Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С над 5500 души се е "увеличило" населението на Видинска област преди изборите

Снимка: БГНЕС

"Аз апелирам всички ние да положим усилия да осигурим максимална прозрачност на работата и провеждането на едни честни избори. Участвал съм в избори много пъти през годините, имам впечатления, но ще задържа мнението си за честния вот по време на тези кампании. Без усилията на всички нас няма да могат да протекат едни нормални, честни и демократични избори", каза областният управител Иво Атанасов. Преди дни той свика работна среща, на която бе обсъдена подготовката на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври. 

Свидетели сме и на т.нар. изборен туризъм. Чувствително е увеличен броят на регистрираните жители по настоящ и постоянен адрес в различни населени места на област Видин преди изборите за местна власт на 29 октомври. Само за година "новодошлите" жители на региона са 5 549. Близо 3000 от тях са се регистрирали в община Видин. В такъв порядък бе разликата между двамата кандидати за кмет на Видин на балотажите при предходните два местни вота. 

"Видин явно не е чак в такава демографска криза, поне според извършените проверки от Областна администрация. Извършени са проверки от комисии за адресните регистрации за периода от 1.05.2022 година до 30.04.2023 година, т.е. когато е спазен срокът за уседналост за участие в изборите. В община Белоградчик са проверени 17 населени места, регистрирани по настоящ адрес 197 човека, по постоянен адрес - 73. Община Бойница - 73 по настоящ адрес и 38 по постоянен. Община Брегово - общо регистрирани 233 по настоящ адрес и по постоянен - 55. Община Видин също се "разраства" - общо 2 075 по настоящ адрес регистрирани, 884 по постоянен. За община Грамада - 157 по настоящ адрес, 25 по постоянен. Община Димово - 359 по настоящ адрес и 120 по постоянен. Община Кула - 203 по настоящ адрес и 47 по постоянен. Община Макреш - общо регистрирани 296 човека по настоящ адрес и 47 по постоянен. Ново село - 135 настоящ, 26 постоянен адрес. Ружинци - 256 по настоящ адрес и 91 по постоянен. Община Чупрене - общо 135 по настоящ адрес и по постоянен 24. Изпратих писмо до кметовете с копие до ОД МВР, с което поисках да ми бъде предоставена информация къде има регистрирани повече от двама човека по настоящ или постоянен адрес. Тази информация я има в областната дирекция и при нас. Това касае уседналостта за гласуване в съответните населени места и извършване на проверки. За мен това е изключително важна информация", обясни още областният управител на Видин Иво Атанасов.

Подготовката за изборите върви нормално, няма проблеми, които да са неразрешими. Това увери говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. 

"30 231 са регистрираните кандидати за общински съветници. През 2019 година те са били 29 433. За кметове на общини са регистрирани 1 353 кандидати. За кметове на кметства общо кандидати са регистрирани 6 924", съобщиха още от ЦИК.

Какво искат жители на Северозапада от новите кметове, попита Катя Борисова в по-малки населени места:

"Ако има работа, ако привлекат повече млади хора, да има деца, ще се възродят нещата. От тях зависи да настояват, да търсят и да намират... Ние сме виновни за това положение, ние търпим. Заради това, когато решим да избираме кметове и съветници, би трябвало да ги избираме по това имат ли някакво виждане и мислене. Ако на тези избори се мисли за партии, е голяма грешка. Това са кметски избори и трябва да се мисли за човека като личност... Трябва да има някакво облекчение за фирми в региона, за да може да се отварят повече работни места. Може би е нужно да има бюджет и за кметските наместници, да разполагат на място с някакви средства... Да се оправят улиците. Да се поддържа... Да познават нуждите на хората... Ние си плащаме за това, че не мислим на изборите. Или някои, които взимат 50 лева и така... Това ни е лошото на нас - че мислим ден за ден, а така не може..."

Повече по темата - в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00