Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са алтернативите за екологично отопление

Снимка: Радио Видин

38% от българските домакинства не отопляват поне една стая в жилището си, сочи проучване на WWF- България. Неправителствената организация проведе проучване сред домакинствата, отопляващи се на дърва, което имаше за цел да установи условията на живот, инвестициите за енергия, степента на зависимост от дървата за огрев, както и възможността за отопляване на техните жилища. Домакинствата у нас спестяват енергия поради недостиг на доходи, показва още онлайн проучването, направено сред 500 домакинства. Около половината от домакинствата са инвестирали в изолация на стени и прозорци, а 1/4 виждат електроенергията като възможна алтернатива на дървата за огрев.

"Всъщност 46% от анкетираните домакинства разбират, че замърсяването на околната среда с изгарянето на дърва за огрев е сериозен проблем, но го намират за най- евтиния начин за отопление. Реално за един сезон едно домакинство средно потребява около 12 кубика дърва", каза Теодора Пенева- старши експерт “Климат и енергия” WWF- България.

Около 40% от анкетираните са посочили, че ще сменят отоплението си с по-ефективно, една 8% са посочили, че могат да инвестират в термопомпи. Изследването сочи, че хората търсят алтернативи, за да имат достъпна енергия, обобщи Теодора Пенева.

"До момента не сме имали нито една програма за подмяна на уредите като изключим, разбира се, програмата "Чист въздух", която беше направена в няколко общини, не във всички, в най- големите градове имаше такива програми. Те бяха насочени към най- ниско доходните домакинства в най- замърсените квартали, знаете и тази програма не беше много успешна. Останаха все още много незаменени печки и действително цената на пелетите поскъпна и стана по- висока отколкото дърва за огрев. Икономическият стимул за преминаване към по- ефективно оборудване се оказа, че е по- ограничен. Реално хората наистина гледат текущия разход какъв ще бъде и ресурсът, който ползват на каква цена ще бъде. Месечния им разход искат да контролират във възможно най- малък размер. И да, енергийно бедно е нашето общество и не само данните от това проучване го показват", каза още енергийният експерт.

Милион и половина са хората под линия на бедност през 2022 година. Изтънява средната класа и ставаме все по- енергийно бедни, посочи още Теодора Пенева. Трябва да се търсят дългосрочни решения:

"По плана за възстановяване и устойчивост е започнала програмата за саниране на близо 1000 сгради. Това е само за многофамилни сгради, става въпрос за цялостно саниране на сградите. Доколкото знаем има около 5000 кандидата за саниране, т.е. много от хората няма да имат възможност изобщо да имат достъп. Така че е много важно да се развиват повече фондове, повече постоянни програми за саниране. И това е само една от мерките."

В България няма разработени нискоразходни мерки. Програмите за фотоволтаични централи и соларни панели започнаха на 9 май.

"Те изключват изцяло възможността енергийно бедни семейства да участват. Въпреки че около 10 000 домакинства ще бъдат финансирани по тези програми. Първата фаза е за 60 милиона лева, общо ресурсът се очаква да е 240 милиона за следващите две- три години, но за съжаление има изискване за 30% съфинансиране от тази сума и първоначална инвестиция- разход, който едно бедно семейство не може да си позволи", коментира мерките Теодора Пенева.

Видинчани не правят изключение от общата тенденция да планират разходите си за отопление и да пестят:

"С климатик се отоплявах, една стая. Токът скъп, до миналата зима и ние сме били на дърва, но дървата станаха по- скъпи от тока... На въглища, с печка. Ние доста икономично сме карали. А и времето беше с нас. Ние сме отоплявали само едната стая, в която спим... С дърва, на село съм. Нямаме друго, пенсионери сме. Парно сме направили, камина правим и така се отопляваме. Над 30 кубика отидоха тази зима, защото мъжът ми е болен и трябва постоянно да е на топло. Палетите ги вдигнаха... С климатици се отоплявах, защото е по- евтино и по- бързо, не е трудоемко..."

През изминалия зимен сезон в община Видин са подадени 3996 заявления за помощ в пари и 815 заявления за помощ за отопление с електроенергия.  Помощта е отпусната съответно на 3194 лица за помощ в пари и 640 за електроенергия. Помощта е целева и е предвидена за отопление с твърдо гориво и с ел. енергия, каза Венцислав Боянов - директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин:

"Всяка година със заповед на министъра на труда и социалната политика се определя новият размер на помощта. Доколкото чувам предстои доста  промени да настъпят в целевата помощ на отопление. Ще има промени в цялата законова уредба... Увеличава се броят на лицата, които имат право на този вид помощ, тъй като всяка година прагът се променя и достъпът до този вид помощ нараства."

Предимно с дърва се отопляват хората от селата в община Ружинци. Последните години някои от домакинствата са сменили печките с климатици. Общината няма голям горски фонд, за да може да предоставя дърва на домакинствата, а и няма как да си позволим да дадем дърва на 50 домакинства, а другите 1000 да не получат нищо, каза кметът Александър Александров. Мярката за домакинствата за закупуване на фотоволтаични системи и соларни панели е точно за хората от малките общини, смята общинският кмет:

"Тук трябва да се види как точно стоят нещата и сроковете за  кандидатстване, за да може повече хора да бъдат уведомени. Това, което аз успях да прочета, има определени изисквания за собственост на дома, за ползването на отопление на дърва или въглища и вече с предимство тези хора ще получат, може би, тези средства. Все пак тук се финансира 70% от стойността, която е 15 000, фотоволтаиците, които ще се използват за енергия, която захранва дома. Въпросът е дали хората ще имат тези 30% разлика. Пак опираме до едни средства."

Цялата тема може да чуете в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00