Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фестивалът "Здравей, Здраве" за шести път във Видин

Снимка: "Здравей, здраве"

"Човекът е роден, за да стане разгадател на себе си". Под това мото ще премине шестото издание на фестивала "Здравей, Здраве" във Видин. За да помогнат на участниците да разгадаят себе си, домакините са подготвили тематична програма. Лектори ще бъдат изключително интересни личности, обясни организаторът Лидия Каменова:

"Нашите занимания ще открие проф. Александър Илиев - интелектуалец от високо ниво, професор в НАТФИЗ, както и в Пловдивската академия. Голям почитател, любител и разгадател на тибетската медицина. Той ще има практика Лечебен двигателен комплекс „Джамцо Кунйе“ и лекция на тема „Тибетската традиционна медицина и възможността за природно здраве“. След това една също огромна личност, една толкова светла душа, аз се затруднявам дори да определя неговата светлина, която излъчва - учителят от Казанлък Теодосий Теодосиев. Познават го всички, той има десетки награди. Неговата тема е „Емоционална интелигентност и душевно здраве“, защото той използва този подход и в самия преподавателски метод, той говори и за религия, и за характер - за всичко, което обединява, което може да създаде един човек и да му помогне да постигне това, което той би искал да постигне. Христо Нанев - един също изключително интересен човек, занимаващ се с регресии. Той ще говори за това как е загинала цивилизацията на Атлантида. Можем от това да направим своите изводи ние накъде вървим. Другият гост е Росица Якобс - един юрист на световно ниво. Наричана е "медицинското чудо", защото след тежка катастрофа и 7-8 кръвоизлива в мозъка, счупени вратни прешлени, след като ѝ е дадена прогноза от 4-5 часа живот и днес е жива и здрава. Да е жива и здрава още дълги години. Ще участва с лекция "Отвъд възможното". След това ще дойдат едни интересни млади жени - Катерина Вълчева и Мариана Капустянова. Те ще ни покажат как можем да танцуваме и да управляваме чрез тялото си и нашите емоции. От Турну Северин ще дойде д-р Кристиян Ръкитан. Един румънски доктор, който 30-ина години живее в Ню Йорк. Твърдят, че това е един от световноизвестните остеопати. Той лекува като възстановява пътищата на жизнените енергии в нашето тяло и в нашите духовни тела, защото знаем, че тези жизнени потоци, които ние не виждаме, когато ги блокираме по някаква причина, тогава те на материално ниво се изразяват в болести на нашето тяло и започват нашите проблеми. Неговата тема е "Какво още не знаем за биомеханичните и биохимичните елементи и функционалността на човешкото тяло"."

В програмата на фестивала са включени ателиета и демонстрации на ароматерапия, биоенерегиен масаж, 3D компютърен анализ на ходила и стойка, както и творчески работилници. Ще бъде подреден и базар.

Фестивалът "Здравей, Здраве" ще се проведе на 16 септември, от 9:00 часа, в художествената галерия във Видин.

Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00