Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарантирани ли са плащанията след 10 юни?

Снимка: Архив

Aко след 10 юни няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира. Това обявиха преди дни от Министерството на финансите. Според мнения на икономисти, ситуацията не е "розова", а продължаването на политиките още от пандемията с различни мерки, са вредни за бюджета и резултатите го показват. Към второто тримесечие външният ни дълг е 45 милиарда. Трябва да се предприемат спешни мерки, с които да се ограничат разходите. Според специалистите, плащанията и пенсиите са гарантирани без нов бюджет, но това ще има последствия. Според тях има достатъчно варианти, по които данъците да се балансират, защото увеличените разходи не водят до увеличени приходи. Изравняването на ставките е задължително, защото няма как в нормална обстановка да се дава приоритет на един сектор спрямо друг. Други експерти пък настояват, че се внасят излишни страхове и напрежение. Те припомнят, че вече сме били в подобна ситуация, в началото на годината, когато изтичаше бюджетът за 2022 г. и трябваше да влезем в 2023 г. със стария бюджет. Сега е въпрос на формално решение с колко точно да бъде продължен настоящият бюджет. В крайна сметка- гарантирани ли са плащанията след 10 юни? В "Актуално" в "Посоките на делника" разговаряхме с Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

"Притеснени трябва да бъдат всички български граждани, тъй като до 10 юни важи удължителният бюджет за тази година, който продължава бюджета от 2022 година. Това означава, че ние трябва да се справим само с приходите, които имаме, без да има възможност за допълнителни средства в отделните системи и това е изключително притеснително, тъй като натрупаната инфлация от миналата година значително надскача 15%, колкото е годишната за 2022-ра. Това означава, че на нас ни трябват минимум 15% повече средства, за да можем да покрием същите нужди както миналата година, дори и не да надграждаме."

Какви са двата възможни сценария в краткосрочен план за състоянието на бюджета на държавата? Това попитахме още Ваня Григорова:

"Песимистичният сценарий е, ако не се промени данъчната система, ние продължим да бъдем с 6.4% дефицит или още по-лошото е това, което заявиха представителите на двете водещи формации, да внесат бюджет с 3% дефицит, което означава не само увеличение на финансовите средства, но и редуциране, тъй като в противен случай няма как да се постигнат 3% дефицит. Това са двата песимистични, но напълно реални сцeнарии. Оптимистичният сценарий е да се промени данъчната система, така че тя да стане европейска, да се наложи данък върху свръхпечалбите, тъй като напомнят, че през последните 2 години печалбите на компаниите са се увеличили с 20 милиарда лева"- уточни Ваня Григорова.

Попитахме видинчани притесняват ли се от хода на политическите събития и тяхното евентуално отражение върху държавните плащания.

"След като все още няма бюджет, е много ясно, че рискът е твърде висок вече. Дано да не се наложи да затягаме отново коланите, много ми се ще да вярвам, че това няма да се случи... Аз съм пенсионер и малко се страхувам, зная ли какво ще бъде... Аз не се притеснявам... Не съм запозната и не мога нищо да Ви кажа... Аз не се притеснявам, взимам си две пенсии и се оправям... Нека си остане същият бюджет, да удължат срока и така"- коментираха видинчани.

Липсата на редовен бюджет в средата на годината се отрази и върху работата на общините. В Северозападна България ситуацията не е различна. Разговаряхме с Иво Цветков, кмет на община Бяла Слатина.

"Рискове крие единствено делeгирана от държавата дейност, която е свързана с финансирането на училищата и детските градини, на домовете за възрастни хора, което не е малко, тъй като бяха увеличени стандартите в края на миналата година, а се отпускат пари за цялата минала година, тоест работим по 1/12 от бюджета и се оказва, че няма да стигнат парите, сега до юни и след това може би ще бъде в дефицит бюджетът. Ние до сега добре се справяме със собствените приходи, имаме голям преходен остатък от миналата година и сме започнали да изпълняваме някои дейности и съответно са предвидени средства и ги имаме за разплащане"- обясни Иво Цветков.

Съществува ли пряка връзка между липсата на редовен държавен бюджет и работата на бизнеса в Северозападна България? Потърсихме за коментар Иван Сергисов, регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България за регион Монтана:

"Единственият проблем са така наречените капиталови разходи и те касаят основно инфраструктурни обекти и дейности, свързани с общините. Бизнесът ще се справи, както и до сега - трудно, защото при една неяснота на бюджета, при неяснота за възможностите по оперативните програми и по отделните пера на републиканския бюджет и всичко това стъписва дейностите от инвестиционен характер. Няма как бизнесът да не е притеснен. Притеснен е едно, но чак притиснат - не"- уточни Иван Сергисов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Вижте още
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Сглобката е учебникарският пример за функционирането на властта

По-малко от седмица остава до момента, в който премиерът Денков ще подаде оставка.  В навечерието на 6 март осъществяването на ротацията е под въпрос.  Пред разпад ли е Сглобката след предложения меморандум за управление?  Отместват ли вниманието от бавещите се реформи непрестанните спорове между партньорите, които така и не официализираха..

публикувано на 29.02.24 в 10:00

Получава ли достатъчно информация обществото ни за приемането на еврото?

Три процента ще е средногодишната инфлация в България по данни на Европейската централна банка и Европейската комисия. Това заяви преди дни министърът на финансите Асен Василев, който бе в Гент, Белгия за участие в заседанието на министрите на икономиката и финансите от ЕС. Според него всички прогнози показват, че критерия за инфлация -..

публикувано на 28.02.24 в 10:45
Александър Кашъмов

Адв. Александър Кашъмов: Очите на обществото трябва да са вперени в предстоящия избор на ВСС

Убийството на Мартин Божанов, известен като "Нотариуса", предизвика засилен обществен интерес към неговите действия и влияние. Интерес от страна на правоприлагащите органи не бе налице докато беше жив. Срещу Божанов през годините е имало редица сигнали, както за рекет и заплахи, така и че е част от мащабна схема за дискредитиране на съдии. Разследван..

публикувано на 27.02.24 в 14:07

Има ли решение на проблема с "общото потребление" на водата

В предаването миналия понеделник говорихме за цената на водата и т.нар. "общо потребление". Събеседниците поставиха и други въпроси- дали ще се подобри качеството на водата с по- високата цена, за ремонтите на мрежата, събираемостта и загубите. Днес продължаваме темата с още събеседници.  Във видинския квартал "Нов път" хора също недоволстват от..

публикувано на 26.02.24 в 16:08

Върбово - селото с най-старата църква в област Видин

Днес ще посетим село Върбово в община Чупрене, област Видин. Разположено е на 480 метра надморска височина в Предбалкана, югозападно от рида Ведерник. Намира се на 10 километра южно от град Белоградчик и на 10 километра североизточно от границата със Сърбия.  Северно от селото преминава Върбовска река, която пресича Ведерник и е десен приток на..

публикувано на 23.02.24 в 17:30
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00

Европейска класация: България е най-добрата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа

България бе отличена като най-доброто място за стартиране на бизнес сред страните от Централна и Източна Европа в класация на Euronews Business. Въпросната медия посочва в свой анализ общо пет европейски държави, в които създаването на малък и среден бизнес е най-лесно, а институциите там са отворени и гостоприемни както за местни, така..

публикувано на 21.02.24 в 10:45