Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедственото положение в общините, засегнати от водната стихия в Монтанско, остава

В Берковица обявиха дарителска сметка за преодоляване на щетите

Снимка: Община Берковица

Отава в сила частичното бедствено положение в трите общини в Монтанско, които пострадаха от проливния дъжд в понеделник, въпреки че в Георги Дамяново и Монтана вече се нормализира. 80 военни помагат на засегнатите в Берковица, каза областният управител Валери Димитров.

 "Очаквам да дойдат и още военни от Белене с тежка техника, която вече да започне да разчиства и улиците от наносите, от разрушения асфалт и така нататък." 

Днес в Берковица очакват и доброволци. Само през вчерашния ден комисията по социални дейности е посетила над 80 къщи, каза кметът Димитранка Каменова. Обявена е банкова сметка за преодоляване на щетите от наводнението. От Министерството на труда и социалната политика обявиха, че е създадена организация до края на юни да бъде отпусната финансова подкрепа за пострадалите.

"Имаме уверението, че всички преписки, които ще предадем за пострадали наши съграждани, ще бъдат разгледани. Ще бъде определена сума в рамките на 1512 лева. На всяко едно пострадало семейство ще бъде одобрена тази помощ. Разговаряхме и с Български червен кръст да направим една кампания, със средствата от която да закупим бяла и черна техника на нашите съграждани, през чиито домове е преминала водата", каза Димитранка Каменова.

 Според кмета бедствието в Берковица е било непредотвратимо. 

"Надяваме се Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС да откликне на нашите нужди. От днес ще тръгне нашата комисия, която ще описва щетите по домовете и ще започне да прави сметки на средствата за възстановяване напълно на тези две улици в град Берковица."

Пред Петя Генова пострадалите коментираха:

"Нищо не предполагаше това, което се случи. Стана за минути, за половин час. Не знам откъде дойде тази приливна вълна и понесе камъни. Душата на хората е опустошена. Хората са загубили и съвсем малката надежда в тази държава, че някой за нещо може да им помогне. Природата си отмъщава за всичко, което хората с години са занемарили." 

Областният управител на Монтана Валери Димитров обяви, че в трите засегнати общини е създадена строга организация с участието на всички институции, които имат отношение. 

"Всичко вървеше по план и положението в община Монтана, община Георги Дамяново почти се нормализира, но за община Берковица ще трябва още доста време."

Под 24-часово наблюдение е язовир "Огоста".
"Денонощно се следи нивото на язовир Огоста, както и поречието на река Огоста и нейните притоци, трите реки, които се вливат н нея. Това са Ботуня, Шугла и Лева. Вчера бяхме до късния следобед с областния управител на Враца, за да си обменим информация за състоянието по поречието на река Огоста, така че засега няма проблеми. Всичко е по план. Нивото на язовира не се повишава, напротив слиза надолу. Изпуска се контролирано и не създава опасност както за населението, така и за посевите и площите."

Областният управител на Монтана каза, че в късния следобед вчера е получил постановлението на Окръжна прокуратура- Монтана за извършване на проверка по повод наводненията в град Берковица. 

"Детайлно не съм се запознал, тъй като имах доста задачи, но сега ще се запозная и ще създам междуведомствена комисия с моя заповед между структурите, които са упоменати вътре и ще бъде извършена проверка. Все пак, съгласете се, при близо 90 литра на квадратен метър за час, час и половина, това е много вода."

Допълни, че комисията ще разгледа всички факти и ако се окаже, че има констатирани нарушения, прокуратурата ще посочи какви действия да се предприемат.

Банкова сметка на Община Берковица за дарения на парични средства за преодоляване на щети от бедствия:

Титуляр: Община Берковица
IBAN: BG35 UBBS 8002 8413 8709 05
BIC code: UBBSBGSF
Банка: ОББ АД – клон Берковица, пл. “Йордан Радичков“ № 1

Код за вид плащане: 44 51 00 /Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от страната/;
или
Код за вид плащане: 44 52 00 /Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от чужбина/;

Необходимо е в платежното нареждане дарителите да посочат основание „Наводнение“ или друга специална цел, за която правят дарението.

Във връзка с изискванията на законодателството за прозрачното и целесъобразно изразходване на дарените средства, дарителите следва да се свържат на e-mail: ob@berkovitsa.com или на тел: 0953/89151, 0953/89152 (от понеделник до петък / 8:30 ч. – 17:00 ч. ) и да предоставят контактна информация за сключване на договор за дарение.

Дарителска кампания обяви и Фондация "Гората.бг".



Според бившия служебен министър на екологията Асен Личев създаването на екополиция би помогнало на общинските управи:

"Преди две години още бях дал предложение да се създаде екополиция, която да е от помощ на кметовете да контролират незаконното изхвърляне на отпадъци. Оставаше само да се подпише някакво споразумение между МВР и МОСВ, което не е финализирано". 

По публикацията работи: Анжела Каменова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35