Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флора Стратиева: Правителството да приключи с обвинителната риторика и да се фокусира върху изпълнение на обещанията

Флора Стратиева

Правителството отчете първите два месеца от своето управление. Завърши и първата сесия на 49-ото Народно събрание. Какво свършиха депутатите и министрите, затихва ли политическата криза, отговарят ли на очакванията на избирателите действията на политиците? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".

"Работата на новия парламент е по-скоро хаотична, но в крайна сметка, колкото и да е хаотична, е по-съществена от това, което не бе свършено в месеците, в които нямаше парламент и редовно правителство. Няма как за толкова кратък период от време да очакваме, че депутатите наистина могат да прокарат някакви животопроменящи законодателства. Има много какво да се желае, разбира се, но за тези първи месеци и да даваме оценка, и да не даваме те са пробни. До някаква степен е нормално правителството да критикува предходното служебно правителство. От години слушаме или Бойко Борисов как обвинява Тройната коалиция, или как БСП обвинява Бойко Борисов, след това Кирил Петков как обвинява предните правителства на ГЕРБ... Аз не се изненадвам. Нормално е да има поставяне на отговорността върху предишните правителства. Това е напълно естествено, защото, отивайки там, заварваш положение, в което много неща са вече подписани, трябва да бъдат доизпълнени. Надявам се това правителство да осъзнава, че няма времевия хоризонт и сигурността, че ще е на власт достатъчно дълго, за да продължава с тази риторика. Това работи само до време - след няколко месеца хората ще забравят дори, че е имало служебно правителство, а ние дори не знаем дали редовното правителство ще се задържи една година. Ако изобщо някой от тях слуша съвети, бих ги посъветвала да приключат по-бързо с цялата тази риторика и да се фокусират в малкото време, което са си определили като рамка, да изпълнят нещата, заради които претендират, че са направили коалицията", коментира Флора Стратиева - автор и водещ на политическия видео подкаст на БНР "Тестът на Флора". Според нея хората вече свикват със странната "сглобка" на правителството:

"Обществеността прие, че това е нещо, което беше неизбежно да се случи в някакъв момент. Това успокои и политическите партии, по-малко се усеща това напрежение при техните избиратели. Те вече имат по-малка нужда да бъдат остри с политическата си риторика. В крайна сметка, като всяко друго правителство, в някакъв момент отново ще има коалиционни пропуквания, няма как да ги няма, но на този етап изглежда обещаващо, че може да изкара не само 9-месечния, но и целия ротационен цикъл."

Флора Стратиева коментира и протестите, които породи насилието върху 18-годишната Дебора в Стара Загора.

"Аз не бях виждала досега такава реакция. Впечатлена съм и от обществената реакция, и от институционалната реакция, въпреки че сега много хора твърдят, че едва ли не политиците по този начин си правят PR, "защо сега се сещат да прокарват такова законодателство". По-добре сега отколкото никога. Да, пак е закъсняло, с години най-вероятно, но това няма особено значение. За мен аргументът "защо сега" спира естественото развитие на прогреса. Какво значение има в крайна сметка кога обществото се сеща да реагира, ако все пак го направи в някакъв момент и това предотврати следващи подобни случаи. Това не оправдава липсата от години на работа от политиците в тази насока, липсата на реакция от всеки един от нас, това е цялостен обществен проблем, но се радвам, че има тази реакция и смятам, че когато обществото узрее за нея, тя е много по-силна, по-хомогенна и трудно може да бъде иззета, така че по-добре е, че се случиха така нещата отколкото да бъде налагано предварително с някакви промени в законодателството, защото сега обществото има желание, то налага натиск, т.е. промяната идва отдолу, което е най-здравословният начин за цялостна обществена промяна."

Отношението ни към войната в Украйна също трябваше да ни сплоти, смята Стратиева.

"Дори и тези, които не харесват действащите лица, трябваше да осъзнаят, че в случая имаме нападната страна и страна агресор. За мен това са очевидни факти. Но още съвсем в началото се започна с различни оправдателни режими, стигна се до буквално пожелаване на смърт и към украинците, и към руснаците. Тези неща не ми харесват. Смятам, че България е избрала своята позиция заедно с цивилизования свят. Но се надявам, че пропастта между двете гледни точки няма да стане твърде голяма, хората да не се понасят и да искат да се избиват помежду си. В крайна сметка в нашето общество има немалко русофили, има немалко хора, които са на онази гледна точка. Не може тотално да се разделим и да се затворим в своите балони. Шансът да познаваш някой, който не е на твоето мнение, е доста голям. Да загубиш заради това приятели, да спреш да си говориш с роднини изобщо не ми харесва. Смятам, че това, което трябва да правим в това отношение, е да говорим, да убеждаваме с аргументи, а не със забрани и с квалификации."

Видео подкастът "Тестът на Флора" успешно приключи първия си сезон. Той предоставя възможност на политици, журналисти и обществени личности да отговарят на въпросник, който да покаже къде се намират по две оси спрямо политическите си възгледи: хоризонтала ляво/дясно и вертикала авторитарно/либерално.

"Винаги ми е било интересно българските обществени личности какви са по идеологически убеждения, защото разговорът за техните идеи и идеологии доста често остава на заден план. Така се роди първоначално идеята. След като го предложих на Иво Тодоров от БНР, който отговоря за дигиталните програми, той също доста хареса цялата концепция, реализирахме го и първия сезон успешно. Има още доста хора, които все още не са минали, но вече имаме представа по някои въпроси, които са не толкова злободневни, какви са основните възгледи на доста от политиците ни."

Какво показва тестът за водещата Флора Стратиева?

"Правила съм го миналата година и по-миналата. Компасът се изменяше. В началото беше доста по-вдясно, в либертарианската част. По-късно, когато заживях сама и се наложи сама да си плащам сметките, вече отиде малко по-наляво. Когато живееш при родителите си, е по-лесно да си капиталист - това е една моя шега. Но все пак компасът си остава в неавторитарните зони."

Според политическия компас, голяма част от събеседниците на Флора се оказват ориентирани в левия спектър.

"Това е изненадващо, защото много от тях се брандират като десни, може би, тъй като в България думата ляв все още носи негативни конотации заради режима преди 1989 година. Заради това дори десните, макар и да изповядват малко по-прогресивни идеологии, биха се брандирали като по-скоро десни, отколкото като леви. Наименованието, което си поставяш, не променя съществото на идеите ти, но в България липсва реално някой, който да защитава чисто икономически левите интереси на хората. Имаме само една партия, която все още претендира, че го прави, но тя пък върви с други свои особености. Може би фактът, че е наследник на бившата комунистическа партия и електоратът ѝ е малко по-възрастен, тази лява партия не може напълно да вземе типичните за по-западния модел леви характеристики, тя е доста по-консервативна. Може би има място за някоя по-прогресивна лява партия. "Продължаваме промяната" до някаква степен, бидейки центристка формация, запълва и лявата ниша."

Трудно е в България да се определи по класически начин в коя зона на политическото пространство се позиционират партиите и политиците, коментира още Флора Стратиева.

"В годините от 2020-а до 2022-ра основата риторика на партиите беше "няма ляво, няма дясно - всички трябва да се обединим, за да спрем корупцията, за да свалим ГЕРБ и ДПС от власт..." и под една или друга форма се опитваха да привличат възможно най-разнороден кръг от избиратели. Това поставя разговора за идеи, за идеологии, за ляво, за дясно, за икономика и за всички тези неща, за които тези по принцип доста хетерогенни партии биха имали различия в името на това да се обединят срещу един общ враг. В момента също наблюдаваме нещо подобно с геополитическата позиция на страната, която е поставена на преден план с цел да се загърбят различията между управляващите в некоалиция две партии."

Съвременната българска политическа система чисто исторически не е имала възможността да се изгради като бинарна, както е в западните демокрации.

"В САЩ и Великобритания например има две основни партии, от които обществото избира. А при нас постоянно посрещаме на политическия хоризонт нови формации, които изгряват, имат някакъв 4, 5-годишен жизнен цикъл, след което залязват, после посрещаме други такива партии... Тук идеологическите неща не са толкова на преден план може би поради факта, че имаме доста проблеми, които не могат да бъдат охарактеризирани само с ляво или с дясно. В САЩ например политическият разговор се върти около прогресивно и консервативно. У нас говорим за това как магистралите ни са построени зле, как има чудовищни скандали с корупция... Това може да се извърши и от десните, и от левите и тези теми, които при нас са на преден план, изземват възможността да се води разговор за идеи и за идеологическата рамка, в която страната да се развива. Това не е задължително нещо лошо, тъй като в западните общества наблюдаваме много голямо разделение по отношение на идеологическа линия. Сега с теми като войната в Украйна това вече идва и в България, ще се случи рано или късно."

Новият сезон на "Тестът на Флора" ще стартира през септември.

"Много бих искала отново да разговарям и с Бойко Борисов, и с Корнелия Нинова. Правила съм с тях видеа в YouTube преди две години, променила съм се доста, те най-вероятно не толкова. Бих искала новите епизоди да са много по-концентрирани и върху различните злободневни неща, които по някакъв начин се обвързват с въпросите на теста. А кой знае, може и нов тест да видим, така че очаквайте ни от септември месец..."

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21