Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Иванова, КТ "Подкрепа": На работниците трябва да се гледа като на капитал

Работодатели, синдикати и държава борят проблема с липсата на работници в земеделието

Снимка: Радио Видин


Темата за сезонните работници в земеделието и техните права е във фокуса на работата на синдикалисти от няколко европейски държави. Преди дни Национална федерация "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа" се събра на XII редовна национална конференция, на която бяха дискутирани най-наболелите проблеми в сектора. За тях в "Земята, която ни храни" говорим с Анелия Иванова, която бе преизбрана за председател на Националната федерация "Земеделие и горско стопанство" на КТ "Подкрепа".

"Основният проблем, който продължава да стои сериозно е липсата на работници в сектор "Земеделие"... Търсим начин да постигнем доходи в сектора. Проблемът да има липса на квалифицирана работна ръка и изобщо на работна ръка, са ниските заплати, които предлагат работодателите. Битката трябва да бъде за достойни заплати и условия на труд, които да отговарят на желанията на работещите в "Земеделието". Сериозен бич за нас като представители на работниците е несигурната заетост - говорим основно за сезонна заетост, тя на практика не дава възможност на работниците да разчитат на постоянни доходи и това е, което търсят в Западна Европа. Рабоят във Франция, Италия, Испания и Германия, единствено защото тези държави им предлагат достойни заплати. Почасовата ставка е 10-11 евро на час. Във Франция нашите сънародници имат освен добри доходи, и застраховки, осигуряване за пенсии и безработица, здравни осигуровки, могат да разчитат на по-дълговременно наемане- тези добри практики трябва да бъдат пренесени в България..."   

Работодатели, синдикати и държава са подписали тристранно споразумение, с цел да се работи в посока преодоляване на проблема с липсата на работници в сектора. Трябва да има гарантирани доходи, сигурна заетост, безопасни и здравословни условия на труд. Всичко това е залегнало и в социалната условност на Общата селскостопанска политика, защото така се защитава земеделският бизнес, който създава заетост, инвестира в работниците и работи на светло. На работниците трябва да се гледа като на капитал, а не като разход на заплати и да се инвестира в тях, каза Анелия Иванова: 

"Да се инвестира в работниците в селското стопанство, средствата, които се заделят за възнаграждението им за труд трябва да се разглеждат като добавена стойност за развитието на сектора, а не като за разход. Това ще спре и обезлюдяването на селските райони, където работниците могат да получават по-атрактивни възнаграждения и да работят при по-добри условията на труд..." 

Не са редки случаите на трудова експлоатация, с която синдикатите се борят- чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25