Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видинско читалище участва във форум в Китай

3
Снимка: НЧ Светъл ден-2009, гр. Видин

Едно модерно читалище трябва не само да съхранява и разпространява традициите, но и да отчита съвременните потребности. В това е убеден Борислав Ванков от видинското читалище "Светъл ден-2009". Участваха в международен форум в Гуанджоу, Китай, където представиха своя инициатива за социално предприемачество.

"Началото беше сложено преди две години, когато стартирахме проект "YES", чието значение е младежко предприемачество, заетост и социална ангажираност. Този проект сред 326 проектни предложения към Европейската комисия и одобрени 63, беше класиран на първо място, което е наша гордост. Разбрахме, че реализацията му е важна не само за нас, но и за Европейската комисия, още повече, че социалната ангажираност е важен елемент от цялата програма за младежка дейност на Европейската комисия. Заедно с нашите партньори се опитахме да го направим успешен, така, както е заложен. Първоначално проектът беше предвиден да се реализира на четири континента - Европа, Азия, Латинска Америка и Австралия. Впоследствие, поради ограниченията от ковид, отпаднаха някои от дейностите, свързани с австралийския ни партньор, но въпреки всичко другите продължиха и първоначално започнахме с набор на доброволци - млади хора, които искат да се ангажират със социално предприемачество, да придобият нови умения, след което да реализират своя идея. Тогава подбрахме чрез специална кампания 40 човека на възраст от 18 до 24 години. Те преминаха едно много хубаво обучение, което се водеше от преподаватели на Техническия университет - Куинсланд, които преподават точно социално предприемачество, след което представиха своите идеи. Освен знанията, които придобиха, получиха и сертификат, който е валиден за целия свят. Идеята, която избрахме, тази, която предложиха младежите, беше свързана и с дейността на читалището, защото все пак това, което можехме да предложим ние, беше базата, с която разполагаме. В града по това време нямаше школа за съвременни танци. Младежите решиха да направят те такава школа, като съответно преминат обучение за инструктори в тази сфера. Предложиха деца на безработни родители да могат да ползват безплатно школата, а деца, на които само един родител работи, да плащат половин такса, съответно да бъдат изработени сценични и тренировъчни костюми, които децата да ползват безплатно. Именно това беше елемент от социалната насоченост на тази тема, освен другото, което е правилното здравно развитие на децата, много широко застъпено точно в този вид школи." 

Във форума представителите от България участват заедно със свои партньори от Аржентина, Белгия, Китай и Румъния. Присъстват на лекция за социалното предприемачество, която изнасят преподаватели от Центъра за предприемачество към университета в Шанхай. Домакините организират и среща с местни предприемачи. В Гуанджоу посещават и модерен индустриален парк, където участниците в конференцията се запознават с организацията на производства на електромобили и части за тях, на чай и продукти за красота. От видинското читалище освен своята дейност, представят и специфични български продукти и възможности за съвместен бизнес.

"Ние си представихме нашата идея и мисля, че беше приета много добре, тъй като китайският представител, който показа тяхната платформа за младежки дейности, пожела тя да бъде включена при възможност и в тяхната платформа... Това беше добра оценка за нашата дейност, но освен нея, ние представихме пред този бизнес елит, хората, които бяха на тази конференция, неща, които са традиционни за България и само тук ги има. Представихме носиите, с които разполагаме, като ги представихме като форма за колекциониране от китайци, които биха искали да имат нещо такова, така че това е форма на бизнес и представяне на българската култура и идентичност. Освен това, представихме някои неща за Видин, водени отново от местен патриотизъм. Показахме някои неща, свързани с производството на вина, тъй като те не са много добре застъпени в Китай. Мисля, че предизвикахме интереса на един от сериозните бизнесмени на Гуанджоу, тъй като той дойде за допълнителни консултации, допълнителна информация, каза, че българският бранд не е познат в Китай и той би рискувал да направи нещо в тази насока. Разбира се, представихме и нашето кисело мляко, видинското производство, розовото масло, което няма как да не представи България." 

Читалището се развива във времето, разказва Борислав Ванков.

"Темата за социално предприемачество сме я застъпили сериозно, макар че народно читалище е свързано определено повече с фолклор и традиции, докато ние се стремим да го направим съвременно читалище, както навремето е било модерно да се събират хора да четат книги, тъй като са били рядкост. Сега много по-голяма рядкост е това, което ние правим. Затова си мисля, че нашето читалище съответства на времето си. То не само задържа традициите и ги разпространява навсякъде из България и света, но в същото време реализира модерни дейности, които от една страна са интересни за българите, за нашите младежи и граждани тук, от друга страна са интересни за нашите партньори в чужбина."

Галерия

Вижте още

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през септември

В поредното издание на "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"- Видин през септември. От фондацията посрещнаха  партньори от Сърбия, а хората, които ползват услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция посетиха дневния център към сдружение за лица с умствени затруднения. Отправиха се на еднодневна..

публикувано на 29.09.23 в 16:45

101 радиоапарата от цял свят ще бъдат показани във Враца

Колекция от над 100 радиоапарата представя във Враца Петър Тодоров. По професия той е пожарникар и живее в Згориград , но преди около 15 години съвсем случайно се заражда страстта му към старите радио апарати.  Историята на Петър започва след като става свидетел на пожар, в който почти изгаря частен имот, собственост на негов познат. Едни от..

публикувано на 29.09.23 в 16:33

"Програма достъп до информация" връчва годишните си награди

За 21-ви път  Фондация "Програма достъп до информация" ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така организацията отбелязва 28 септември - Международния ден на правото да знам. Вече над 26 години фондацията следва мисията си да спомага за упражняването на правото на информация. От своето създаване през 1996..

публикувано на 28.09.23 в 13:02

За книжен фестивал се готвят в Челопек

Първото издание на Фестивал на книгата, добрините и традициите  ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в известното като първото българско село на книгата -  Челопек . Организатори на проявата са Сдружение „Книгини“ и Народно читалище „Огнище - 1930“, с. Челопек, в партньорство с Кметство Челопек, с подкрепата на Община Враца и Общински..

публикувано на 28.09.23 в 12:19

В "Музикална зона" на 28 септември 2023 слушаме Four80East

Те се двама експериментатори от канадския град Торонто, студийни музиканти, изявяващи се напоследък все по-често на живо и по клубните сцени с най-добрите съвременни джаз изпълнители. Класифицирането на музиката не им е присъщо, но в тяхното творчество могат да намерят място понятия като ню джаз, електро джаз, фънк, ейсид джаз. Страхотно..

публикувано на 28.09.23 в 09:00

Краевед с призив: Да създадем карта на времето на Северозапада

Датата 27 септември 1837 година е приета за начало на организираната краеведска дейност в България и се отбелязва като Ден на краеведа. Свързва се с писмото на Юрий Венелин до Васил Априлов, написано на този ден преди 186 години, в което той предлага да се организира събирането на краеведски материали - песни, стари ръкописи и др. В наши дни..

публикувано на 27.09.23 в 15:10

Танцов клуб в Монтана обновява костюмите си със средства по национална програма

Клубът по модерни танци "Дъга" към Центъра за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс (ОДК) "Ние, врабчетата" в Монтана спечели финансиране по Националната програма на Министерството на образованието и науката "Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците",  с максимален резултат от 100 точки. Проектът на..

публикувано на 26.09.23 в 15:10