Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли нова методика за изчисляване на такса "битови отпадъци" и кога

Снимка: Радио ВИДИН

Националният статистически институт (НСИ) ще предоставя статистическа информация на Общините, а те ще я използват при разработването на нова методика за изчисляване на такса "битови отпадъци". На база на споразумението Общините ще получават официални данни за всички жилищни сгради, жилищата в тях, броят на домакинствата и членовете на домакинствата, ползватели на услуги, като няма да бъдат предоставяни имена или други индивидуални данни за лицата.

"Доста отдавна се говори, че оттук нататък принципът ще бъде "замърсителят плаща", т.е. колкото повече боклук сме направили толкова по-голяма да бъде таксата. И така е по-справедливо. Доста отдавна знаем, че на Общините е нужна тази информация. От около година уточняваме самите параметри, които ще са им необходими. Така че вече се стигна до подписване на споразумение между Националния статистически институт и Сдружението на Общините в Република България", каза Цветан Цветков - началник на отдел "Статистически изследвания - Видин".

Между териториалните статистически бюра ще бъде подписано допълнително споразумение за предоставяне на тези данни с всяка една Община.

Хората са наясно, че плащането на данъка сега не е справедливо:

"Ние сме двама. Много ясно, че кой е един по-малко изхвърля... Как ще ни измерят кой колко отпадъци изхвърля? Нека намерят вариант, защото има хора, които изобщо не са тук и пак си плащат такса смет... Има имоти, на които не се живее... Аз съм самичък, в една къща 10 души или в един апартамент, аз плащам колкото тях. Никъде в света няма такова чудо..."

Сегашната система определя такса смет на база данъчна оценка на имотите, която не е актуализирана от години. Промяната изисква огромни инвестиции, каза кметът на Община Белоградчик Борис Николов:

"Примерно, един апартамент в Белоградчик 120 квадрата данъчната оценка е в пъти по-ниска от същия апартамент в един, да речем, черноморски град... Не еднакво количество се изхвърля от едно жилище. Има жилища, които не са обитаеми, а те са длъжни да плащат такса... Не е справедливо, в никакъв случай. В една къща могат да живеят 10 души и да изхвърлят огромно количество отпадъци, а плащат според данъчната оценка на същата къща. В другата къща живее един възрастен човек, той освобождава значително по-малко количество, а таксата е една и съща... За да не е така, това значи, че трябват милиони инвестиции - кантари, устройства, нови автомобили, за да може на всяко едно домакинство да се мери на килограм битовият отпадък и така да плаща такса. Но, този механизъм е безкрайно сложен и безкрайно скъп. Затова аз не вярвам, че скоро това ще бъде въведено в нашата държава."

Сегашното определяне на таксата рефлектира върху гражданите - коментира кметът на Община Макреш Митко Антов и даде пример как се изчислява таксата в Нидерландия:

"В град Маастрихт, примерно, има разделно събиране на отпадъците, подобно на нашите три... Това всичко е в едни подземия на блоковете. На повърхността не можеш да видиш такъв контейнер. Там се влиза с карта, поставяш си разделно. На края на града има две или три такива депа, които имат рампа. Тези същите контейнери са за по-обемисти отпадъци, като каросерия на камион, примерно, качваш се на естакадата и в съответния контейнер си изхвърляш това. Битови отпадъци, има такива кошчета по парковете за битови отпадъци за чашки, за кутии от цигари, за нещо такова. Другите битови отпадъци си купуваш един специален найлонов чувал, на него е указано какво може да се слага вътре. Това, което събираш разделно е забранено да се слага в чувала."

Хранителните отпадъци се смилат в мелнички, изхвърлят се в канализацията и се компостират в пречиствателна станция. Със закупуването на чувала за отпадъци гражданите си плащат таксата за отпадъка, който ще генерират. За спазването на правилата следи инспекторат. Отделно се плаща такса за поддържане на обществените места, обясни Митко Антов.

В Англия всеки има контейнер пред дома си, който има устройство с чипове като кантар. При извозването се отчита на съответния адрес колко килограма отпадъци са вдигнати.

"Инвестициите са много големи. И другото е, че ако е въведено навсякъде разделно събиране на отпадъците, тези неща, които се извозват, спадат на 50 процента, да не кажа и по-малко, ако се реши по друг начин въпросът за хранителните отпадъци. Ние все още генерираме едно огромно количество смет като нямаме разделно събиране дори се слагат такива неща, които дори са опасни... Примерно в нашето населено място организираното сметосъбиране го прилагаме от 2011 година и все още ни влече към някое дере, някъде там да си изхвърлим отпадъци, които е разрешено да ги изхвърли и в кофата за боклук, в контейнера. Трудно се контролира, защото отново е свързано да плащаш на някой като инспекторат да контролира. И в общи линии проблемите са доста. И трябва и самото общество да израсне така малко в мисленето си", допълни кметът на Макреш. 

НСИ ще предоставя информация на Общините от преброяването на населението, за да могат да разработят нова методика за изчисляване на размера на такса "битови отпадъци", която да влезе в сила от 2025 година.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00