Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Георги Рачев: Очаква ни хубаво и топло лято

Снимка: Светослав Цветанов

Под месечната норма са падналите дъждове през май във Видин. Валежите са едва 50 процента от годишната норма, като сумарно са 40 литра на квадратен метър. 

"Създава се впечатление, защото всички гледат едни наводнени улици, примерно, във Варна. Обаче това не е нещо неестествено. Те, улиците, са наводнени, защото просто водата няма къде да се оттече, а не че дъждът е страшно, страшно силен. Имало е значително по-големи валежи. И то не говоря за времето на баба и дядо, а говоря примерно за 2014-а, 2015-а година. На нас ни предстои един голям празник, православен празник. Това е Черешова задушница. А в климатологията съществува едно такова понятие - "черешови води". Точно по времето, когато зреят черешите, вали кратко, интензивно и част от реките, освен че реките са пълни, част от реките се разливат. И това са точно дните на черешовите води. Тази седмица и следващата седмица, когато ще излязат масово българските череши. Това си е открай време", каза климатологът проф. Георги Рачев.

Май и юни са месеците, в които вали най-много. И гръмотевичната дейност, която е свързана най-вече с мълниите, е в своя абсолютен максимум.

Май месец беше студен. За различните части на България между 1 градус и 2 градуса под нормата. Средната денонощна температура през някои дни остана под 10 градуса, максималната не превиши пък 11-12 градуса. Това са температури, характерни за късния месец март. И април, и май бяха малко по-хладни от нормалното, допълни професор Георги Рачев:

"Така се случи синоптичната обстановка, че ние бяхме непрекъснато на един приток на сравнително по-хладен въздух от север и североизток. Въпреки това, предполагам че до 10 дни това изоставане в температурно  отношение ще бъде преодоляно."

Времето през май не се дължи на промяна в климата. Трябва да минат поне 30 години и тази тенденция да се затвърди, за да може да говорим за промяна в климата.

Лятото ще бъде топло. Двата големи метеорологични модела- на американската NOAA и на европейския център за средносрочни прогнози дават нормални температури за лятото, особено за месец юни.

"Под "нормални температури" трябва да се разбира температури от порядъка на 20-24 средномесечни температури. Максималните температури ще надминат 30-35 градуса и минималните най-после ще се установят твърдо на едно ниво от порядъка на 15-16-17 градуса. Това са типични летни температури. По отношение на валежите Видин ще си изпълнява нормата, такива са прогнозите, та дори има вероятност за малко повече валежи юни месец. А за района на Видин и за равнинната част на България нормата е между 40 и 65-70 литра на квадратен метър", допълни климатологът.

Юли и август се очаква да бъдат с нормални температури, със специфичното засушаване.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Вижте още

Повече ваксинирани по имунизационния календар за 2022 година във Видинско

Увеличение на ваксинираните по Националния имунизационен календар отчита за 2022 година Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин . При новородените обхватът е 100%, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова : "През последните няколко години, докато течеше епидемията от коронавирус, в световен мащаб,..

публикувано на 02.10.23 в 16:04

Разширява се възрастовата група за ваксиниране срещу рак на маточната шийка

Разширява се възрастовата група за първична профилактика на рака на маточната шийка. Обхватът вече е от 10 до 13-годишна възраст, като по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шйика ваксината се поставя само на момичета. Това  каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова от РЗИ Видин и..

публикувано на 02.10.23 в 15:25

Кастинг търси деца и младежи за актьорска школа във Видин

Актрисата Десислава Цветкова от Видин обявява кастинг за актьори . Тя е завършила НАТФИЗ със специалност “Театър на движението-пантомима” през 2022 година. Още от ранна детска възраст обича да пресъздава любими свои приказки пред семейството и приятелите ѝ. Първите театрални изяви на Деси започват още на 13 години в една от известните..

публикувано на 02.10.23 в 15:00

Есенна работилничка за деца организират във Видин

Две млади майки, с които сме ви срещали и други път по повод тяхното хоби, решиха да направят цветна работилничка за деца в Крайдунавския парк във Видин. В нея малчуганите ще имат възможност да станат художници, оцветявайки ръчно изработени гипсови фигурки. Това любимо за малки и големи занимание ще бъде съпроводено от много снимки, защото заедно..

публикувано на 02.10.23 в 13:11

Д-р Олга Папушева: Профилактиката е най-доброто и евтино лечение

Голяма грешка е да се посещава зъболекар само при конкретен проблем, каза в "Час при зъболекаря" денталният лекар д-р Олга Папушева . По думите ѝ, необходимо е да си създадем план за лечение, като за целта профилактиката трябва да започне още в детска възраст.  "Има пациенти, които почти нямат дентални проблеми или ако имат такива, то те се..

публикувано на 02.10.23 в 12:50

Стинг и Труди Стайлър: Любов ли е, да я опишеш!

 Стинг, един от най-популярните и талантливи музиканти в света, днес навършва 71 години. В почти 45 от тях той върви през живота ръка за ръка със съпругата си, британската актриса и филмов продуцент Труди Стайлър. Щастливец!- Така се определя той. С работа, която обича. С голямо семейство. Със съпруга, която продължава да озарява..

публикувано на 02.10.23 в 09:00

"Неделник" от 1 октомври 2023 година

Поезия, музика и интересни истории. Това е новият "Неделник". Днес, 1 октомври, когато отбелязваме Деня на поезията ни гостува видинчанинът Нинко Кирилов с новата си книга с поезия. Стихосбирката се нарича – „Портокал“ . Представянето е на 9 октомври в бар Kick's. За това как мина лятото за децата в село Остров , разказва..

публикувано на 01.10.23 в 13:53