Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На 24 май- за силата на словото, книгите и грамотността

3
Снимка: Радио Видин

Отбелязваме един от най- хубавите български празници- Денят на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура, и славянската книжовност. 24 май е дата, която ни обединява и ни кара да се гордеем с българския дух. Най- строгият учител е животът, а най- мъдрият учител е книгата до нас. Днешният 24 май е празник- символ на родното и българското. Защо е важно да сме грамотни ? Грамотността е ценност, която помага на хората да общуват по-добре помежду си. Тя е изключително важно качество и необходимостта от нея не се изчерпва само с получаването на високи оценки в училище или на зрелостните изпити. В студиото на радио Видин гостува Елка Владимирова, дългогодишен преподавател по биология и химия в ГПЧЕ " Йордан Радичков" във Видин.

"Мисля, че е време пергаментът и интернет да си подадат ръка. Тук именно е и ролята на педагогическата наука, която развива нови теории в този аспект. Посочва се, че проблемът за достъпността на технологиите вече не толкова голям. По- скоро проблемът е с възможността те да се вградят и интегрират в учебния процес. Вече почти всички деца имат интернет и това не е проблем. Европейската комисия насочва и изисква информационните и комуникативни технологии да се използват като средство за учене през целия живот. В педагогически план, обаче има един доста сериозен въпрос, свързан с феномена на електронното обучение, а именно дали то ще има само допълнителни, подсилващи традиционното обучение функции или абсолютно фундаментално ще промени начина, по който учениците ще се обучават за в бъдеще ... Знанията на общността са резултат от индивидуалните знания и информация на отделните нейни членове. Благодарение на електронните учебни среди, се дава възможност за една комуникация и творчество на много потребители и тук вече можем да говорим за учене в мрежа ...  Ние се стремим да им създаваме среда за активно действие, взаимодействие, да използват възможностите за лабораторна и изследователска работа, като поставяме обикновено ученика в центъра на учебния процес. Четивната грамотност е фундамента на едно по общо понятие "функционална грамотност", която се отчита чрез редица международни тестове."

На 24 май попитахме видинчани какви книги предпочитат и трябва ли да има задължителна литература в училищата? 

"Четем предимно в интернет. По- интересни са ми книгите за психика, за философия. Аз съм чел някакви разкази, но вече съм спрял, преди много четях ... Децата вече малко четат, много малко четат, защото имат интернет. Те винаги се взират в него и дори някога учителите не могат да отговорят на техните въпроси. Аз съм много доволно от децата, от учениците. Те са прекрасни деца и могат. Всички деца могат, но си зависи от семейството. Семейството възпитава, а училището учи."- коментираха видинчани.

Книгите винаги са били неразделна част от живота на всеки грамотен човек. Купуват ли видинчани книги днес и какви са жанровете, които предпочитат? Разговаряхме с Елица Илиева, продавач- консултант в книжарница във Видин:

"Четат и то много четат всякаква литература- и българска и чужда литература, трилъри много се четат и по- лека литература. Въпреки инфлацията, книги се купуват. Учудващо е, но и младите хора много четат и купуват книги. Ивинела Самуилова много се купува, Владимир Зарев, романи за българския бит, има много такива напоследък."- обясни Елица Илиева.

На празничния 24 май деца от ломско училище раздават на жителите на града поздравителни картички с граматични правила и думи с правописни особености. Инициативата е на учениците от Първо основно училище "Никола Първанов" и е посветена на Деня на българската просвета и култура. Тя цели да пребори с растящата неграмотност, обзела обществото ни през последните години. Над 30 децата надписаха 300 честитки с думи, които често се грешат. С тях правилата на сложния български правопис ще достигнат до хората на централния площад  в града. Ефектът е двоен, защото пишейки ги за гражданите, учениците ги запомнят завинаги, каза за радио Видин Камелия Първанова, старши учител по БЕЛ в Първо основно училище "Никола Първанов", гр. Лом.

"Идеята я обмисляме от дълго време, докато достигне до този си вид. Това е нещо, което мислим с колегите от училището поне от две години. Всъщност слоганът "Пиши правилно, написаното остава" е на Института по български език, който ни призовава всяка година по повод 24 май да правим диктовки с ученици, като целта пак е същата да се пребори неграмотността."- каза Камелия Първанова.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Проспиваме ключови моменти за българската енергетика заради политическо късогледство, коалиции, сглобки

Представители на протестиращите миньори и енергетици се срещат днес с управляващите в опит да намерят консенсус за бъдещето на въглищните централи и продължаващите пети ден блокади на основни пътни артерии да бъдат прекратени. "Проблемът е, че в България липсва стратегически дългосрочен план за развитието на енергетиката", коментира в "Посоките на..

публикувано на 03.10.23 в 14:14
Проф. Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Очаква ни много пъстра и разнообразна предизборна кампания

Изборният процес е сблъсък на идеи и послания на кандидати с различни управленски визии, но той е и технология. Защото макар посланията да са важни, не по-малко важно е и как се осъществя пряката демокрация като процес. Остава по-малко от месец до изборите, в които в 265 общини в България ще се избира нова местна власт. Интересът към кметския..

публикувано на 02.10.23 в 12:45

Опасен завой в Дъбова махала безпокои местните хора

Дъбова махала се намира в Дунавската равнина, в община Брусарци.  В близост до селото тече река Лом, река Дунав е на 9 км, на 40 км е Монтана, на 27 км е Лом, София е на 150 км. Дъбова махала се намира на важен кръстопът. Има добре развити шосейни връзки с Лом, Видин, Белоградчик, Монтана, Враца и София , железопътен транспорт и жп спирка на..

публикувано на 29.09.23 в 12:30
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Видин е лакмус за съдбата на България

Ще претърпи ли развитие през следващите години един от най-бедните региони в Европа?  Какво е бъдещето на Видин?  Отговорът на тези въпроси зависи от местните избори, от които ни разделя само месец.  Възможно ли е икономическо развитие и овладяване на обезлюдяването и безработицата?  Нагласите, очакванията и надеждите за мащабна промяна дискутираме..

публикувано на 28.09.23 в 10:00
Румян Русинов

Политологът Румян Русинов: Хората са работодатели на кмета и могат да следят за изпълнението на обещанията

През последните избори у нас наблюдаваме тенденция на драстично намаляваща избирателна активност, която според политолога Румян Русинов ще се пренесе и на местния вот. Причината за това явление е изтъняващата връзка между политическия елит и електората.   "Това е една сигнална лампа за нашите политически елити. Въпросът е дали го разбраха..

публикувано на 27.09.23 в 12:51

Кой ще управлява Видин през следващите 4 години?

Кои са основните кандидати за общински кметове в Северозапада? Какви са нагласите и очакванията от предстоящите местни избори? Очаква ли се интригуваща битка за вота на избирателите?  Битка с неизвестен край се очертава за кметското място във Видин, почти сигурен балотаж и разнороден Общински съвет. Общо 16 политически формации и един..

публикувано на 26.09.23 в 14:16

Автоинструктор: Толерантни сме на пътя в други държави, не и у нас

Какви участници в движението сме и как реагираме, когато някой сгреши? Спират ли шофьорите на пешеходна пътека, къде пресичат пешеходците - където са решили или където е указано, как се влиза и излиза от кръговите кръстовища във Видин, има ли маркировка по улиците, която улеснява движението? Това са въпросите, на които търсим отговор в "Актуално"..

публикувано на 25.09.23 в 12:27