Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Механичният прираст може ли да спре стопяването на населението

Снимка: Радио ВИДИН

В резултат от пандемията през 2020 година много хора напуснаха големите градове, върнаха се и работещи в чужбина. Сега, две години по- късно динамиката на вътрешната миграция към големите градове се обърна. Вече втора поредна година движението на населението в страната се връща към предишната закономерност. 

Според видинчани Видин продължава да обезлюдява:

"Градът обезлюдява, ама по- добре, че обезлюдява. Защото тръгват тези, където не могат да намерят препитание. Работа има навсякъде... Нашите отиват по чужбина, за да печелят... Няма работа във Видин и никой не се връща... Имаше по време на пандемията хора, но пак тръгнаха по чужбина", заявиха видинчани.

Механичният прираст е висок, но не може да спре стопяването на населението. Изводът прави Зорница Славова от Института за пазарна икономика. През 2022 година най- много нови жители е привлякла столицата - над 10 хиляди, следвана от общините Пловдив с 3 917 души и Варна с 2 430 души. 

"Сега вече след като преминаха и ограниченията, виждаме отново, че си  влиза в руслото движението на населението и отново големите градове привличат повече население чисто механично", каза Зорница Славова. 

Положителен е прирастът в 136 от общини, миналата година беше едва в 92. Общото нарастване на жителите в тях надхвърля 32 хиляди души. Общините с отрицателен механичен прираст пък губят близо 5 хиляди души. Причините хората да се местят в по- големите градове са търсене на работа и социален живот, посочи Зорница Славова.

В община Криводол хората, които са били по време на пандемията по родните си места, са заминали пак, заяви кметът Христо Доков:

"Според мен трябва да мине поколение, за да може да обърне тази тенденция. Няма да стане за 5 години. Защото ето, аз имам познати, които отидоха 1998-1997 година в Испания, Гърция. Децата им там се родиха, там изучиха. Кога ще се върнат тези деца в нашите населени места? Аз не мисля, че въобще ще се върнат тук. Което е много жалко. Инвеститори ние ще ги търсим, но кой ще работи?"

Стандартът на живот на хората от Белоградчик е най- висок от другите общини във Видинска област и това спря миграционните процеси, смята кметът Борис Николов:

"Това е един от най- големите проблеми на Северозападна България, включително и на община Белоградчик, с миграцията на населението. И основно това са работоспособно, жизнено население, което мигрира в големите градове и страните в Европа. Тоци процес почти спря в община Белоградчик. Защото стандартът вече по различни оценки, по Плана за развитие се направи един голям анализ и се оценява, че стандартът на живот на населението в Белоградчик е най- висок сравнено с 11-е общини във Видинска област. Това спря тези миграционни процеси. Имаме частично закупуване на имоти в по- атрактивните, по- хубавите населени места, където не се заселват трайно, а ползват ги за ваканции... Основната причина е, че в Белоградчик почти няма семейство, където двамата да не са на работа. С изключение на малцинствените групи. Но, те пък за сметка на това пътуват често за по три- четири месеца в западните европейски страни, осигуряват си един добър доход и се връщат да си харчат парите в Белоградчик."

В Белоградчик заетите основно са в туризма, в държавните и общински структури, над 130 човека работят в деветте социални заведения. 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05