великден. Цените вече са значително по- високи в сравнение с миналата година, много по- високи от периода преди пандемията, но наистина като че ли интересът на хората се прехвърли повече към по- скъпите дестинации."- каза Ина Тонина.

Започна ли вече туристическия сезон по българското Черноморие? Разговаряхме с Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация:

"Ние сме подготвени вече за сезона, продължава да кипи усилена подготовка. Естествено с кадрите за поредна година имаме затруднения, защото вече всички обекти се отварят. Ако досега имаше затворени обекти, дали заради форсмажор или поради други обстоятелства, сега се очаква един добър сезон и едно успешно лято. Всеки бизнес има трудности, но ние сме по- скоро позитивно настроени и за нас е по- важно да изпратим доволни клиентите си, не само да ги посрещнем, защото туризмът е бизнес, на който трябва да гледаме дългосрочно, а не само за един сезон."- уточни Павлин Косев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 

Вижте още

Теодор Димокенчев: Моментът за фундаментални промени отмина

Увеличава се недоверието в кабинета Денков, сочи трето поредно социологическо проучване.  Близо 70 % е неодобрението за работата на правителството, което управлява официално от над 100 дни.  През септември се повишава делът на смятащите предсрочни парламентарни избори за необходими, отчитат от изследователския център Тренд.  Вариант ли е по-ранната..

публикувано на 21.09.23 в 10:00

Да бъде ли повишена минималната работна заплата?

Дебатът за Бюджет 2024 вече е отворен, направени бяха и първите предложения за увеличение на минималната работна заплата на 933 лева. Нека припомним, че в последния ден на предишния парламент беше вкаран текст в Кодекса на труда, в който мотивът е да се пренесе една директива за минималната работна заплата в Европейския съюз. Според нея тя..

публикувано на 20.09.23 в 10:40

Измества ли електронната търговия пазаруването във физически магазини

През последните години онлайн търговията става все по-широко разпространена. По електронен път вече можем да закупим почти всичко, за което може да се сетим. Макар и да има тенденция за разширяване на електронната търговия не може да се каже, че тя измества пазаруването във физически магазини. По думите на Соня Спасова - директор на..

публикувано на 19.09.23 в 11:30

Ще има ли нова методика за изчисляване на такса "битови отпадъци" и кога

Националният статистически институт (НСИ) ще предоставя статистическа информация на Общините, а те ще я използват при разработването на нова методика за изчисляване на такса "битови отпадъци". На база на споразумението Общините ще получават официални данни за всички жилищни сгради, жилищата в тях, броят на домакинствата и членовете на..

публикувано на 18.09.23 в 14:47

Село Крушовица - будното село

Екипът на радио Видин е в село Крушовица - най-голямото село в община Мизия. Жителите са над 1300. Близките села до Крушовица са Войводово, Липница и Софрониево. През селото преминава красивата река Скът, днес обрасла с папрат, но подходяща за отдих и  риболов. Село Крушовица е будно село, дало е на България лекари, учени, професори.  4..

публикувано на 15.09.23 в 12:20

Продължава строителството на новия корпус на математическата гимназия във Враца

Строителството на новия корпус на Математическата гимназия във Враца, което започна преди два месеца, е единственият незавършен ремонт в учебните заведения от общината в навечерието на 15 септември. Очаква се обектът да влезе в експлоатация за следващата учебна година. Сградата ще разполага с 6 класни стаи, хранилища, STEM център и конферентна зала...

публикувано на 14.09.23 в 17:27

В училището в Брегово разчитат на новостите, които предлагат електронните платформи

В  училище "Св.св. Кирил и Методий" в Брегово през предстоящата учебна година ще разчитат на новостите, които предлагат  електронните платформи за обучение. Наблягат и на извънкласните форми в клубовете и  заниманията по интереси, обясни директорът Илияна Кръстева. 18 са първокласниците, записани през новата учебна година. "Тази учебна..

публикувано на 14.09.23 в 17:08