Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защитата на животните- грижа на всеки от нас

Снимка: Евелина Стоянова

Различни програми реализира Фондация "Четири лапи" в посока защита на животните. В цялата страна доброволци на фондацията оказват помощ на бездомните животни, помагат при осиновяването им, полагат грижи за домашни любимци, работят по програми за борба с насилието над животни, оказват помощ при бедствия и други. Сред по-актуалните кампании на организацията са инициативите да намалим използването на пиротехника по празници, да се справим с проблема с незаконната търговия на кучета, каза Весела Василева- координатор "Осиновявания" на "Четири лапи" по повод Световния ден за защита на животните, който отбелязахме на 4 октомври. 

По думите й "Четири лапи" полага грижи за бездомните животни като реализира много кампании по общини, фондацията поддържа и постоянна клиника за кастрация в "Банкя". Клиниката предлага безплатна кастрация на бездомни кучета и котки на територията на Столична община. Няколко пъти в годината изпълнява по-кратки проекти за кастрация в различни общини, целта им е да се помогне на региони, в които няма ветеринарни лекари, които се занимават с дребни животни.

"Така ние успяваме да помогнем на общността да се погрижи за бездомните си животинки, тъй като, ако те се кастрират, ваксинират и обезпаразитят, се повишава здравният им статус, елиминира се възможността от пренасяне на полови болести, увеличава се продължителността на живота им, от което се намаляват новодошлите и абсолютно се елиминира възможността да има новородени и по този начин и животът им в общността се подобрява, защото животните са здрави", каза Весела Василева.

Проблемът с бездомните животни може да бъде решен, само ако всички си подадем ръка в това начинание, смята Весела Василева:

"В момента законите в България са такива, че всеки един стопанин на животно е длъжен да го чипира и е длъжен да плаща в своята община такса за него. В много от общините ако животното е кастрирано, не се плаща такса за него, както например е в Софийска община. По този начин се мотивират стопаните, които нямат регистриран развъдник, а просто имат домашен любимец за компания, за да вземат правилното решение за неговото здраве и за бъдещето на бездомните животинки. Единственият хуманен начин да намалим страданието на бездомните животни по улиците е като се кастрират."

Всяка една община може да поиска от "Четири лапи" да участва в кампания по кастрация, но записването става от предходната година, а графикът се запълва изключително бързо.

Все повече хора разбират колко е хубаво да имаш домашно животинче, което е спасено от улицата, споделя Весела Василева:

"Освен нашата програма, при която може да се осинови едно от животните, които са на страницата на "Четири лапи", имаме и безплатна онлайн програма за обучение на служители и доброволци в приюти. Тя се нарича "Академия за приюти". Всеки един, който е доброволец или служител на приют, може да се запише в тази безплатна онлайн академия, да завърши курса и да разбере как може да подобри шансовете за осиновяване на животинките в своя приют."

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20