Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ще има ли нова методика за изчисляване на такса "битови отпадъци" и кога

Снимка: Радио ВИДИН

Националният статистически институт (НСИ) ще предоставя статистическа информация на Общините, а те ще я използват при разработването на нова методика за изчисляване на такса "битови отпадъци". На база на споразумението Общините ще получават официални данни за всички жилищни сгради, жилищата в тях, броят на домакинствата и членовете на домакинствата, ползватели на услуги, като няма да бъдат предоставяни имена или други индивидуални данни за лицата.

"Доста отдавна се говори, че оттук нататък принципът ще бъде "замърсителят плаща", т.е. колкото повече боклук сме направили толкова по-голяма да бъде таксата. И така е по-справедливо. Доста отдавна знаем, че на Общините е нужна тази информация. От около година уточняваме самите параметри, които ще са им необходими. Така че вече се стигна до подписване на споразумение между Националния статистически институт и Сдружението на Общините в Република България", каза Цветан Цветков - началник на отдел "Статистически изследвания - Видин".

Между териториалните статистически бюра ще бъде подписано допълнително споразумение за предоставяне на тези данни с всяка една Община.

Хората са наясно, че плащането на данъка сега не е справедливо:

"Ние сме двама. Много ясно, че кой е един по-малко изхвърля... Как ще ни измерят кой колко отпадъци изхвърля? Нека намерят вариант, защото има хора, които изобщо не са тук и пак си плащат такса смет... Има имоти, на които не се живее... Аз съм самичък, в една къща 10 души или в един апартамент, аз плащам колкото тях. Никъде в света няма такова чудо..."

Сегашната система определя такса смет на база данъчна оценка на имотите, която не е актуализирана от години. Промяната изисква огромни инвестиции, каза кметът на Община Белоградчик Борис Николов:

"Примерно, един апартамент в Белоградчик 120 квадрата данъчната оценка е в пъти по-ниска от същия апартамент в един, да речем, черноморски град... Не еднакво количество се изхвърля от едно жилище. Има жилища, които не са обитаеми, а те са длъжни да плащат такса... Не е справедливо, в никакъв случай. В една къща могат да живеят 10 души и да изхвърлят огромно количество отпадъци, а плащат според данъчната оценка на същата къща. В другата къща живее един възрастен човек, той освобождава значително по-малко количество, а таксата е една и съща... За да не е така, това значи, че трябват милиони инвестиции - кантари, устройства, нови автомобили, за да може на всяко едно домакинство да се мери на килограм битовият отпадък и така да плаща такса. Но, този механизъм е безкрайно сложен и безкрайно скъп. Затова аз не вярвам, че скоро това ще бъде въведено в нашата държава."

Сегашното определяне на таксата рефлектира върху гражданите - коментира кметът на Община Макреш Митко Антов и даде пример как се изчислява таксата в Нидерландия:

"В град Маастрихт, примерно, има разделно събиране на отпадъците, подобно на нашите три... Това всичко е в едни подземия на блоковете. На повърхността не можеш да видиш такъв контейнер. Там се влиза с карта, поставяш си разделно. На края на града има две или три такива депа, които имат рампа. Тези същите контейнери са за по-обемисти отпадъци, като каросерия на камион, примерно, качваш се на естакадата и в съответния контейнер си изхвърляш това. Битови отпадъци, има такива кошчета по парковете за битови отпадъци за чашки, за кутии от цигари, за нещо такова. Другите битови отпадъци си купуваш един специален найлонов чувал, на него е указано какво може да се слага вътре. Това, което събираш разделно е забранено да се слага в чувала."

Хранителните отпадъци се смилат в мелнички, изхвърлят се в канализацията и се компостират в пречиствателна станция. Със закупуването на чувала за отпадъци гражданите си плащат таксата за отпадъка, който ще генерират. За спазването на правилата следи инспекторат. Отделно се плаща такса за поддържане на обществените места, обясни Митко Антов.

В Англия всеки има контейнер пред дома си, който има устройство с чипове като кантар. При извозването се отчита на съответния адрес колко килограма отпадъци са вдигнати.

"Инвестициите са много големи. И другото е, че ако е въведено навсякъде разделно събиране на отпадъците, тези неща, които се извозват, спадат на 50 процента, да не кажа и по-малко, ако се реши по друг начин въпросът за хранителните отпадъци. Ние все още генерираме едно огромно количество смет като нямаме разделно събиране дори се слагат такива неща, които дори са опасни... Примерно в нашето населено място организираното сметосъбиране го прилагаме от 2011 година и все още ни влече към някое дере, някъде там да си изхвърлим отпадъци, които е разрешено да ги изхвърли и в кофата за боклук, в контейнера. Трудно се контролира, защото отново е свързано да плащаш на някой като инспекторат да контролира. И в общи линии проблемите са доста. И трябва и самото общество да израсне така малко в мисленето си", допълни кметът на Макреш. 

НСИ ще предоставя информация на Общините от преброяването на населението, за да могат да разработят нова методика за изчисляване на размера на такса "битови отпадъци", която да влезе в сила от 2025 година.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Как могат да бъдат насърчени гражданите да участват в енергийни инициативи

В България имаме дефиниция на енергийна бедност, приета със Закона за енергетиката. Едно домакинство е енергийно бледно, ако разполагаемият доход на член от домакинството, след като е намален с разхода му за енергия, е под официалната линия на бедност. Общо взето говорим за един персонализиран критерий в рамките на около 700 лева при цени към 2021..

публикувано на 11.12.23 в 15:40

Кошава - селото, където е хваната 270-килограмова моруна

Днес в рубриката "Добро утро, кмете" се отправяме към брега на Дунав, за да посетим видинското село Кошава, където навремето е хваната най-голямата моруна в региона. Според местните това не е било изключение и твърдят, че преди години в този район не само рибата е била много повече, но и видовото ѝ разнообразие.  С тъга за това отминало време..

публикувано на 08.12.23 в 16:08

Трябва ли да сме пестеливи?

Да умеем да спестяваме е просто човешко качество, което отнема известно планиране и бюджетиране, дори може да се каже, че изисква и малко креативност. Всеки уважаващ себе си човек, трябва да пести най-важните потребности за съществуването си, защото не се знае, какво ще бъде утре или вдругиден. Дори и малките жестове са от голямо значение...

публикувано на 06.12.23 в 10:45

Петър Петров, "Възраждане": Северозападът продължава да не е приоритет на държавата

"В държавния бюджет за следващата година не виждам политики, които да водят до догонващо развитие на Северозападна България ", каза в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН народният представител от Монтана от партия "Възраждане" Петър Петров": "Причините са комплексни. На първо място, че се продължава досегашната политика единствено на..

публикувано на 05.12.23 в 14:41

Росица Кирова: Бюджет 2024 е с фокус върху Северозапада

Над 400 млн. лв. са включени в проекта за държавен бюджет за следващата година за изграждането скоростния път „Видин - Ботевград“. Очакваното завършване на строителството е през 2025 г. Други 2.8 млн. лв. са предвидени за 2024 година за проектиране на скоростно трасе София - Монтана с тунел под Петрохан с дължина 82 км. Това каза в "Посоките на..

публикувано на 05.12.23 в 14:05

Промените в климата са сериозна заплаха и влияят на много аспекти от живота ни

България участва в международната конференция на ООН за промените в климата COP 28, която тази година се провежда в Дубай. Като член на Европейския съюз, позицията на страната ни е такава, каквато е общата позиция на 27-те членки на Евросъюза.  Всички знаем, че изменението на климата е много сериозна заплаха и последиците от нея оказват..

публикувано на 04.12.23 в 16:18

Бърдарски геран - село за пример

Екипът на Радио ВИДИН гостува на белослатинското село Бърдарски геран.  В селото живеят банатски българи. Повечето заселници на Бърдарски геран произхождат от най-голямото село на българи в Банат, Румъния - Стар Бешенов. Първите 14 семейства оттам идват в България през есента на 1887 г.  Най-характерната особеност на банатските..

публикувано на 01.12.23 в 12:00