Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Опасни ли са литиевойонните батерии

Снимка: Радио ВИДИН

Литиевойонните батерии намират все по-широко приложение в ежедневието ни. Те се използват за захранване на редица електронни устройства, като мобилни телефони, лаптопи. С тях се зареждат електрически тротинетки, дори автомобили. Макар и да не сме обърнали внимание, тези батерии са навсякъде около нас. Има случаи обаче, когато тези източници на енергия при определени обстоятелства се превръщат от удобство в заплаха. Наскоро в София батерия на тротинетка причини взрив със сериозни щети в апартамент. Като цяло, литиевойонната батерия е безопасна, но трябва да се спазват определените изисквания за използване и съхранение, коментира за Радио ВИДИН доц. д-р Симеон Илиев, заместник-декан на Транспортния факултет в Русенския университет "Ангел Кънчев" и изобретател:

"Литиевойонните батерии са вид акумулаторна батерия, в която между двата електрода се придвижват литиевойони, най-просто казано... Литиевойонните батерии се използват често в потребителски електроуреди, електронни устройства, в много от тротинетките. По настоящем те са едни от най-популярните видове батерии при преносими електронни устройства. Този вид батерии имат най-високо съотношение енергия-маса и не страдат от ефекта на памет. Много бавно губят своя заряд, когато не се използват. Както всяко устройство, така и акумулаторната батерия има изисквания за използване и съхранение. Другият важен елемент е и качеството на изработка на самия продукт. И когато тези изисквания не са спазени, създават възможност за възникване на инциденти. Значи, откъде възникват инцидентите в тези батерии? При циклите на зареждане и разреждане литият се свива и се разширява до определена степен и може да възникне някаква механична повреда, която да доведе до късо съединение вътре, в самите слоеве в батерията. И от там фактически става интензивно освобождаване на потенциалната енергия на батерията и когато тази енергия се освобождава много бързо, това е свързано с взрив... При тези тротинетки, има различни производители в България, които поръчват примерно отделни части, примерно електродвигател, рамата може да бъде изработена и те също могат да продават на пазара. Все пак, ако производителят е сертифициран за извършване на такива услуги, самата фирма, това също е безопасно, предполага се, че тя ще спазва необходимите стандарти за производство на даденото изделие. Също така и зарядното устройство е важно да отговаря на необходимите изисквания на батерията. Това са нещата, от които зависи правилната експлоатация и безпроблемната работа на самите батерии. Ако се спазват тези условия, батерията е безопасна..."   

Зареждането на литиевойонната батерия е добре да се извършва в открити помещения и да не се оставя без надзор, допълва доц. д-р Симеон Илиев. Вижте още

Повече ваксинирани по имунизационния календар за 2022 година във Видинско

Увеличение на ваксинираните по Националния имунизационен календар отчита за 2022 година Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин . При новородените обхватът е 100%, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова : "През последните няколко години, докато течеше епидемията от коронавирус, в световен мащаб,..

публикувано на 02.10.23 в 16:04

Разширява се възрастовата група за ваксиниране срещу рак на маточната шийка

Разширява се възрастовата група за първична профилактика на рака на маточната шийка. Обхватът вече е от 10 до 13-годишна възраст, като по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шйика ваксината се поставя само на момичета. Това  каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова от РЗИ Видин и..

публикувано на 02.10.23 в 15:25

Кастинг търси деца и младежи за актьорска школа във Видин

Актрисата Десислава Цветкова от Видин обявява кастинг за актьори . Тя е завършила НАТФИЗ със специалност “Театър на движението-пантомима” през 2022 година. Още от ранна детска възраст обича да пресъздава любими свои приказки пред семейството и приятелите ѝ. Първите театрални изяви на Деси започват още на 13 години в една от известните..

публикувано на 02.10.23 в 15:00

Есенна работилничка за деца организират във Видин

Две млади майки, с които сме ви срещали и други път по повод тяхното хоби, решиха да направят цветна работилничка за деца в Крайдунавския парк във Видин. В нея малчуганите ще имат възможност да станат художници, оцветявайки ръчно изработени гипсови фигурки. Това любимо за малки и големи занимание ще бъде съпроводено от много снимки, защото заедно..

публикувано на 02.10.23 в 13:11

Д-р Олга Папушева: Профилактиката е най-доброто и евтино лечение

Голяма грешка е да се посещава зъболекар само при конкретен проблем, каза в "Час при зъболекаря" денталният лекар д-р Олга Папушева . По думите ѝ, необходимо е да си създадем план за лечение, като за целта профилактиката трябва да започне още в детска възраст.  "Има пациенти, които почти нямат дентални проблеми или ако имат такива, то те се..

публикувано на 02.10.23 в 12:50

Стинг и Труди Стайлър: Любов ли е, да я опишеш!

 Стинг, един от най-популярните и талантливи музиканти в света, днес навършва 71 години. В почти 45 от тях той върви през живота ръка за ръка със съпругата си, британската актриса и филмов продуцент Труди Стайлър. Щастливец!- Така се определя той. С работа, която обича. С голямо семейство. Със съпруга, която продължава да озарява..

публикувано на 02.10.23 в 09:00

"Неделник" от 1 октомври 2023 година

Поезия, музика и интересни истории. Това е новият "Неделник". Днес, 1 октомври, когато отбелязваме Деня на поезията ни гостува видинчанинът Нинко Кирилов с новата си книга с поезия. Стихосбирката се нарича – „Портокал“ . Представянето е на 9 октомври в бар Kick's. За това как мина лятото за децата в село Остров , разказва..

публикувано на 01.10.23 в 13:53