Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са най-честите нарушения на трудовите права у нас?

Снимка: БГНЕС

В Годишния доклад на КНСБ за нарушените трудови права в България има информация за близо 20 000 сигнала, подадени към структурите на синдиката в цялата страна. Сред най-честите нарушeния са възлагането на работа, която не е свързана със задълженията ни по длъжностна характеристика, работодателите не организират безплатни медицински прегледи, не се получават допълнителни възнаграждения за работата на отсъстващ колега, която извършваме. Според доклада работодателите се намесват често в дейността на синдикалната организация, не дават възможност за ползване на целия платен годишен отпуск. Съществуват и нарушения за това, че един служител е назначен на една длъжност, а работи друго, възлага се работа по време на отпуск/болничен. И едно от най-често срещаните е работата повече от 40 часа на седмица при петдневна работна седмица и неизвършено заплащане за положен извънреден труд. 

Какви са най-честите нарушения на трудовите права у нас? От КНСБ предложиха да бъде въведено "правото на изключване". Това означа, че след приключване на работното време работодателят не трябва да дава задачи и да се обажда на своите подчинени. Същото важи и от колега към колега, както и от клиенти към работещи. Работникът не трябва да носи отговорност да отговаря на обажданията на своя работодател. Тъй като това не може да се прилага във всяка сфера, КНСБ настоява да има вариант това право да се договаря и чрез колективния трудов договор и форматите, в които то да бъде регулирано. Предложението идва по повод  сигнал, подаден от близо 200 души, които посочват, че работят от разстояние и получават задачи по имейл и по телефон след изтичане на работното им време. Това обяви вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, който представи основните данни, изводи и препоръки от Осмия годишен доклад за нарушенията на трудовите права в България.

"Докладът за поредна година показва нарушения в две насоки - това са нарушения, свързани с работното време и нарушенията, свързани със здравословните и безопасни условия на труд. Все по-чести стават злоупотребите с работещите, които продължават да полагат извънреден труд без той да е законово регулиран и съответно законово изплащан. Все по-често се налага работещите да остават извън времето, което е формирано за труд, работят по време на отпуските, по време на почивните дни, дори работят и по време на болничен. Това е и заради намаляващия персонал във всяка една сфера, работата се увеличава и съответно някой трябва да я свърши. Всичко това, обаче, е за сметка на здравето и свободното време на работещите." 

Започнаха ли българите да търсят правата си по-често през последните години - това попитахме още Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ:

"Категорично "да", станаха по-търсещи правата си и това се дължи и на информационните кампании, които синдикатите правят ежемесечно във връзка с различен вид нарушения. На хората мисля, че вече не им е толкова забавно от ситуацията в страната ни, при положение, че има разпоредби, но тези разпоредби така и не се спазват. Всички работещи трябва да знаят, че вече има достатъчно информационни източници, съответно и структурите на синдикатите в цялата страна, откъдето могат да получат информация какви са правата им и съответно какво следва да направят, когато считат, че техните права са нарушени." 

Годишният доклад на КНСБ за нарушените трудови права в България показва, че не липсват сигнали, свързани с тормоз на работното място и дори заплахи на работодатели. Нормално ли е това?

"Много спешно трябва да бъде ратифицирана Европейската конвенция за насилие и тормоз на работното място, тоест предотвратяване на тези случаи, защото в Кодекса на труда все още няма дефиниция на понятията "тормоз" и "насилие", когато някой осъществява това спрямо работник или служител. Затова законът много ясно трябва да каже какви са отговорностите и какви са санкциите при положение, че има такива случаи", допълни Тодор Капитанов.

Според доклада за нарушенията на трудовите права, експлоатация има и при нарушенията, свързани с работното време и почивките. Хората масово не успяват да използват своите почивки. Остават на работа след работно време, нямат възможност и за технологични почивки. Това води до пренатоварване и стрес на работното място. 

Какво казват видинчани по темата проверихме в анкета.

"Работила съм в тази сфера, кое е било наред, кое - не, а сега при фирмите - осигуряват на минимална работна заплата, а под масата дават, та отиват при социалните и взимат помощи. Не можем да се оплачем, защото те са навързани всичките... Може с работното време, а може би и с отпуските. Във Видин всички са доволни и затова така и ще продължаваме... Чула съм, че има някои частници, които не плащат пълни осигуровки, а плащат само частични осигуровки на работниците. Допълнителният нощен труд не знам как се плаща, но е много малко", коментираха видинчани.

Според данни от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" броят на извършените проверки е 42 396. Констатираните нарушения от инспекцията са 191 200. Това означава, че на една проверка инспекторите установяват средно 4,5 броя нарушения. През 2021 г. статистиката сочеше 4 броя нарушения на проверка. Това означава, че за 2022 г. има увеличение. В КНСБ пък са постъпили през различни канали общо 19 625 сигнала за нарушения. Както инспекцията по труда, така и КНСБ, констатират, че най-много нарушения има в сферата на основните и безопасни условия на труд - 3862 броя. На следващо място са нарушенията по повод заплащането на труда (2940), а на трето - работното време и почивките (2455). Имат ли доверие видинчани и какви са най-честите нарушения, за които търсят съдействие от Дирекция "Инспекция по труда - Видин"? Разговаряхме с директора на териториалната структура Надежда Симеонова.

"Сигналите, които постъпват в Инспекцията по труда засягат предимно трудовите правоотношения. Тези сигнали най-често са свързани със заплащането на труда, с възникването или прекратяване на трудовите правоотношения. Примери за такива постъпили сигнали са случаи, при които работниците се оплакват, че не им е платено договореното, след като са работили без трудов договор и са били освободени. В тези случаи контролните органи на Инспекцията по труда са възпрепятствани да се възползват от правомощията си да обявят съществуването на трудовото правоотношение, тъй като не могат да установят дали лицето полага труд. Те не могат да принудят работодателя да изплати дължимите суми, тъй като няма писмени доказателства, че той наистина ги дължи"- поясни Надежда Симеонова.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05