Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите шофьорски изпити - без субективен фактор

Снимка: БГНЕС

От 4 септември при провеждането на практическия изпит на кандидатите за шофьорска книжка маршрутът ще се определя електронно и на случаен принцип, непосредствено преди неговото начало. Приложението е разработено от Автомобилна администрация, а основната идея е да се избегне субективният фактор.

Ще повиши ли това качеството на обучение на бъдещите шофьори обаче?

"Всичко зависи от това кой е зад волана, колко е сериозен, а и как преподавателят обучава... Идеята е добра, така хората ще имат възможност да се упражняват повече, съответно се очаква и положеният изпит да е по-добре взет, мисля че се намалява рискът от пътни произшествия, подобрява се и качеството на обучение... На улицата е по-различно, отколкото на компютър... Най-вероятно такава стъпка трябва да има, по улиците виждаме много млади хора да умират точно заради катастрофи. Проблемът е че нямат практически опит...", коментираха видинчани.

Още през юли започнаха промените в изпитите за шофьорските книжки. При теоретичния изпит, освен решаването на листовки, се добавиха и интерактивни видеоклипове с опасни ситуации на пътя. Кандидатите вече трябва да отговарят на въпроси, свързани с предимство, нарушения и други казуси, които се виждат във видеоклиповете. 

Осъвременяването на изпитването е стъпка в правилната посока, посочи Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите (АКАБ) в България.

"От 3 юли, след като кандидатите си решат теста положително, ще им се пуснат интерактивни видеоклипове. Това е клип, в който кандидатът за водач все едно е заел мястото на водача и на пътя му се явява ситуация, при която той трябва да вземе правилно решение: или да намали, или да спре, или да продължи и т.н... Това, което решава на теста, трябва при една динамична среда да може да го прилага. Идеята на това нововъведение е да ограничим до минимум зубренето на листовки. Държавата е много мудна по отношение на тези корекции, които ние отдавна искаме да се направят, наистина в тестовете да останат само съществените неща, само истинските, които намират приложение на пътя. Философията на изпита по теория трябва да се промени. Това не е изпит по Закона за движение по пътищата. Законът е за юристите, за съдиите, за нас, експертите, законът е за всички тези хора. За бъдещите водачи - те трябва да знаят правилата за безопасно движение по пътищата. Тук съществена е разликата между тези две понятия. В момента тестовете са направени върху този Закон, включени са неща, които бъдещите водачи ги зубрят, а един месец след като вземат изпита - вече не ги знаят. Отдавна казвам, че или трябва да се намалят тези 45 въпроса, много са 45, или нека да останат, но да бъдат съществени."

Пълната електронизация няма да се въведе, защото ще сложи край на сивите практики, посочи още Георгиев.

"Защото ще спре уреждането на изпитите. Някой има интерес изпитите да се уреждат, някой има интерес пътят на коприната да продължава да съществува, без да се интересуват от стотиците хиляди черни забрадки, от почернените майки... Това никой не го интересува. Важното е да върви алъш-веришът. Толкова е просто: те плачат, че нямат административен капацитет, че нямат ресурс - електронизирайте тогава контрола, освен че ще имате ресурс, ще можете и да съкратите излишни чиновници. Много е просто, само че тогава контролът става обективен, а така няма как да се върви към подкупи, към рушвети и т.н. Това е проблемът да не се електронизира обучението. Навсякъде навлезе електронизацията, абсолютно навсякъде. Мисля, че единствено ние и само ние останахме. Дори селското стопанство ни изпревари, дори билкарите имат електронни системи. Единствено в обучението продължаваме с учебния картон от 1972 година."


От  Института за пътна безопасност препоръчват изпитът да се предава онлайн, в реално време, на страницата на Автомобилна администрация, за да е сигурна прозрачността.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50